Recenzje książki "27 śmierci Toby’ego Obeda"

Dodaj swoją recenzję

Dlaczego w Kanadzie płoną kościoły?

11.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

DLACZEGO W KANADZIE PŁONĄ KOŚCIOŁY? Uwaga! Nie dajcie się zwieść tej uroczej, nieco zabawnej okładce. W reportażu „27 śmierci Toby’ego Obeda” nie ma nic uroczego ani zabawnego. Dla wielu Kanada zdaje się być synonimem Ziemi Obiecanej. Kojarzy się z dziką przyrodą, ciszą, dobrobytem oraz przyjaznymi i tolerancyjnymi ludźmi. Gdy jakiś czas temu w... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

@atypowy@atypowy {}× 6

płacz do wnętrza, łzy goryczy

29.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Reportaże o Kanadzie, a konkretnie o dorosłych teraz ludziach, którzy jako dzieci zostali oddani do szkół lub placówek wychowawczych prowadzonych przez duchownych lub siostry zakonne. To, co przypuszczałam, że mogło mieć tam miejsce, to pestka w porównaniu z tym, o czym tu czytam i co WIDZĘ, czego też doświadczam choć staram się stać z boku. Jeste... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

27 śmierci Toby'ego Obeda

4.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To nie jest łatwa książka. To nie jest książka na relaksujący wieczór z lampką wina czy kubkiem herbaty. Czytałam tę książkę na raty. Po przeczytaniu "Kanada ulubiony kraj świata" Katarzyny Wężyk miałam zupełnie inne zdanie o tym kraju. Pomimo tego, że wątek szkół z internatem został tam poruszony jednak bez zagłębiania się w szczegóły. Wątek ten ... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

Piekło na Ziemi

18.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam ją prawie dwa lata temu, a teraz po raz drugi. I po raz drugi trudno mi ze względu na wywoływane przez autorkę emocje. To najbardziej szokująca historia, jaką opisano. Ale powiem Wam, że to bardzo dobrze napisany i ważny reportaż o losach rdzennej ludności Kanady - kraju słynącego z otwartości i wolności; kraju, który ma nieczyste sumieni... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

Ile z tego ty byś przetrwał?

6.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"27 śmierci Toby’ego Obeda" to wstrząsająca książka opowiadająca o tym co kiedyś działo się w Kanadzie. O dzieciach zabieranych rodzicom, zamykanych w szkołach z internatem i traktowanych... słów brakuje by to opisać. Czytając tą książkę nie da się nie mieć odruchów wymiotnych, nie da się nie czytać jej ze smutkiem i wkurzeniem. W trakcie czytania... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

Kanada nie tylko pachnąca żywicą

28.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy istnieje przepis na reportaż doskonały? Myślę, że jego najważniejszym składnikiem powinien być ciekawy temat. Niemniej ważny jest też sposób jego podania – nie od dziś wiadomo, że kiepsko napisana książka jest ciężkostrawna, nawet jeśli mówi o rzeczach ciekawych i ważnych. Czy „27 śmierci Toby’ego Obeda” to reportaż doskonały? Myślę, że mimo w... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

@Antoniowka@Antoniowka {}× 12

Ile wytrzyma dziecięce serce?

20.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kojarzycie smak słodkiego syropu klonowego? To kanadyjski rarytas. Kojarzycie piękne kolory drzew jesienią nad Rzeką Św. Wawrzyńca? To kanadyjski pejzaż jak z bajki. A kojarzycie, że w Kanadzie w imię Boga i prawa wydzierano dzieci rodzicom i umieszczano w tzw. „szkołach” z internatem, gdzie były głodzone, bite, wykorzystywane i molestowane, czyli... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

Żadne dziecko na świecie nie powinno tego przeżywać.

17.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawiam się, że im bardziej smutna i tragiczna opowieść pełna przemocy tym większe zdobywa uznanie. Taką właśnie historię przedstawia nam autorka. Opowiada o historii Pierwszych Narodów w Kanadzie, które siłą przez lata były europeizowane. Zabierano dzieci z ich domów i umieszczano z szkołach z internatem, gdzie oddzielone były od swojej kultu... {} Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

@jatymyoni@jatymyoni {}× 24
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl