Recenzje książki "Tatuażysta z Auschwitz"

Dodaj swoją recenzję

Historia tatuażysty

10.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z tematyką wojenną w literaturze spotkałam się bardzo dawno temu, bo jeszcze w czasach szkolnych, kiedy tego typu książki były naszymi lekturami szkolnymi. Przeczytałam wtedy m.in. Kamienie na szaniec, Medaliony, Dywizjon 303. Już wtedy ta tematyka bardzo mnie interesowała. Mimo to przez wiele lat nie sięgnęłam po nią, aż po dziś dzień. Dlaczego... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Harlequin w Obozie Koncentracyjnym

21.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lale wraz z tysiącami Żydów trafił w 1942 roku do Auschwitz. Jednak jego los znacząco różnił się od reszty pobratymców. Objął stanowisko Tätowierera - funkcję zapewniającą wiele przywilejów jednak mającą też swoją ciemną stronę - była w końcu pomocą oprawcom. Jednak mężczyzna chcąc przeżyć piekło pogodził się z tym. Utrzymał swoją pozycje i wytatu... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Taruażysta z Auschwitz

18.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tej książce autorka opowiada o losach więźniów Auschwitz-Birkenau na podstawie relacji swojego znajomego - Lalego Sokołowa - postaci realnej, a zarazem głównego bohatera powieści. Ten o swoich przeżyciach decyduje się opowiedzieć dopiero po śmierci swojej ukochanej, którą również poznaje w obozie. Lale trafia do obozu w 1942 roku mając 26 lat i ... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

@Faustyna@Faustyna {}× 1

Tatuażysta z Auschwitz

9.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka wciąga... Ja przeczytałam całość w jeden dzień i chętnie siadłabym do ponownej lektury „Tatuażysty z Auschwitz”. Mogłoby się wydawać, że historia spisana przez Heather Morris będzie przytłaczająca i bardzo ciężka w odbiorze. Nic bardziej mylnego... Autorka ukazuje czytelnikowi, że nawet w tak trudnych czasach jak wojna można odnaleźć w... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Tatuażysta z Auschwitz

20.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Tatuażysta z Auschwitz'' to książka Heather Morris pochodzącej z Nowej Zelandii. To książka, która pochłonęła mnie bezpowrotnie. Zaczęłam ją czytać w sobotę o poranku i skończyłam jeszcze tego samego dnia!! Książka zabiera nas w czasy naszych rodziców / dziadków. Warto wiedzieć co ludzie musieli przeżyć, żebyśmy my teraz mieli lepiej. Jest to ws... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Zbyt piękne żeby było prawdziwe?

19.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio na mojej półce zawitała książka pt.: „Tatuażysta z Auschwitz”. Przeczytałam ją, jak sobie zaplanowałam na październik. Jest to historia o Holokauście, o okropnych wydarzeniach z czasów wojny. Czytając, miałam łzy w oczach w niektórych momentach. Wciąż nie mogę uwierzyć w to, co się wtedy działo. Jest to moja pierwsza przecz... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Tatuażysta z Auschwitz

18.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "tatuażysta z Auschwitz" swego czasu była bardzo modna w mediach społecznościowych, pojawiało się bardzo dużo zdjęć na instagramie oraz wiele pozytywnych opinii. Postanowiłam, że i ja po nią sięgnę. Oczywiście tematyka też mnie zainteresowała więc czytałam ją z zaangażowaniem i zaciekawieniem. Los Lale'a Sokołowa wydaje się być przesądzon... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Tatuażysta z Auschwitz

17.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

#116 #TatuażystaZAuschwitz #HeatherMorris @wydawnictwo_marginesy Debiutancka powieść Heather Morris ukazała się w Polsce w 18.04.2018r. Autentyczna historia życia Lalego Sokołowa - tatuażysty z obozu koncentracyjnego w Auschwitz. Tatuował na przedramieniu numery seryjne. Po nich rozpoznawano więźniów. Swoją tragiczną historię Lale zdradził autorc... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl