Recenzje książki "Matki i córki"

Dodaj swoją recenzję

Niewiedza jest błogosławieństwem

7.10.2021

„Ile kobieta może udźwignąć? Więcej, niż się wydaje, ale ile to jest "więcej"?” Abłena Grabowska można by rzec, że to autorka o stu twarzach, tak różnorodne są jej książki. Czytałam już kilka i każda z nich jest inna, niecodzienna, nieporównywalna. „Matki i córki”, to opowieść o tajemnicach rodzinnych, niewyjaśnionych sprawach z przeszłości... Recenzja książki Matki i córki

@gala26@gala26 × 24

Sekrety i kłamstwa

30.08.2020

Nie przeczytałabym tej książki, gdyby nie wygrana w konkursie LubimyCzytać.pl. Ale jak już ci dają lekturę za darmo, to trudno ją zmarnować, prawda? Rodzina składająca się z czterech pokoleń kobiet: Prababcia, Babcia, Matka i Córka. Każda z nich ze swoją traumą. Prababcia poszła za mężem na Sybir, Babcię hitlerowcy wysłali do obozu, Matka na skute... Recenzja książki Matki i córki

@Airain@Airain × 12

Być kobietą....

19.08.2020

Po raz kolejny twórczość Ałbeny Grabowskiej stawia czytelnika do pionu. To kawał naprawdę dobrej literatury, osadzonej w niełatwej rzeczywistości. Tym razem poznajemy cztery kobiety Marię, Sabinę, Magdalenę i Lilkę. Cztery różne historie, choć w losach każdej odbija się los poprzedniczek. Maria ma trudne małżeństwo. Jej mąż Piotr został oskarżony ... Recenzja książki Matki i córki

@agulkag@agulkag × 8

To pieśń o miłości która jest trudna, usłana strachem, łzami, złością, nienawiścią, tajemnica...

13.08.2020

Kolejna powieść tej autorki po którą sięgnęłam. Tak jak poprzednie pozycje wywarły na mnie ogromne wrażenie, ta również sprawiła, że zapadłam się w niej na kilka dni, nie mogąc zaprzestać czytać. Historia nieprosta, historia która nie bawi, lecz wzrusza, onieśmiela i wywołuje w nas smutek, żal, oraz złość ! Historia 4 pokoleń kobiet tak bliskich ... Recenzja książki Matki i córki

Matki i córki

2.08.2020

W książce poznamy nie jedną, a aż cztery historie kobiet – prababci, babci, matki i córki. Każda z nich przeżyła dużo, rozczarowała się wiele razy, była silna, a trzy wychowywały samotnie córki. Lilka jest najmłodszą z rodu, pragnie poznać własne korzenie, jednak jest to bardzo trudne. Praktycznie nie wie nic o życiu swojej prababci, babci i mamy,... Recenzja książki Matki i córki

Samotność kobiet

25.07.2020

" Kara musi być....Człowiek powinien umrzeć tak, jak żył ". (str.164) Wielopokoleniowa smutna saga rodzinna, córka, matka , babcia , prababcia. Kobiety skrywające tajemnice i wspomnienia. W momencie śmierci swoich partnerów wymazują ich z pamięci, Umarli z chwilą śmierci. Skrzętnie ukrywały prawdę o swoim życiu, przekazując kolejnym pokoleniom je... Recenzja książki Matki i córki

@asach1@asach1 × 7

Siła jest kobietą

21.06.2020

Siła jest kobietą. To kobieca determinacja, wytrzymałość psychiczna i umiejętność walki o każdy dzień życia sprawiła że przetrwały rzeczy niewyobrażalne: wywózki na Syberię, obozy koncentracyjne, powojenne więzienia i trudy codziennego życia w dobie PRL-u. To prababki, babki i matki są cichymi bohaterkami w naszych rodzinach o których życiu mówi s... Recenzja książki Matki i córki

Smutna

2.05.2020

Tytuł : "Matki i córki" Autor : Ałbena Grabowska Wydawnictwo: Marginesy O książce : W dniu narodzin Lilki ginie jej ojciec, potrącony przez samochód. Pamięć szybko się po nim zaciera, ponieważ kobiety z rodziny Lilki nie chcą o nim wspominać, a co ma począć biedna dziewczynka, która sama nie ma żadnych wspomnień z nim związanych. Jej ojciec bowiem... Recenzja książki Matki i córki

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl