Recenzje książki "Ślady krwi"

Dodaj swoją recenzję

Ślady krwi

29.08.2013

Jan Polkowski debiutował w 1978 roku. Zajął się wydawaniem swoich wierszy, które ukazały się w kilku tomikach, część już w niepodległej Polsce. W 2013 roku dzięki wydawnictwu M ukazała się jego powieść „Ślady krwi”. Henryk Harsynowicz mieszka od wielu lat w Ameryce. Jest obywatelem Kanady, mimo że urodził się i wychował w Polsce. W ciężkich dla oj... {} Recenzja książki Ślady krwi

Ślady krwi

19.06.2013

Główny bohater Henryk po wielu latach na emigracji powraca do Polski aby uregulować sprawy po zmarłym ojcu. W 1983 roku wraz z rodziną został zmuszony do wyjazdu z kraju, a poprzez niedopatrzenie traci wszystkie swoje dokumenty. Obecnie jest on obywatelem Kanady i aby móc dostać spadek po ojcu musi chodzić od urzędu do urzędu w poszukiwaniu dokumen... {} Recenzja książki Ślady krwi

@shoko@shoko {}

Mroczna przeszłość

18.06.2013

O tej książce mówiło się w świecie literackim na długo przed jej debiutem. Bronisław Wildstein po jej lekturze nazwał dzieło Jana Polkowskiego "epicką powieścią o pokoleniu Solidarności". Marek Nowakowski uznał tę książkę za "próbę literackiej syntezy współczesności". Czy ci dwaj panowie mogli się mylić i czy "Ślady krwi. Przypadki Henryka Harsynow... {} Recenzja książki Ślady krwi

Świetny debiut.

16.06.2013

Ostatnio ciągle narzekamy na brak dobry książek napisanych przez Polaków. Na szczęście zdarzają się wyjątki, a jednym z nich jest książka pt. 'Ślady krwi', która jest debiutem Jana Polkowskiego. Jak do tej pory pisał wiersze, ale postanowił spróbować swoich sił w napisaniu powieści. Czy podołał? 'Ślady krwi' to opowieść o Polaku, który został z... {} Recenzja książki Ślady krwi

Nasza Polska

30.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Obczyzna żywi, ale nie ożywia, nie uzdrawia. Co to oznacza? Że nie możemy przestać przygotowywać naszego powrotu." Historia naszego kraju, szczególnie w okresie XX wieku, zostawiła za sobą wiele pytań bez odpowiedzi. Lata Polski Ludowej zniszczyły wiele osób, wielu naszych rodaków wyjechało by wyrwać się spod jarzma wszechobecnego totalitaryz... {} Recenzja książki Ślady krwi

@awiola@awiola {}

Dla osób interesujących się najnowszą historią Polski

27.05.2013

Akcja książki Jana Polkowskiego toczy się jakby w trzech wymiarach, które odzwierciedlają przełomowe momenty w życiu bohatera tej powieści, Henryka Harsynowicza, a które są zarazem kluczowymi w historii Polski XX i początku XXI wieku. Lata czterdzieste ubiegłego stulecia, to przedwojenne, wojenne i powojenne pogmatwane dzieje przodków Henryka... {} Recenzja książki Ślady krwi

Ślady krwi

19.05.2013

Po książkę sięgnęłam z zainteresowaniem. Gdy otrzymałam możliwość jej zrecenzowania nie wahałam się ani chwili. Sam opis wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam dać jej szansę. Z twórczością autora zapoznałam się po raz pierwszy, jednak już teraz wiem, że nieostatni. Głównym bohaterem książki stał się Henryk Harsynowicz, obecnie obywatel Ka... {} Recenzja książki Ślady krwi

Ślady krwi

14.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść ukazuje losy Henryka Harsynowicza- polskiego emigranta politycznego, który za namową żony w latach 80. XX w. wyjechał do Kanady i który po ćwierćwieczu wraca do ukochanej ojczyzny. Na obczyźnie żyjący w biedzie, po powrocie dostaje duży spadek i jego życie diametralnie się zmienia. Harsynowicz nie tylko musi od nowa uczyć się żyć w Polsce, ... {} Recenzja książki Ślady krwi

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl