Avatar @jasmin79

Magdalena Paź

@jasmin79
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

64 recenzje

:)

3.02.2013

„Tyrmandowie. Romans amerykański” to cudowna historia miłości okraszona licznymi skanami oryginalnych listów, kartek i zapisków. W książce tej jest też wiele pięknych zdjęć, niekiedy publikowanych po raz pierwszy. Ellen, żona Leopolda Tyrmanda opowiada nam jak wyglądało jej życie z mężem. Przekonujemy się, że nie było ono piękne, łatwe i kolorowe.... {} Recenzja książki Tyrmandowie. Romans amerykański

:)

3.02.2013

„Sklepy cynamonowe” to bardzo barwna opowieść o życiu zawartym w piętnastu opowiadaniach. Pełna metafor, ciekawych porównań, malowniczych opisów zwykłych rzeczy. Narratorem tych opowiadań jest syn, który opowiada głównie o swoim ojcu dziwaku. O jego dzikich zachowaniach, o jego szaleństwie. Śmiem przypuszczać, że cierpi on na pewnego rodzaju choro... {} Recenzja książki Sklepy cynamonowe

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie przepadam za książkami historycznymi tego rodzaju, dlatego bardzo długo zeszło mi, żeby ją przeczytać. Nie powiem żebym się w niej zakochała, ale nie była też zła. Akcja książki toczy się w Rzymie, a także w jego okolicach latach jeszcze przed naszą erą. Podzielona jest na trzy wątki. W pierwszym poznajemy dwóch braci z klanu Scypionów. Gnejus... {} Recenzja książki Africanus. Syn konsula

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo podobał mi się serial "Siedlisko”. Dlatego gdy usłyszałam, że jest książka napisana na podstawie scenariusza serialu zapragnęłam ją przeczytać. I nie zawiodłam się. Książka jest wspaniała. Czytałam ją jednym tchem. Chociaż muszę przyznać, że na początku było mi trochę ciężko się wdrożyć, bo porównywałam książkę z serialem. I widziałam prze... {} Recenzja książki Siedlisko

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo podobał mi się serial "Siedlisko”. Dlatego gdy usłyszałam, że jest książka napisana na podstawie scenariusza serialu zapragnęłam ją przeczytać. I nie zawiodłam się. Książka jest wspaniała. Czytałam ją jednym tchem. Chociaż muszę przyznać, że na początku było mi trochę ciężko się wdrożyć, bo porównywałam książkę z serialem. I widziałam prze... {} Recenzja książki Zima w Siedlisku

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Szczęście pachnie bzem” to kontynuacja książki Aleksandry Tyl pod tytułem „Aleja bzów” W książce „Szczęście pachnie bzem” niby wszystko miało się poukładać, mieli żyć długo i szczęśliwie. Ale losy bohaterów potoczyły się całkiem inaczej. Książka ta wywołuje w czytelnikach wiele emocji. Radość i łzy. Nienawiść, rozpacz, niemoc a przede wszystkim z... {} Recenzja książki Szczęście pachnie bzem

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo długo czekałam na tę książkę. Zaintrygował mnie opis na okładce. Gdy zaczęłam ją czytać myślała, ze jeszcze trochę i odłożę ją na miejsce. Poczułam wielkie rozczarowanie. Pomyślałam: o czym ja właściwie czytam? Najgorzej denerwowały mnie odpowiedzi na pytania, których nie znałam. Tak czytałam w nieświadomości do trzydziestego pytania aż przy... {} Recenzja książki Żona_22

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zanim nadejdzie ciemność” to piękna historia dwóch sióstr: Jessie i Luz. Dziewczyny miały trudne dzieciństwo. Wychowała je samotna matka, która nie miała dla córek czasu. Ważniejsza była dla niej kariera sportowa. Dziewczynki wychowywały się same. I o to mają żal do matki. Luz próbuje stworzyć wspaniałą rodzinę. Dom, jakiego nigdy sama nie miała.... {} Recenzja książki Zanim nadejdzie ciemność

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy przeczytałam kilkanaście stron „Wizy do Nowego Jorku” pomyślałam: będzie kłopot. Jak ja napiszę krytyczną a nielukrowaną recenzję książki. Początek zupełnie mi się nie podobał. Nie porwał mnie jak to mówią. Jakiś dziwny był. Znalazłam kilka literówek, dziwna fabuła, taka, że nie mogłam się w tym wszystkim połapać. Ale jak już wszystko ogarnęł... {} Recenzja książki Wiza do Nowego Jorku

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Paweł Kozioł za towarzysza swojego życia ma jedynie psa. Nie ma rodziny, przyjaciół, mieszka w wynajętej kawalerce i szuka pracy. I o dziwo udaje mu się ją znaleźć. Będzie uczył tańca w szkole podstawowej. Paweł jest bardzo tajemniczy. Nie wiemy o nim prawie nic. Tylko tyle, że ma problemy w kontaktach z matką i że miał szemrane interesy w przeszł... {} Recenzja książki Disko

:)

3.02.2013

„Tak sobie myślę…” to historia choroby znanego aktora napisana w formie pamiętnika. Jerzy Sthur w książce tej wciela się w rolę obserwatora otaczającego Go życia, polityki, sztuki. Komentuje bieżące wydarzenia. Z początku nie zamierzał tego robić, ale stwierdził, że wobec pewnych zdarzeń nie można przejść obojętnie. Z obserwacji społeczeństwa i ic... {} Recenzja książki Tak sobie myślę...

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książce „Jak wychować szczęśliwe dziecko” John Medina próbuje odpowiedzieć na pytanie: co zrobić, aby nasze dzieci były szczęśliwe. Bo gdy one będę szczęśliwe to ich rodzice też. To książka o dzieciach do piątego roku życia. Autor obala w niej wiele mitów dotyczących ciąży, wychowania, rozwoju. Twierdzi, że w kontaktach z dziećmi potrzebna jest ... {} Recenzja książki Jak wychować szczęśliwe dziecko

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dolce Vita po polsku” to książka niesamowita, z klimatem i ze smakiem. Znani Polacy i Włosi opowiadają w niej o pięknie kraju, jakim są Włochy. Zachwycają się jego pięknem, ciepłem, kulturą, rodzinną atmosferą, tym, że każdy dla każdego ma zawsze mile słowo. Włochy to kraj różnorodny zarówno krajobrazowo a także kulturalnie i obyczajowo. Dziel si... {} Recenzja książki Dolce vita po polsku

:)

3.02.2013

Znana pisarka poczytnych powieści dla kobiet ma cudownego męża, dom i przyjaciółkę od serca. Mąż ma syna i córkę z pierwszego małżeństwa. Razem z nimi zyskuje również pierwszą teściową Marka i gospodynię. Gabrysia na pierwszy rzut oka wydaje się szczęśliwa, ale przeszłość kładzie się cieniem na jej związek. Mąż nie potrafi zapomnieć swojej tragicz... {} Recenzja książki Dworek pod Lipami

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Silna i kobieca, jak wzmocnić swój magnetyzm” to książka napisana przez Rachael Jayne Groover, piosenkarkę i założycielkę międzynarodowej społeczności kobiet. „Silna i kobieca” to poradnik dla kobiet, którym brakuje pewności siebie, które nie czują się dość atrakcyjne. W książce tej czytamy o esencji kobiety, czyli „punkcie E”. Według autorki pun... {} Recenzja książki SILNA I KOBIECA JAK WZMOCNIĆ SWÓJ MAGNETYZM

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Agnes Grey” to historia kobiety, córki biednego, mało zaradnego pastora, która chce rozpocząć życie na własny rachunek. Postanawia zostać guwernantką. W książce tej Agnes opisuje trudy swojej pracy. Bo wbrew pozorom zawód guwernantki nie jest łatwy. Szczególnie, gdy za podopiecznych ma się rozkapryszone bachory. W swojej książce autorka opisuje s... {} Recenzja książki Agnes Grey

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niektórzy uważają, ze kryzys w kościele rozpoczął się tuż po zakończeniu Soboru Watykańskiego II. Związany był z reformami, jakie na tym Soborze zapowiedziano. Większość twierdziło, że kryzys to kwestia interpretacji postanowień Soboru oraz pochopne, nieprzemyślane wprowadzenie reform. W okresie tak zwanym posoborowym, w latach 1965-1978 pomiędzy ... {} Recenzja książki Chrześcijanin na rozdrożu

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Narzeczone lorda Ravensdena” to opowieść o dwóch siostrach rozdzielonych w dzieciństwie. Oliwia – młodsza z sióstr – została oddana na wychowanie bezdzietnemu wujostwu do Londynu. Starsza – Beatrice wychowała się w domu rodzinnym. Po śmierci matki mieszka Ona z ojcem, szalonym wynalazcą i owdowiałą ciotką. Większość obowiązków domowych spoczywa n... {} Recenzja książki Narzeczone Lorda Ravensdena

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kim Lawrence „Wakacje w Andaluzji” Bohaterką opowiadania „Wakacje w Andaluzji” jest Lily, kobieta po przejściach. Po śmierci nienarodzonego dziecka, po rozwodzie kobieta popada w depresję, zaniedbuje się. By choć trochę osłodzić Lily życie, przyjaciółka aranżuje dla niej randkę w ciemno. Okazuje się, że amantem jest były kochanek Lily – Santiago... {} Recenzja książki Smak hiszpańskich pomarańczy

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są książki, które przechodzą bez echa, a są i takie, które potrafią się wyryć w pamięć na bardzo długo. Taką książką, którą ciężko mi będzie zapomnieć bez wątpienia jest „Upalne lato Marianny”. Książka, która na pozór wydała mi się nie ciekawa. Okładka, która nie przyciąga wzroku, nudny pierwszy rozdział, który sprawił, że odłożyłam książkę na pół... {} Recenzja książki Upalne lato Marianny

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo leżała ta książka na mojej półce. Bałam się ją wziąć i przeczytać. Jakoś opis i okładka nie przemówiły do mnie. Bałam się, że mnie nie zainteresuje, bo ja nie lubię kryminałów przecież. Ale w końcu się przemogłam, bo przecież „Zakręty losu” ma z włóczykijki i ktoś na nią czeka. Zaczęłam czytać i przepadłam. Książka super. Chciałoby się nap... {} Recenzja książki Zakręty losu

:)

3.02.2013

Główną bohaterką powieści jest Izabela - młoda dziennikarka walcząca o awans. Borykająca się z kłopotami dnia codziennego, które czasem ją przerastają. Nieuczciwe rozgrywki w pracy, nagły wyjazd najlepszej przyjaciółki i współlokatorki, która zostawia Izabelę z rachunkami do zapłaty. Spotkanie z najlepszym przyjacielem z dzieciństwa, które rozcza... {} Recenzja książki Aleja Bzów

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anna z mężem podejmują decyzję o ucieczce na Zachód – do Niemiec. Żeby tego dokonać Anna z najmłodszą córką wyjeżdżają na wycieczkę i już nie wracają. Występują o azyl. Z czasem do Niemiec przyjeżdża dwójka pozostałych dzieci Anny. Mąż niestety nie sprostał trudom rozstania. Znalazł sobie o wiele młodszą od siebie towarzyszkę życia. Anna i jej dzi... {} Recenzja książki Tylko nie życz mi spełnienia marzeń - ebook

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anna z mężem podejmują decyzję o ucieczce na Zachód – do Niemiec. Żeby tego dokonać Anna z najmłodszą córką wyjeżdżają na wycieczkę i już nie wracają. Występują o azyl. Z czasem do Niemiec przyjeżdża dwójka pozostałych dzieci Anny. Mąż niestety nie sprostał trudom rozstania. Znalazł sobie o wiele młodszą od siebie towarzyszkę życia. Anna i jej dzi... {} Recenzja książki Druga pora życia - ebook

:)

3.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Skusiłam się na tę książkę, bo zaintrygował mnie jej tytuł oraz nota wydawcy, a także piękna okładka. Jednak, gdy wzięłam ją do rąk i przeczytałam kilkanaście stron już wiedziałam, że to nie jest książka dla mnie. Niemniej jednak doczytałam ją do końca jako, że nie mam w zwyczaju porzucać książek. A poza tym była to książka recenzyjna. Długo czyta... {} Recenzja książki Córka kata

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe