Recenzje książki "Dolores Claiborne"

Dodaj swoją recenzję

King w wydaniu niehorrorowym, ale wciąż straszy

21.04.2020

Poprzednio pisałam o mojej pierwszej próbie czytania Kinga. Był to horror 'Misery' i on mi nie przypadł do gustu. Przypomnijmy, że straszydłem w książce jest samotna pielęgniarka. Piszę o tym dlatego, że krwawe i 'jędzowate' kobiety pojawiają się i w tej książce, nie - horrorze 'Dolores Claiborne'. W sumie to nie zamierzam zgłębiać twórczości King... Recenzja książki Dolores Claiborne

@Renax@Renax × 21

Tajemnica wyspy Little Tall, czyli opowieść Dolores Claiborne

11.04.2020

Jakie to było dobre! Wysepką Little Tall wstrząsa wiadomość o śmierci bogatej Very Donovan. Podejrzenia padają na jej wieloletnia gosposię, Dolores Claiborne. Dolores miała wiele powodów, by zabić swoją chlebodawczynię, nikt więc nie ma wątpliwości, że to ona jest winna zbrodni. Dolores zarzeka się, że tego nie zrobiła, jednakowo przyznając się... Recenzja książki Dolores Claiborne

@Darek@Darek × 1

„NIE, NIE JESTEM Z KAMIENIA”

6.11.2019

Dolores Claiborne przez lata służyła w domu bogatej wdowy Very Donovan. Kiedy ta ulega śmiertelnemu wypadkowi, kwestionuje się jej niewinność. Dolores ma dość pomówień i prześladowań, zmierza na komisariat, by wyznać prawdę. Ku wielkiemu zaskoczeniu przyznaje się do zabójstwa z premedytacją, jednak to nie Vera była ofiarą. Dolores Claiborne zamord... Recenzja książki Dolores Claiborne

Dolores Claiborne

31.10.2019

King nie przestaje mnie zaskakiwać. Gdy myślę, że jego powieści utrzymane są w podobnym stylu i potwierdza to każda kolejna przeczytana pozycja jego autorstwa, trafia się książkowa perełka, taka jak "Dolores Claiborne". Zupełnie inna, odmienna, świeża i pełna specyficznego poczucia humoru, będąca w zasadzie monologiem tytułowej bohaterki, spisaną... Recenzja książki Dolores Claiborne

Dolores Claiborne

29.09.2015

W życiu przychodzi taki moment, kiedy trzeba się z nim rozliczyć. Nieraz decyzja jest podejmowana samodzielnie, a czasem pomaga w tym los. Myślę o tym, co przydażyło się Dolores Claiborne i wydaje mi się, że jej wyznanie musiało ujrzeć światło dzienne. Pewne rzeczy muszą zostać wypowiedziane na głos. Spowiedź Dolores stała się przestrogą nie tylko ... Recenzja książki Dolores Claiborne

@FiolkaK@FiolkaK × 1

"Dolores Claiborne"- dreszczowiec Kinga

16.07.2011

O Kingu już kiedys słyszałam, jednak jego twórczością zainteresowałam się stosunkowo niedawno. W internecie czytałam m.in.: "mistrz horroru, rzemieślnik i artysta, jeden z najbardziej poczytnych pisarzy na świecie". Wybrałam się do biblioteki i w dziale "Literatura amerykańska" odnalazłam półkę z literą "K". I ot co mi wpadło w rękę: "Dolores Claib... Recenzja książki Dolores Claiborne

Stephen King "Dolores Claiborne"

15.05.2011

Kim tak naprawdę jest kobieta? Co robi w cieniu męża? O czym myśli? I co potrafi zrobić w imię miłości? „Największą jędzą na ziemi jest matka przerażona o swoje potomstwo.” – Błyskotliwe studium charakteru i ciemnych stron kobiecej psychiki, literacki triumf Kinga, jego najambitniejsze dzieło. Wiecie, we wtorek, czyli całkiem nieda... Recenzja książki Dolores Claiborne

Dolores Claiborne

10.12.2009

„Dolores Claiborne” jest jedną z trzech powieści Stephena Kinga zaliczaną do tzw. „trylogii kobiecej” (obok omawianej w skład owej trylogii wchodzą jeszcze „Gra Gerarda” oraz „Rose Mader”). Książka ta ukazuje historie życia tytułowej bohaterki. Jest ona (Dolores) oskarżona o morderstwo swej pracodawczyni bogatej Very Donovan. P... Recenzja książki Dolores Claiborne

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl