Temat:

Konkurs na recenzję tygodnia z Kumiko.pl - 1/2012

2012-01-04 19:21 #
Zapraszamy do udziału w pierwszej edycji konkursu na recenzję tygodnia w 2012 roku.

Nowa edycja, nowe zasady, ale o nich poniżej. Zwróćcie szczególną uwagę na punkt 4 i 5

Nagody w konkursie ufundowała Księgarnia internetowa Kumiko.pl




Nagrodami są:
- bon o wartości 50 zł na zakupy w księgarni internetowej Kumiko.pl
- 2 bony uprawniające do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl - bony te mogą trafić zarówno do autorów recenzji, jak i osób, które podzielą się swoimi opiniami na temat zgłoszonych recenzji

Zasady udziału w konkursie
1) W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik serwisu nakanapie.pl. Konto w serwisie można założyć na stronie Rejestracja w serwisie nakanapie.pl

2) Należy przeczytać dowolną książkę/komiks/ebook/audiobook i napisać jego recenzję. Jeżeli chcesz wiedzieć jak napisać dobrą recenzję. Zerknij na nasze forum: Jak napisać dobrą recenzję?

3) Recenzję należy umieścić w serwisie nakanapie.pl na stronie książki, a następnie, poniżej w tym wątku wkleić:
- tytuł książki
- imię i nazwisko autora książki
- link do książki w serwisie (nie jest wymagany w przypadku gdy tytuł i imię, i nazwisko zostało zlinkowane z recenzją)
- dodatkowo można również umieścić krótki fragment lub komentarz - dlaczego akurat ta recenzja może wydać się ciekawa

Przykładowe zgłoszenie może wyglądać:
Marzenia i tajemnice, Danuta Wałęsa

lub:
Marzenia i tajemnice, Danuta Wałęsa http://nakanapie.pl/books/730991/reviews/9552.marzenia-i-tajemnice

4) Wymogi dotyczące recenzji:
- użytkownik zgłaszający recenzję oświadcza, że jest jej autorem
- recenzja nie może być starsza niż 30 dni (decyduje data rozpoczęcia konkursu)
- jeden użytkownik może zgłosić jedną recenzję
- recenzje, które zostały nagrodzone w konkursach serwisu nakanapie.pl nie mogą być ponownie zgłaszane
- do konkursu nie można zgłaszać recenzji książek przekazanych przez nakanapie.pl do recenzji

5) Nagrody dodatkowe (2 bony uprawniające do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl) mogą trafić do osób, które wskażą recenzję, która wg nich powinna wygrać. Wymagane jest merytoryczne uzsadnienie takiego wyboru. Podczas wyboru recenzji tygodnia redakcja będzie brała pod uwagę sugestie użytkowników.

6) Recenzje można zgłaszać od 04.01.2012 do 08.01.2012 (włącznie), a swoje opinie na temat recenzji można wyrażać do 09.01.2012 (włącznie).

7) Wyniki ogłosimy po 09.01.2012.

W imieniu redakcji nakanapie.pl - Powodzenia!
# 2012-01-04 19:21
@Artemizja
@Artemizja
297 książek · 1200 postów
2012-01-05 08:02 #
Bardzo ciekawe te punkty 4 i 5 :)
# 2012-01-05 08:02
@monidecor
@monidecor
15 książek · 1 postów
2012-01-05 14:52 #
# 2012-01-05 14:52
KO
@kadzia.osuch
99 książek · 27 postów
2012-01-05 15:28 #
# 2012-01-05 15:28
@Edyta28
@Edyta28
176 książek · 252 postów
2012-01-05 18:02 #
# 2012-01-05 18:02
@jarka.trocka
@jarka.trocka
264 książek · 221 postów
2012-01-05 19:08 #
# 2012-01-05 19:08
@makomt
@makomt
447 książek · 742 postów
2012-01-05 20:57 #
2012-01-05 21:10 #
Henning Mankell - "Mężczyzna, który się uśmiechał" http://nakanapie.pl/book/518374/review/10237/mezczyzna-ktory-sie-usmiecha.htm
# 2012-01-05 21:10
@Lena173
@Lena173
189 książek · 759 postów
2012-01-06 16:39 #
"Wiadomość z nieba" Brooke Desserich, Keith Desseir

http://nakanapie.pl/book/731298/review/10254/wiadomosc-z-nieba.htm

fragment:

"Wiadomość z nieba" jest książką, która otworzyła mi oczy na wiele kwestii. Od dłuższego czasu czytuje blogi poświęcone dzieciom chory, jednak dopiero teraz dane mi było zaobserwować troskę tak małego dziecka o rodziców, którzy dla dobra najukochańszej istoty są w stanie zrobić naprawdę wiele. Pozostawione przez Eleny listy sprawiły, że niejednokrotnie wzruszyłam się. Być może nie były one przepełnione treścią słowną, jednak z całą pewnością emanują one ogromną ilością miłości do rodziców. Wiele spośród nich Brooke i Keith znaleźli już po śmierci sześciolatki i stanowią dla nich dowód bezgranicznej i odwzajemnionej miłości. Lena wniosła do ich życia bardzo wiele, a przede wszystkim udzieliła im znaczących lekcji, które pozostaną w ich sercach już na zawsze."
# 2012-01-06 16:39
@memento_mori
@memento_mori
91 książek · 17 postów
2012-01-06 17:25 #
"Zielona mila" - Stephen King http://nakanapie.pl/zielona-mila-stephen-king-ksiazka,714209

"Myślę że opowieść ta dla wielu ludzi może okazać się przestrogą. Może być tzw wskazówką która ma nas poprowadzić. Życie każdego człowieka jest jego własną zieloną milą i to on sam musi ją pokonać. Niestety życie kończy się śmiercią, ale czy to oznacza że to życie mamy niszczyć ? Nie. Mamy żyć tak by na łożu śmierci nie mieć wyrzutów do samego siebie. Mieć pewność że zrobiliśmy to co było w naszej mocy by żyć godnie. W przyjaźni i miłości, bez krzywdy i okrucieństwa. W końcu, zielona mila jest taka długa..."
# 2012-01-06 17:25
@gudrun
@gudrun
294 książek · 53 postów
2012-01-06 21:30 #
"Księżyc nad Taorminą" - Roma Ligocka
http://nakanapie.pl/book/728483/review/10261/ksiezyc-nad-taormina.htm

"W książce tej Roma Ligocka po raz kolejny udowadnia, że jest nie tylko wyśmienitym obserwatorem życia, ale i doskonałym kolekcjonerem opowieści. Jej osobiste zapiski i refleksje przeplatają się więc z historiami napotkanych ludzi. Ów połączenie daje pełen autentyzmu obraz, ukazuje wielowymiarowość bytu, a co najważniejsze skłania do przemyśleń. Nim się czytelnik spostrzeże, przenika go ta niespiesznie snująca się narracja, ta zaduma nad codziennością, nad jakimś jej skrawkiem. I tak mija felieton za felietonem, zwiastując nieubłagany koniec lektury."
# 2012-01-06 21:30
2012-01-06 21:47 #
Millennium, Stieg Larsson
http://nakanapie.pl/books/502677/reviews/8630.millennium-trylogia-pakiet-3-ksiazki

przemyślenia dotyczące Millennium...
# 2012-01-06 21:47
@Mery111
@Mery111
39 książek · 1265 postów
2012-01-06 22:16 #
# 2012-01-06 22:16
@candylove27
@candylove27
216 książek · 521 postów
2012-01-07 10:40 #
"Africanus. Syn konsula." Santiago Posteguillo.
http://nakanapie.pl/book/731029/review/10275/africanus-syn-konsula.htm


Książka, mimo wielu scen walki, które zostały przedstawione w bardzo wizualny sposób i łatwy do wyobrażenia przez odbiorcę, posiada w sobie dużą dawkę historyczną. Dzięki tej powieści każdy może zajrzeć w sfery: kulturową, obyczajową oraz nawet polityczną, które panowały i obowiązywały w tak bardzo odległych, od naszych, czasach.
# 2012-01-07 10:40
@Elen
@Elen
162 książek · 473 postów
2012-01-07 11:38 #
"Więzień labiryntu" - James Dashner http://nakanapie.pl/books/724532/reviews/10276.wiezien-labiryntu

Coś się zmienia, gdy pewnego dnia w Strefie pojawia się Thomas. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, bo co miesiąc, tak zwanym Pudłem, przybywa do labiryntu chłopiec. Ale właśnie. Co miesiąc. Chłopiec. A tymczasem w następnej dobie pojawia się dziewczyna, pierwsza w dwuletniej już historii Strefy. Oznajmia, że nic już nie będzie takie jak dawniej. I nie myli się.
# 2012-01-07 11:38
@Estijana
@Estijana
55 książek · 16 postów
2012-01-07 14:55 #
# 2012-01-07 14:55
@Sallymy
@Sallymy
102 książek · 187 postów
2012-01-07 14:55 #
"Fistaszki zebrane 1957-1958" - Charles M. Schulz
http://nakanapie.pl/book/622039/review/10283/fistaszki-zebrane-1957-1958.htm
# 2012-01-07 14:55
@zuzankawes
@zuzankawes
314 książek · 83 postów
2012-01-07 20:28 #
@Pria
@Pria
59 książek · 44 postów
2012-01-08 15:47 #
@Ameliie
@Ameliie
166 książek · 30 postów
2012-01-08 18:48 #
# 2012-01-08 18:48
@tristezza
@tristezza
208 książek · 74 postów
2012-01-08 20:57 #
# 2012-01-08 20:57
2012-01-09 11:57 #
Macie swoje typy? Czy któraś z recenzji szczególnie Wam się podoba?
# 2012-01-09 11:57
@Immora_Fray
@Immora_Fray
511 książek · 167 postów
2012-01-09 14:54 #
Jedną z recenzji z pewnością wartych nagrodzenia według mnie jest tekst Miravelle o książce "Jutro 2. W pułapce nocy". Recenzja została ciekawie rozplanowana - zaczyna chwytliwym wstępem, a opis fabuły nie zajmuje połowy objętości (jak to się często zdarza). Po przeczytaniu tej opinii mam ochotę sięgnąć po tę książkę jeszcze bardziej niż przedtem, więc jako recenzja pozytywna na pewno osiąga swój cel.

Dodatkowo, zawsze przed przeczytaniem czyjejś recenzji zwracam uwagę na jej ogólny wygląd, styl, to, czy zachęca do czytania. Ładnie wyodrębnione akapity, brak rzucających się w oczy błędów w treści to kolejne plusy, które przemawiają na korzyść opinii.
# 2012-01-09 14:54
@agacia
@agacia
64 książek · 958 postów
2012-01-11 09:33 #
Czas na ogłoszenie wyników

1. Miejsce i nagrodę - bon o wartość 50 zł na zakupy w księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje Miravelle za recenzje do książki "Jutro 2. W pułapce nocy" - John Marsden

2 Miejsce i nagrodę - bon uprawniający do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje jarka.trocka za recenzję do książki "Dracula" - Bram Stoker

3 Miejsce i nagrodę - bon uprawniający do darmowej przesyłki zakupów z księgarni internetowej Kumiko.pl otrzymuje Immora_Fray za podzielenie się z nami swoją opinią na temat zgłoszonej tu recenzji. Opinia ta bardzo nam się podobała.

Wszystkim gratulujemy i zachęcamy do kolejnego konkursu z cyklu "recenzja tygodnia"
# 2012-01-11 09:33
@Immora_Fray
@Immora_Fray
511 książek · 167 postów
2012-01-11 09:59 #
Dziękuję i serdecznie gratuluję zwyciężczyniom :)
# 2012-01-11 09:59

Grupa: Konkursy, gry i zabawy

czyli bawimy się nakanapie.pl

Książki, recenzje, ogłoszenia, społeczność!

Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebuje każdy wielbiciel książek. Załóż konto i korzystaj w pełni ze wszystkich możliwości serwisu.
Zarejestruj się