Recenzje książki "Kołysanka z Auschwitz"

Dodaj swoją recenzję

Brak mi słów.

1.09.2019

Książka Mario Escobar’a jest poparta prawdziwymi wydarzeniami. Zawarta w niej historia Helene pokazuje nam jak w obliczu największej zbrodni człowieka przeciw człowiekowi matki walczyły o życie swoich dzieci. Książka w tematyce bardzo trudnej i pomimo współczesnego odkrywania nowych faktów nadal dość ciężka. My - jako ludzie żyjący w dzisiejszyc... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Wzruszająca

23.07.2019

"Opowieść inspirowana prawdziwą historią Helene Hannemann - Niemki, żony Roma i matki pięciorga dzieci, która za swoją rodziną poszła prosto do piekła". Książka o sile matczynej miłości, o wytrwałości i poświęceniu, o tym , że nawet w piekle można zachować ludzkie odczucia i starać się ulżyć w cierpieniu najsłabszym - dzieciom. ... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Kołysanka z Auschwitz

26.06.2019

Kołysanka z Auschwitz. Mario Escobar. Książka której akcja rozgrywa się w roku 1943 w Niemczech, gdzie Helene i Johann Hanneman żyli i wychowywali piątkę swoich ukochanych dzieci. Ze względu na Romskie pochodzenie, Johann utracił pracę, a głównym żywicielem rodziny była jego żona. Dzień jakich było już wiele, jednak przerwały go głośne kroki mężc... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Miłość, która przekracza granice ludzkiego zła

21.06.2019

„Kołysanka z Auschwitz” Mario Escobara to poruszająca do głębi beletryzowana historia Helen Hannemann. Niemki, która w trudnych czasach poszła za głosem serca i wyszła za mąż za mężczyznę narodowości romskiej. Ich wielka miłość przezwyciężała przez lata trudy życia w nazistowskich Niemczech i powołała do życia piątkę dzieci. Życie w czasach II woj... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

@timido2@timido2 × 1

Kołyskanka z Auschwitz

26.05.2019

Druga wojna światowa. Niemcy. Helene, żona cygana, matka pięciorga dzieci, w tym bliźniąt, wychodząc z dziećmi do szkoły na klatce schodowej natyka się na SS-manów. Komunikat jest prosty: zabieramy cygana i dzieci do obozu. Pani może zostać, bo jest Pani Niemką. Helene bez wahania podjęła decyzję. Nie zostawi ukochanego męża i gromadki dzieci, jed... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Kołysanka z Auschwitz

20.05.2019

Główna bohaterka Helene jako młoda dziewczyna zakochuje się w Cyganie. Wszyscy krzywo patrzą na ich związek. W tamtych czasach nie było pochwalane mieszanie ras (ona Niemka on Cygan). Jednak mimo przeciwnościom ludzi wzięli ślub. Następnie ona urodziła 5 dzieci. Jej mąż pracował jako skrzypek w orkiestrze niemieckiej. Jednak przed wojną wyrzucono... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Wyciskacz łez

19.05.2019

"Ludzkie istoty są ulotnymi tchnieniami pośród huraganu otaczających nas okoliczności". Cytat oczywiście pochodzi z "Kołysanki z Auschwitz" Mario Escobara. Z książki, która według mnie powinna być wpisana do kanonu lektur szkolnych. Wydaje mi się, że poziom technikum był by w sam raz. Jestem pewna, że niewielu młodych ludzi zna historię Helene H... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Historia inspirowana prawdziwymi wydarzeniami

13.05.2019

Na książkę zwróciłam uwagę dzięki okładce. Później, kiedy zapoznałam się z opisem, wiedziałam, że nie przejdę obojętnie obok tej historii. Główną bohaterką książki jest Helen Hannemann, której życie w ciągu jednego dnia ulega diametralnie zmianie. Jej mąż wraz z pięciorgiem dzieci ze względu na romskie pochodzenie mają zostać wywiezieni do obozu ... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl