Recenzje książki "Łąka umarłych"

Dodaj swoją recenzję

Tajemnica, malutka wieś i zamknięta społeczność - "Łąka umarłych" Marcin Pilis

6.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Łąka umarłych" Marcin Pilis W Wielkich Lipach czas wiele lat temu stanął w miejscu. Ci sami mieszkańcy, codzienna rutyna i nieustannie trwający symbol wsi — klasztor. Andrzej Hołotyński dociera do tej jakże tajemniczej osady położonej pośród lasów i pagórków. A wszystko to przez testament ojca astronoma, który prowadził we wsi obserwacje astrono... {} Recenzja książki Łąka umarłych

ZBRODNIA I KARA

16.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy macie tak, że po przeczytaniu powieści, od której wydania minęło już trochę czasu pojawia się pytanie: dlaczego nie sięgnęłam po nią wcześniej? Ja miewam coraz częściej, tak było i tym razem. Marcin Pilis zbudował swoją powieść na skrawkach niechlubnych wydarzeń, które miały miejsce w czasie II wojny, choć My Polacy nie chcemy o tych kartach ... {} Recenzja książki Łąka umarłych

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 2

Genialna powieść!

3.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Łąka umarłych" to książka, która wzbudza w czytelniku ogrom emocji. Wzruszenie, niedowierzanie, współczucie, przerażenie, zachwyt. Emocje wręcz dominują na kartach tej powieści. Historia przedstawiona w powieści zamyka się w trzech ramach czasowych - rok 1942, rok 1970 i rok 1996. Wydarzenia z tych trzech różnych, ale też odległych od siebie okr... {} Recenzja książki Łąka umarłych

Łatwo manipulować złym człowiekiem

17.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja powieści toczy się w trzech przestrzeniach czasowych, które naprzemiennie się przeplatają : W 1996 r. do polskiej wsi Wielkie Lipy przybywa były niemiecki żołnierz Karl Strauch, który brał czynny udział w pogromie Żydów. W roku 1970 student Andrzej Hołotyński przybywa do niemal wymarłych Wielkich Lip, aby spełnić ostatnią prośbę zmarłego ojc... {} Recenzja książki Łąka umarłych

{}

Łąka umarłych, Marcin Pilis

29.06.2012

Zaczęłam czytać. Nie wiedziałam, czego mam się spodziewać. Ale zagłębiając się w lekturę, nawet nie zauważyłam jak całkowicie mnie pochłonęła. Cała opowieść podzielona jest na trzy części, a każda z nich opisuje inne lata. Lata 90-te. Karl Strauch przybywa do wsi Wielkie Lipie aby rozliczyć się z przeszłością. Na podstawie jego wędrówki nie odczuw... {} Recenzja książki Łąka umarłych

" Miasto jest przesycone śmiercią. A w tych, którzy żyją, coś umarło”

15.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trudno mi zacząć recenzję tej książki. Nie potrafię wybrać najlepszego słowa by ją podsumować. Znam zbyt wiele wyśmienitych słów. Autor sięga po temat trudny i kontrowersyjny, ale także wielokrotnie opisywany. Nadaje mu jednak niesamowitą oprawę w postaci ciekawej historii. Jednak od początku. Zaczynając czytać poznajemy byłego niemieckie... {} Recenzja książki Łąka umarłych

Łąka umarłych

5.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ta część fotografii nie była tak wyraźna jak pierwszy plan – z Karolem Strauchem celującym w głowę kobiety i grupą prowadzonych Żydów (...). Wcześniej nie zwrócił należytej uwagi akurat na tę część. Teraz widział wyraźnie i nie miał wątpliwości: na zdjęciu, wśród tłumu stał jego ojciec. (...) w pierwszym szeregu, obok niego chłopak z siekierą... {} Recenzja książki Łąka umarłych

Łąka umarłych

19.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam problem, bo nie wiem czy istnieją właściwe słowa na opisanie emocji które są we mnie od momentu przeczytania kilku pierwszych zdań powieści. Jestem kilka dni po lekturze „Łąki umarłych” Marcina Pilisa, sądziłam że kiedy opuszczę rejony tej zapomnianej przez Boga wsi - „ Wielkie Lipy i wielki świat to były określenia niemające ani głębokich, ani... {} Recenzja książki Łąka umarłych

@Natula@Natula {}
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe