Recenzje książki "Kołysanka z Auschwitz"

Dodaj swoją recenzję

Chwyta za serce

30.03.2020

Ostatnio coraz częściej sięgam po literaturę obozową, która dostarcza zupełnie innych doznań niż kryminały, thrillery czy horrory. Co prawda książki opisujące wojenną rzeczywistość też przerażają, ale jest to całkowicie odmienny rodzaj strachu – przepełniony bólem, goryczą, budzący sprzeciw i wzburzenie. Trudno wszak przejść obojętnie wobec tamtyc... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

@halmanowa@halmanowa × 1

Kołysanka z Auschwitz

9.02.2020

"kołysanka z Auschwitz" Mario Escobara. Pół roku. Tyle ta książka czekała, żebym wreszcie po nią sięgnęła Bynajmniej nie dlatego, że mi się nie chciało, tylko dlatego, że wiedziałam jak bardzo ta książka może być dla mnie trudna. Mimo, że przeczytałam wiele pozycji z tego tematu, ta książka mnie przerazila. Okrucienstwo zbrodni, dokonanych w oboz... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Kołysanka ...

28.01.2020

Temat II wojny światowej oraz temat obozów Auschwitz to bardzo ciężki, poruszający ale potrzebny temat. Historię, któraj tutaj od autora otrzymujemy do prostych bym nie zaliczyła, ale w sumie który temat zahaczający o literaturę obozową taki jest? Niemniejże moim zdaniem ważne jest aby wszystkie powieści z tą tematyką nagłaśniać i polecać innym. W... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

"Nigdy nie dostajemy tego czego chcemy, tylko to z czym potrafimy sobie poradzić"

28.01.2020

Jest mi wstyd, jest mi tak bardzo wstyd, że nie wiem, gdzie głowę podziać, dlaczego? Ponieważ jak każdy słyszałam i znam historię Auschwitz, ale nigdy nie pofatygowałam się żeby przeczytać jakąkolwiek książkę o tematyce obozów. Powód? nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, ale kiedy wreszcie przeczytałam jedną z historii, tak się zdarzyło, że w dn... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

@Ewelina229@Ewelina229 × 11

Wstrząsające świadectwo

4.11.2019

“Kołysanka z Auschwitz” to książka w moim odczuciu bardzo ważna i niezwykle cenna. Przedstawiona w niej historia zainspirowana została życiem Helene Hannemann- Niemki, która wraz z rodziną romskiego pochodzenia pojechała do Auschwitz i zamieszkała w wydzielonym tam cygańskim obozie. Pisząc te słowa jestem pewna, że nikomu nie trzeba już tłumaczyć... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Cygański obóz w Auschwitz

2.11.2019

Historia opowiedziana przez Mario Escobara miała pokazać losy Niemki, Helene Hannemann, w Birkenau. Jako pielęgniarka została wytypowana przez dr Mengele do piastowania funkcji dyrektorki cygańskiego przedszkola. Przed naszymi oczami mogła rozegrać się historia dość niespotykana, bo nie mam takiej wiedzy, żeby powstała wcześniej książka na temat o... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

@Asamitt@Asamitt × 2

Tragiczna i cicha bohaterka

25.10.2019

„Kołysanka z Auschwitz” Mario Escobara jest historią o tragicznej i jednocześnie cichej bohaterce swoich czasów. Helene Hannemann jest Niemką o typowo aryjskiej urodzie. Od najmłodszych lat jest zakochana w Johannie, który jest przyjacielem rodziny i Romem z pochodzenia. Z czasem zakochują się w sobie, biorą ślub i Helene rodzi piątkę dzieci. Wio... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

Kołysanka z Auschwitz

15.09.2019

To niezwykle poruszająca, oparta na faktach powieść, która zmusza do zadumy niejednego człowieka. 🤓 Miszkająca w Niemczech Helene Hannemann z mężem Johannem i piątką dzieci wiodą spokojne, oraz pełne miłości życie. Pewnego poranka w drodze do szkoły, ku wielkiemu zaskoczeniu Helene razem z czwórką dzieci zostają zatrzymani przez mundurowych. P... Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl