Recenzje książki "Kołysanka z Auschwitz"

Dodaj swoją recenzję

Kolejna historia z Auschwitz

31.05.2021

Z literaturą obozową, okresu wojny chyba każdy z nas miał do czynienia bądź będzie miał okazję sięgnąć po tego rodzaju książki za sprawą lektur szkolny. Większość z nich porusza losy Żydów, społeczeństwa polskiego i skazańców wojennych. Dlatego dobrze, że zwrócono także uwagę na losy romskich rodzin w okresie II Wojny Światowej. W książce ,,Kołysa... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

@Radosna@Radosna × 1

Kołysanka z Auschwitz

6.01.2021

Ostatnimi czasy powstaje coraz więcej nowych powieści o tematyce II Wojny Światowej. Z roku na rok coraz bardziej wspominamy te tragiczne wydarzenia i w zapartym tchem słuchamy o nich od osób, które przeżyły ten koszmar. Wiele nowych powieści jest fikcją, ale znajdziemy również takie, które są oparte na faktach. Większość akcji tych pozycji toczy ... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Wojna

2.12.2020

Nigdy wcześniej nie zabrałam się za książkę o tematyce wojennej. Lubię czytać książki, żeby właśnie poprawiały mi humor, a wiem, że raczej takie książki nie wnoszą dobrego humoru do życia. Mimo wszystko zawsze musi być ten pierwszy raz, i po przeczytaniu dużej ilości pozytywnych recenzji na temat tej książki, postanowiłam ją przeczytać. Historia ... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Miłość silniejsza od zła

31.08.2020

Książki z gatunku literatury obozowej nie należą do łatwej tematyki, którą czyta się szybko i z przyjemnością. Wszystkie historie albo zdarzyły się naprawdę, albo zostały zainspirowane faktami. „Kołysanka z Auschwitz” jest tym trudniejsza do przyswojenia, że opowiada o losie dzieci. W obozach zagłady głód, zimno, skrajne wycieńczenie, brud i ch... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Matczyna miłość i poświęcenie

16.07.2020

"Czasem musimy stracić wszystko, aby zrozumieć, co jest najważniejsze. Kiedy życie odbiera nam rzeczy, bez których - jak dotąd sądziliśmy - nie da się żyć, i zostawia nas nagich wobec rzeczywistości, prawdziwą wartość zyskuje to, co do tej pory pozostawało niewidoczne". (str. 155) Przedstawiona historia jest oparta na autentycznych wydarzeniach i... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

@asach1@asach1 × 6

Kołysanka z piekła

3.05.2020

"Kołysanka z Auschwitz" jest to powieść oparta na faktach. Tym razem przenosimy się w czas II Wojny Światowej, kiedy to Hitler zaczął tworzyć obozy koncentracyjne. Do Auschwitz wraz z rodziną trafia Helene Hannemann, rodowita Niemka. Miała wybór. Móc zostać w Niemczech. Jednak rzuca się w objęcia piekieł. Będąc prawdziwą kochającą matką brnie w ob... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Z rodziną do Auschwitz

12.04.2020

Wojenne historie związane z obozem w Oświęcimiu - Brzezince są od pewnego już czasu popularnym tematem wśród pisarzy nie tylko polskich, ale i zagranicznych. Jedną z takich powieści jest "Kołysanka z Auschwitz" hiszpańskiego autora Mario Escobara wydana nakładem Wydawnictwa Kobiecego. Z ogromnym zainteresowaniem wysłuchałam prawdziwej historii Hel... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Piękna książka o niezwykle silnej kobiecie

4.04.2020

"Kołysanka z Auschwitz" to piękna książka. Jest rok 1943. Jesteśmy w Niemczech. Helene przygotowuje dzieci do szkoły. Czynność ta zostaje przerwana, ponieważ spokój burzą mundurowi wysłani przez SS. Jej mąż jest Romem, stracił pracę. Johann, mąż Helene, wraz z dziećmi zostają zesłani do Auschwitz. Helene jest z krwi i kości Niemką, dzięki czemu mo... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

× 1
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl