Smakologia

Aleksandra Woldańska-Płocińska
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Smakologia
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie. To, co jemy i jak jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie i życie, ale i na kondycję naszej planety.
SMAKOLOGIA opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. Wybierzcie z menu smakowite wątki i czytajcie bez pośpiechu, najlepiej dzieląc się z innymi. Czy można jeść parówki na śniadanie, obiad i kolację? Skąd w Europie wzięły się sztućce? Czy szybkie jedzenie jest modne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w "Smakologii".
To piękna książka, pełna ciekawostek o jedzeniu, dla małych i dużych! Czytajcie, rozmawiajcie i jedzcie dobrze! Katarzyna Woźnicka, Fundacja Szkoła na Widelcu
Nauka przez zabawę? O, tak. Zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie. Czytajcie "Smakologię" nawet bardzo małym dzieciom, po to by świat kulinariów otworzył przed nimi swoje bramy pełne smakowitych kąsków. Dobrego smaku uczymy się przecież od pierwszych chwil życia. Ta książka to wspaniały wstęp do edukacji kulinarnej nas wszystkich. Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK Niech Smakologia i pozostałe książki Oli Woldańskiej-Płocińskiej, z serii uwrażliwiającej młodych czytelników na problemy współczesnego świata, zadomowią się na Waszych półkach.
Data wydania: 2020-10-28
ISBN: 978-83-271-0502-8, 9788327105028
Wydawnictwo: Papilon
Nagrody: Przecinek i Kropka (Nominacja)
Kategoria: Dla dzieci
Stron: 80
dodana przez: Catta

Autor

Aleksandra Woldańska-Płocińska Aleksandra Woldańska-Płocińska
Urodzona w 1985 roku
Asystentka w Pracowni Projektowania Opakowań na Wydziale Grafiki Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, który też ukończyła. Na co dzień graficzka realizuje na przemian zlecenia komercyjne (plakaty, ilustracje prasowe, logotypy) i projekty autorskie...

Pozostałe książki:

Zwierzokracja Kocham Pana, Panie Tygrysie! Mrówka wychodzi za mąż Prawie się nie boję... Z głową pod dywanem Prosiaczek i pojazdy Afera nie z tej ziemi Drugie urodziny prosiaczka List do Ronaldo Marchewka z groszkiem Pierwsze urodziny prosiaczka Rekordziści Smakologia Trzecie urodziny prosiaczka Śmieciogród Śnieżek i Węgielek. Podróż do gwiazd Śnieżek i węgielek. Podróż do Amazonii Co dwie brody, to nie jedna. Kompendium wiedzy o zaroście Cyferki Gaduła Prosiaczek i Zjednoczone Królestwo Zwyczajny dzień Śnieżek i Węgielek. Podróż w głąb oceanu
Wszystkie książki Aleksandra Woldańska-Płocińska

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Ogłaszam tegoroczny HIT!

WYBÓR REDAKCJI
23.12.2020

„Smakologia” Oli Woldańskiej-Płocińskiej zrobiła na mnie ogromne wrażenie, od kiedy tylko wzięłam ją do ręki. To jedna z tych niezwykle potrzebnych książek, które pomogą rodzicom zachęcić dzieci do jedzenia zdrowego, sezonowego, naturalnego, pozbawionego (no, może przynajmniej ograniczania się) żywności przetworzonej, pełnej chemicznych dodatków p... Recenzja książki Smakologia

@LiterAnka@LiterAnka × 8

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@LiterAnka
2020-12-23
10 /10

Cytaty z książki

O nie! Książka Smakologia. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat