Recenzje książki "Niebo na uwięzi"

Dodaj swoją recenzję

Inspiracja dla filmu "Jojo Rabbit"

3.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że absolutnie kocham film "Jojo Rabbit". Oglądałam go już kilka razy. Kiedy więc zobaczyłam książkę, którą reżyser inspirował się podczas tworzenia mojego ulubieńca od razu była kupiona. Sięgnęłam po nią i... No właśnie.... W książce poznajemy Johannesa Betzlera, który opowiada nam historię swojego życia. Od beztroski... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

Powieść inna niż wszystkie

14.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O wojnie napisano już wiele. Poznaliśmy ją z perspektywy dzieci, kobiet, mężczyzn, starców, żołnierzy, cywili, zwycięzców i przegranych. Ta opowieść jest zupełnie inna niż wszystkie. Głównego bohatera poznajemy jako dziecko. Nie jest świadom tego co się dzieje dookoła i zostaje typowym niemieckim nastolatkiem zafascynowanym Adolfem H. Wojna to tyl... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

@19emilka93@19emilka93 {}× 1

Recenzja "Niebo na uwięzi"

20.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Johannes to młody chłopak, który po aneksji Austrii przez Trzecią Rzeszę wstępuje w szeregi Hitlerjungend. Utożsamia się z głoszoną przez nich ideologią. Podczas jednego z nalotów ulega ciężkiemu urazowi. Wraca do swojego domu rodzinnego. Tam odkrywa, że jego rodzice ukrywają żydowską dziewczynę imieniem Elsa. Czy Johannes pójdzie za głosem swoich... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

Nadczłowiek i Żydówka

17.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie czytajcie tego, kiedy jesteście zdołowani, „Niebo na uwięzi” zdołuje Was jeszcze bardziej. To bardzo dobra książka, ale emocje, jakie wywołuje nie są dobre, ani trochę. Musiałam chwilami odkładać tę książkę, ostudzić emocje, tak na mnie działała. „Porywająca powieść psychologiczna, która nie stroniąc od czarnego humoru, odsłania najmrocznie... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

@Nina@Nina {}× 26

Niebo na uwięzi

29.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiecie,że temat II wojny i literatura z tym związana to jest to po co chętnie sięgam. Niebo na uwięzi zachęciło mnie opisem z okładki: "Porywająca powieść psychologiczna, która nie stronic od czarnego humoru odsłania najmroczniejsze zakątki ludzkiej duszy. Johannes, gorliwy członek Hitlerjugend, dorastający w latach czterdziestych w Austrii po an... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

@rudemysli71@rudemysli71 {}× 3

Niebo na uwięzi ...

26.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki takie jak ta zawsze mnie interesowały. Dlatego też gdy tylko nadarzyła się okazją dostać tą powieść do recenzji oczywiście z niej skorzystałam. Co prawda ciężko o książkach poruszających historię drugiej wojny światowej pisać, że są piękne, ale tutaj bym się pokusiła o taką opinię. Ta książka jest tak inna od wszystkich, które do tej po... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

"Niebo na uwięzi"

25.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Uczucia były najniebezpieczniejszym wrogiem ludzkości. Aby stać się lepszymi ludźmi, musieliśmy wznieść się ponad wszystko i zabić każdego, kto na to zasługuje”. Poznajemy Johannesa chłopca, któremu dane było żyć w strasznych wojennych czasach. Chłopak, wbrew woli rodziców musi wstąpić do Hitlerjugend. Jego rodzice są przerażeni i bezsiln... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

Życie w złotej klatce

23.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prawdę mówiąc, nie przepadam za historiami oraz książkami opowiadającymi o wojnie. A już szczególnie nie trafię obozowych romansów, które wyrastają ostatnio wszędzie jak grzyby po deszczu. Czasem zdarzają się jednak wyjątki i nabieram ochoty na fabułę osadzoną właśnie w takich realiach. Do sięgnięcia po ,,Niebo na uwięzi" zachęcił mnie film ,,Jojo... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}