Robert Makłowicz
Zostań fanem autora:
× 1

Robert Makłowicz

Autor, 60 lat 19 czytelników
7.2 /10
31 ocen z 17 książek,
przez 15 kanapowiczów
Urodzony w 1963 roku w Polsce (Kraków)
Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego, w sposób wysoce niesystematyczny oraz wybiórczy, gdyż żadnego z tych kierunków nie ukończył. Historią pasjonuje się od zawsze, zwłaszcza dziejami Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tejże dynastii – cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola.

Pozostałe zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją – od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csángó), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnię (przedziwna predylekcja do mamałygi z bryndzą oraz skwarkami z wędzonej słoniny).

Książki

Cafe Museum
5 wydań
Cafe Museum
Robert Makłowicz
8.1/10

„Café Museum” to połączenie książki podróżniczej i kulinarnej z szerokim tłem historycznym i wieloma rodzinnymi wspomnieniami. Robert Makłowicz, w bardzo osobistej narracji, pokazuje nam kawałek swoj...

ck kuchnia
3 wydania
ck kuchnia
Robert Makłowicz
8.7/10

Niezwyczajna, zaprawiona opowieściami mrożącymi krew w żyłach i równocześnie nieodparcie dowcipna. Na długo pozostawia w pamięci ostatnie danie pułkownika Redla czy łagodzący debilizm sznycel cielęcy ...

Czy wierzyć platynowym blondynkom
2 wydania
Czy wierzyć platynowym blondynkom
Robert Makłowicz
8.5/10

Rzecz o retauracjach i nie tylko... Najlepsze, najśmieszniejsze i zdumiewające plastycznością opisu recenzje kulinarne Roberta Makłowicza. Tylko najzacieklejszym ponurakom nie zadrżą brzuchy. Tylko na...

Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier
Robert Makłowicz
8/10

Telewizyjne podróże Roberta Makłowicza wreszcie w książkowej wersji! Tylko tutaj znajdziecie przepisy i dowcipy, których nie zdążyliście zapisać! Tym razem wyruszamy na Węgry, gdzie nauczymy się robić...

Zjeść Kraków, przewodnik subiektywny
Zjeść Kraków, przewodnik subiektywny
Robert Makłowicz, Stanisław Mancewicz
7/10

Czy ta książka nie jest przypadkiem napisana dla przyjaciół i znajomych szanownych autorów? A może jest jeszcze gorzej - panowie Makłowicz i Mancewicz napisali ją wyłącznie dla siebie? Jeżeli tak, to ...

Dalmacja. Książka kucharska
Dalmacja. Książka kucharska
Robert Makłowicz
10/10

Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukaza...

Desery
Desery
Piotr Bikont, Robert Makłowicz
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne.

Drób
Drób
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne.

Dziczyzna
Dziczyzna
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne.

Makarony i kluski
Makarony i kluski
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne

Ryby
Ryby
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne

Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku
Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku
Robert Makłowicz
10/10

Zbiór przepisów Roberta Makłowicza ze współpracy z siecią sklepów Tesco. "Zbyt krótko przebywamy na tym padole, by jadać byle co" - reklamuje swoją książkę autor.Znajdują się tutaj przepisy na potrawy...

Słodkie wypieki
Słodkie wypieki
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne

Warzywa
Warzywa
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne

Wieprzowina
Wieprzowina
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne

Wołowina i cielęcina
Wołowina i cielęcina
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
6/10
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne

Europa. Opowieści podróżne
Europa. Opowieści podróżne
Andrzej Stasiuk, Michał Rusinek, Marek Pernal, Jarosław Klejnocki ...

W podróż warto zabierać książki. Ale… Czasem to książka zabiera w podróż nas. Pokieruje, objaśni, ubarwi, rozbawi, zaskoczy nieznanym faktem, naświetli z innej strony, pomoże z cienia patrzeć na wydar...

Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz

Jak połączyć w jednym garnku kuchnię włoską i tajską? Czy mięsem kaczki można zastąpić stek z krokodyla? Co trzeba zrobić, żeby dostać do potrzymania misia koalę? Czy potrafisz sobie wyobrazić urugwaj...

Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce. Przewodnik
Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce. Przewodnik
Robert Makłowicz, Piotr Bikont

Najlepsze restauracje, kawiarnie, puby, gospody w Polsce rekomendują cenieni w kraju i wiarygodni recenzenci kulinarni. Prezentowane w przewodniku lokale układają się w gastronomiczną mapę Polski z za...

Pierogi, naleśniki, placki
Pierogi, naleśniki, placki
Robert Makłowicz, Piotr Bikont
Seria: Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta

Przepisy kulinarne

Smak Węgier
Smak Węgier
Robert Makłowicz

Tym razem wyruszamy na Węgry, gdzie nauczymy się robić nie tylko potrawy takie jak leczo, ale poznamy też sekrety wytwarzania tokaju. Niezwykłe miejsca, wciągające opowieści, praktyczne rady i przede ...

Stół z niepowyłamywanymi nogami. Książka kucharska Bikonta i Makłowicza
Stół z niepowyłamywanymi nogami. Książka kucharska Bikonta i Makłowicza
Robert Makłowicz, Piotr Bikont

Nic, co można zjeść, nie jest mi obce! Takie hasło przyświeca iskrzącym się humorem listom, które niestrudzenie piszą do siebie Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Cudem ocalone spod pokryw rondli, z zak...

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze

© 2007 - 2024 nakanapie.pl