Recenzje książki "Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią"

Dodaj swoją recenzję

Podróż do dzieciństwa, powrót do komiksów

15.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z ogromnym zainteresowaniem sięgnąłem po arcyciekawą pozycję pt.: Od Nerwosolka do Yansa - 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią. Kto w dzieciństwie ich nie czytał? Kto nie kojarzy takich bohaterów jak Thorgal, Tytus, Romek i A'Tomek, czy Kapitan Żbik i Kajko i Kokosz? Zapewne większość od razu przypomni sobie kolorową... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

Wiadomości ze świata komiksów

20.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od razu zaznaczę, że nie jestem fanką komiksów. Ale będąc fanką Daniela Koziarskiego nie mogłam odmówić sobie przeczytania tej pozycji. Wiecie, co jest zaskakujące? Wiele z tych komiksów znam i nie miałam takiej świadomości. Pewnie, gdyby ktoś poprosił mnie o wymienienie pięciu znanych mi komiksów zawiesiłabym się już na trzecim. A jednak, książka... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

Wspomnienie z dzieciństwa

19.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Możecie się śmiać, ale ja naprawde pomyślałam, ze w tej książce znajdę 50 komików. No może nie całe, ale chociaż jedno opowiadanie lub jego fragment. Gdyby tak miało być, książka ta musiałaby liczyć przynajmniej 1000 stron. Co zatem znajdziemy na jedynie 300 stronach książki o tajemniczym tytule OD NERWOSOLKA OD YANSA? Może i nie same komiksy,... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

Poruszająca historia zawarta w kolorowych chmurkach ...

17.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już nie pamiętam kiedy miałam okazję na bliskie spotkanie z komiksem. To dla mnie tak odległa przeszłość, że aż pamięć zawodzi. Ale oto dwóch odważnych postanowiło przypomnieć nam nieco historii, a tych którzy są bardzo młodzi zachęcić do sięgnięcia po historyczne tytuły komiksów. A jest w czym wybierać. Masa opowieści. Znakomitych tytułów. Kultow... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

Komiksy jako rozrywka i sztuka.

13.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Komiksy od zawsze były dla części społeczeństwa kontrowersyjne. Po pierwsze były „dla dzieci”, mówię o czasach dość dawnych, bo teraz to się (trochę) zmieniło, po drugie ich wartość artystyczna (graficzna) nie była specjalnie zauważana (a szkoda), po trzecie nie były książkami, choć istniała teoria (pośród niektórych), że ten, kto czyta komiksy, p... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

@Iwona_Banach@Iwona_Banach {}× 3

Komiksy, komiksy, wesołe obrazki...

2.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podróże przez burze, komiksy to jest to! Śpiewała Majka Jeżowska. Piękna okładka z niektórymi bohaterami wspaniałej lektury. Daniel Koziarski (autor "Kapitana Szpica") oraz Wojciech Obremski (napisał inną książkę poświęconą tematyce komiksu "Krótka historia sztuki komiksu w Polsce 1945-2003") stworzyli pięknie wydane kompendium wiedzy o polskim ko... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

@beatazet@beatazet {}× 4

Połączenie tekstu i obrazu

{} WYBÓR REDAKCJI
18.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Komiksy są dla dzieci. Ile razy ktoś z Was spotkał się z taką opinią? W moim przypadku, bardzo często, gdy sięgałam po komiks, spotykałam się z lekką nutą zażenowania, bo przecież komiksy są dla dzieci. Co więcej, komiksów przecież się nie czyta, tylko ogląda obrazki. Zawsze wtedy mam wrażenie, że człowiek wypowiadający taką tezę nigdy żadnego nie... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

@pardobicka@pardobicka {}× 5

Od Nerwosolka do Yansa

{} WYBÓR REDAKCJI
7.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasy PRL-u kojarzą się głównie z szarością, ale czy aby na pewno tak było? Jak pokazuje książka Daniela Koziarskiego i Wojciecha Obremskiego, niekoniecznie. „Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią”, to jak wskazuje tytuł, zbiór opracowań najlepszych i najpopularniejszych komiksów minionej epoki... {} Recenzja książki Od Nerwosolka do Yansa. 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

@Darek@Darek {}
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe