Recenzje książki "Folwark zwierzęcy"

Dodaj swoją recenzję

Władza, władza, w moje ręce władza

27.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Władza, władza, w moje ręce władza" I kolejna klasyka gatunku. Książka znana, lubiana, polecana i kolejna pozycja autora, która nie traci nic z treści oraz wniosków z niej płynących, a wręcz zyskuje w miarę aktualnych wydarzeń. Orwellowi udało się stworzyć dzieło ponadczasowe, które świetnie odnalazło się podczas pierwszego wydania, jak i kolejny... {} Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Orwell niczym Lem - Współczesny Folwark Zwierzęcy

24.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Postrzeganie rzeczywistości Podczas Drugiej Wojny Światowej począwszy od roku 1939, ale również wcześniej kiedy do władzy dochodził Adolf Hitler, głosząc szczytne idee walki z niesprawiedliwością, biedą i wyzyskiem nikt nie przypuszczał, że dążenia dyktatorskie na świecie tak bardzo wbiją się nie tylko w strukturę polityczną, ale również kultur... {} Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Czy aby skądś tego nie znamy? Czy intuicja czegoś nam nie podszeptuje?

22.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak to jest – bo dla mnie stanowi to ciągły, wprost gnębiący mnie dylemat – czy pewne książki samoczynnie wskakują w nasze ręce, czy to jednak my wskakujemy w nie? Czy książki są bardziej inteligentne, aniżeli my – czytelnicy? Te pytania nie męczą mnie od dziś, lecz już od dawna... Dawna... Bo przy każdej powieści okazuje się, że to jest ten cz... {} Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Od rewolucji po totalitaryzm

9.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Folwark Zwierzęcy" to już klasyk literacki. Uznany przez tygodnik "Time" jedną ze stu najlepszych powieści anglojęzycznych. Powieść uniwersalna, aktualna po dziś dzień. A cytat "Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze" jest znany chyba każdemu. Patrząc na to co się wyprawia w naszym kraju trudno nie oddać tym słowom uniwersalnej ... {} Recenzja książki Folwark zwierzęcy

@karolina92@karolina92 {}× 2

Folwark zwierzęcy czyli ponadczasowy klasyk

15.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W gospodarstwie należącym do Jonesa dochodzi do buntu zwierząt, w wyniku czego właściciel zostaje przepędzony. Zwierzęta uważają iż w folwarku pracują najwięcej a mimo to dostają najmniej jedzenia. Są oburzone tym, że muszą utrzymywać Jonesa podczas gdy on sam trwoni pieniądze na alkohol. Ustanawiają swoje własne prawa panujące na folwarku tak zw... {} Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Wszystkie zwierzęta są równe

28.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie" powiedział John Acton. Jeżeli ktokolwiek zastanawiał się nad znaczeniem tej wypowiedzi, Folwark zwierzęcy jest idealnym jego zobrazowaniem. Zaczęło się od idyllicznej wizji świata, marzeniach o wolności i rewolucji. Wszyscy są równi, wszyscy są wolni, pracujemy razem i razem zbiera... {} Recenzja książki Folwark zwierzęcy. George Orwell

@Kasja@Kasja {}× 1

Wizja świata tak dobrze nam znanego

21.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W pewnym momencie przychodzi czas na wielkie zmiany, które mają doprowadzić do całkowicie odmiennej rzeczywistości. Ma być ona lepsza, dająca szczęście i komfort życia. Ma być ona utopią istniejącą w nieskończoność. Ma spełnić oczekiwania każdej żywej istoty. Jednak jak dojść do tak olbrzymich zmian? Narzuca się powiedzenie, że zmiany łączą się z ... {} Recenzja książki Folwark Zwierzęcy

@Elfik_Book@Elfik_Book {}× 5

Folwark... Dworski czy Zwierzęcy?

17.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść graficzna pt. „ Folwark Zwierzęcy” to adaptacja graficzna książki o tym samym tytule, napisanej przez George’a Orwella. Autorem jej jest Odyr. „Folwark Zwierzęcy” to opowieść o zwierzętach, które postanowiły zaprotestować przeciwko okrucieństwie swojego pana i przeprowadzić rewolucję. Na jej czele stały świnie, jako że uważano je za naj... {} Recenzja książki Folwark zwierzęcy. George Orwell

@gloria11@gloria11 {}× 4
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl