Recenzje książki "Dallas '63"

Dodaj swoją recenzję

Pułapka przeszłości według Stephena Kinga

3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stephen King, król literatury grozy. Czy istnieje ktoś, kto nie miał styczności chociaż z jedną jego powieści? W 2003 roku został odznaczony Medalem za Wybitny Wkład w Literaturę Amerykańską przez National Book Foundation, natomiast 2014 dostał Narodowy Medal Sztuki. Jest znany między innymi z takich książek jak Lśnienie, Bastion czy z trylogii Mr... {} Recenzja książki Dallas '63

„MOTYL ROZPOŚCIERA SKRZYDŁA”

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Historia się nie powtarza, ale harmonizuje, a muzyką, którą zwykle tworzy jest muzyka diabła.” Temat czasu ostatnio przewija się nieustannie we wszystkich lekturach lub filmach, na jakie trafiam. Przyznam, że zmęczyła mnie już alternatywa lepszego świata. Więc, gdy ponownie natykam się na powieść, w której bohater podróżuje w czasie, na wstępie ... {} Recenzja książki Dallas '63

@anetakul92@anetakul92 {}× 1

A gdyby tak można było zmienić historię?

27.11.2013

Stephena Kinga chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest bowiem autorem około pięćdziesięciu powieści, z czego chyba wszystkie stały się światowymi bestsellerami. Nie inaczej jest z Dallas '63. Jack Epping jest 35-letnim nauczycielem angielskiego w amerykańskim liceum. Prowadzi również zajęcia przygotowujące dorosłych do matury. Jednym z jego uc... {} Recenzja książki Dallas '63

11/22/63

2.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mój apetyt na wydaną w zeszłym roku książkę Stephena Kinga rósł przez długi okres czasu, zanim nareszcie udało mi się ją wypożyczyć z biblioteki, ale moja cierpliwość została solidnie wynagrodzona rewelacyjną i długą lekturą. Tym razem pisarz ochrzczony mianem mistrza grozy odsuwa na bok owy wizerunek i daje nam powieść budującą napięcie w inny sp... {} Recenzja książki Dallas '63

Wycieczka do Dallas lat 60-tych, czyli o tym, czy można zmienić przeszłość.

13.07.2012

Stephen King jest określany mianem mistrza horroru i większość jego powieści to potwierdza, a wiele z nich doczekało się również ekranizacji. Jednak w dorobku autora można znaleźć nie tylko literaturę grozy, a historia o zabójstwie prezydenta Kennedy’ego jest tego przykładem. Tutaj King posłużył się zupełnie innym motywem, zahaczył o science fictio... {} Recenzja książki Dallas '63

@binola@binola {}

Dallas'63

21.05.2012

Na początek proponuję mały eksperyment. Załóżmy, że wcale nie przeczytałam jednego z najnowszych dzieł Stephena Kinga. W sumie wydaje się to dość proste – skoro nie sięgałam po jego książki przez tyle lat, mogłam nie robić tego wcale. King, określany jest mianem pisarza grozy, a ja niekoniecznie jestem największą fanką tego gatunku. W gruncie rzecz... {} Recenzja książki Dallas '63

Dawno temu w Ameryce.

19.05.2012

Już od bardzo dawna powieści Stephena Kinga nie powinny i chyba nie są kojarzone tylko z horrorem. Właściwie to już jego trzecia powieść „Rage” (nigdy niewydana w Polsce) nie była horrorem sensu stricto. „Dallas’63″ jest powieścią o podroży w czasie i konsekwencjach zmian w historii. Nasza ingerencja w wydarzenia, które już miały miejsce może mieć ... {} Recenzja książki Dallas '63

RI
@RIP
{}

Podróż do przeszłości

9.02.2012

Chyba każdy człowiek kojarzy Johna Fitzgeralda Kennedy'ego. Już niekoniecznie musi znać całą jego historię, postać, prowadzoną politykę, wystarczy to, że był prezydentem Stanów Zjednoczonych i zginął w zamachu. Na dobrą sprawę tyle wiedziałam zanim przeczytałam Dallas '63. Mieszkam w Polsce, nie w Stanach, więc tyle mi wystarczyło. Nie interesował... {} Recenzja książki Dallas '63

@Weta@Weta {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe