Avatar @ladymakbet33

Lady Makbet33

@ladymakbet33
7 obserwujących.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj około 11 godzin temu.
{} ladymakbet33.blogspot.com
{} Napisz wiadomość
7 obserwujących.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj około 11 godzin temu.

Recenzje książek

243 recenzje, w tym 10 recenzji wyróżnionych przez redakcję

'Nauczyli nas, że przyjaźń to fałsz'

28.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fragment utworu Dorosłe dzieci mają żal, świetnie oddaje istotę rzeczy w sprawie zabójstwa studenta filologii polskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Niestety, w publikacji Wokół Sprawy Pyjasa, pod redakcją Marii Anny Potockiej, mamy multum przekłamań i nonsensów. Książka zebrała mnóstwo negatywnych recenzji, moja też taka będzie. Pracę otwiera te... {} Recenzja książki Wokół Sprawy Pyjasa

'Sztuka powstaje wtedy, gdy wyobraźnia nabiera rozumu'

{} WYBÓR REDAKCJI
27.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Winniśmy mieć świadomość znaczenia sztuki, jako tej, która kształtuje naszą cywilizację, tożsamość. Naturalnie, iż na przestrzeni dziejów jej znaczenie ewoluowało, wciąż pojawiają się nowe dziedziny, trendy. Solidna monografia naukowa z estetycznie podzielonymi zagadnieniami tematycznymi. Sztuka ma znaczenie to praca zbiorowa, najważniejsze aspek... {} Recenzja książki Sztuka ma znaczenie

Życie i działalność Anny Walentynowicz na tle epoki

22.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyjątkowy album biograficzny, który warto mieć na półce. W pewnej dedykacji Zbigniew Herbert pisał następująco: Droga Kochana Pani Aniu. Jesteśmy stale w złym i dobrym z Panią. Wierzymy, że Bóg ma Panią w opiece. Proszę zawsze pamiętać o ludziach, którzy myślą o Pani stale i wiernie. Choć życiorys Anny ''Solidarność" jest interesujący, w tym mi... {} Recenzja książki Anna Walentynowicz (1929-2010)

Znany pisarz mocno rozczarowuje

20.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Remigiusz Mróz jest jednym z tych ludzi pióra, którego książki przeczytałam ekspresowym tempie, były genialne. Niestety, nie mogę w ten sposób napisać o swoich wrażeniach po zapoznaniu się z trzecim już tomem losów patomorfologa i policjantki. Owszem, mamy mnóstwo impresji: miłość, poczucie winy z powodu zdrady. Wszystko to jest naciągane i spłyco... {} Recenzja książki Szepty spoza nicości

'Coca cola: co za radość'

15.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorem powyższego hasła jest znany językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk. Tytułowa marka powstała u schyłku XIX wieku, pomysłodawcą oryginalnej receptury był amerykański farmaceuta, John S. Pemberton. Napój ten miał koić nerwy, w co dziś trudno uwierzyć (szczególnie ze względu na wysoką zawartość kofeiny). Skład coca- coli został opracowany w 1866 ... {} Recenzja książki Tajemnica Coca-Coli

'Za Gomułki suche bułki'

13.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powyższy cytat z pewnego wierszyka odzwierciedla politykę aparatczyka komunistycznego. W 1948 roku zostaje odsunięty od władzy, powraca w 1956 roku. Uosabiał wszystko, co najgorsze w tamtym systemie: przemoc, represje. To czas apogeum terroru stalinowskiego. ''Wiesław" prowadzi krucjatę przeciw Kościołowi katolickiemu i jego przedstawicielom. Wart... {} Recenzja książki Od Gomułki do Gomułki

Skąd się bierze zło?

11.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pytanie stricte filozoficzne, ale znakomicie oddające istotę rzeczy omawianej publikacji: Małgorzata Wachowicz, Maska Mefisto. To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Autorki. Jak dotąd, o omawianej książce słyszałam dużo dobrego, postanowiłam przekonać się, jak jest w rzeczywistości. Już sam tytuł zachęcił mnie do sięgnięcia po ten kryminał... {} Recenzja książki Maska Mefisto

Co wiemy, a czego nie wiemy o protestantach?

{} WYBÓR REDAKCJI
8.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wedle ogólnodostępnych szacunków na świecie żyje około 800 milionów protestantów. W przybliżeniu stanowią 40 procent wszystkich chrześcijan. Uplasowali się więc na drugim miejscu pod względem liczby wiernych, zaraz po katolicyzmie. Wyznanie to zasadza się na pięciu założeniach: sola scriptura (jedynie Pismo św. jest autorytetem w kwestii wiary i ... {} Recenzja książki Protestantyzm

'Jeszcze Polska nie zginęła, póki się śmiejemy'

5.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Publikacja przybliża rolę kabaretów, produkcji filmowych w tamtych niewesołych czasach. Wszak każdy miał inne poczucie humoru. Czy tożsame było z pochodzeniem, pozycją społeczną? Może tak, może nie. Nie każdy zdobył się też na pewien rodzaj dystansu, jakże potrzebny. Michał Zawadzki charakteryzuje zmagania artystów z cenzurą, próby jej przechytrz... {} Recenzja książki Śmiechu warte, czyli z czego śmiał się PRL

'Raczej niech będzie pustynia niż kraj heretycki'

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powyższa zasada stanowiła główny wyznacznik polityki religijnej Habsburgów na Śląsku. Jej orędownikiem był jeden z najbardziej zacietrzewionych cesarzy Ferdynand II. Zanim przystąpicie do lektury tej monografii, przygotujcie się odpowiednio. Bo to nie jest lektura łatwa, mamy mnóstwo szczegółów w zakresie wojskowości, etc. Wojna trzydziestoletni... {} Recenzja książki Wojna trzydziestoletnia na Śląsku Aspekty militarne

Przebaczyć trzeba, ale zapomnieć nie wolno

3.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wybaczanie jest piękną cnotą, ale...? Przejmujący dziennik szykanowanej i uciemiężonej przez Służbę Bezpieczeństwa działaczki ''Solidarności". W wyniku represji kobieta straciła wszystko, co było jej drogie: ojca, córeczkę, pracę (bezprawne zwolnienie). Zmuszono ją również do emigracji. Elżbieta Anna Szczepańska wykazała się odwagą, gdy w maju 1... {} Recenzja książki Zanim wybaczę

Na imię jej było Anna, a na drugie ''Solidarność"

3.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początku pozwolę sobie zaznaczyć, że lubiłam i ceniłam panią Annę Walentynowicz za niezłomną postawę w życiu i w polityce. Nie chcę oczywiście też popadać w jakiś patos, postaram się trzymać faktów. Co nie zmienia faktu, iż biografia jest niezbyt udana. Tytuł pracyWalentynowicz. Anna szuka raju, jest wielce frapujący i intrygujący. Ale niech Wa... {} Recenzja książki Walentynowicz. Anna szuka raju

'Literatura to jedyne sny, których nie śnimy samotnie'

{} WYBÓR REDAKCJI
2.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To tylko jeden z cytatów tej porywającej publikacji pióra prof. Ryszarda Koziołka, literaturoznawcy, od 2020 roku rektora Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Książka Dobrze się myśli literaturą stanowi zbiór esejów, uporządkowanych w niezwykle pedantyczny sposób i przedstawionych w bardzo efektowny sposób. Teksty dotyczą należnego miejsca litera... {} Recenzja książki Dobrze się myśli literaturą

'Książka to najlepszy przyjaciel człowieka, a biblioteka to świątynia jego myśli'

2.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powyższy aforyzm stanowi esencję tej znakomitej publikacji. Prawda, która nie straciła nic na swojej aktualności. Zgadzam się z panią Joanną K. Rowling, która radzi, że: Kiedy mamy jakieś wątpliwości, powinniśmy się udać do biblioteki. Bo to prawdziwa skarbnica wiedzy. Zawsze uważałam, że dobra książka jest najlepszym przyjacielem człowieka: nigdy... {} Recenzja książki Zamieszkać w bibliotece

Zbrodnia nieukarana

1.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka powstała na kanwie znakomitego filmu dokumentalnego w reżyserii Anny Ferens i Ewy Stankiewicz. Było trzech kumpli: Stanisław Pyjas, Bronisław Wildstein, Lesław Maleszka. Ten ostatni okazał się kapusiem, współpracownikiem bezpieki TW ''Ketman", ''Return". Postać antypatyczna. Ponosi moralną odpowiedzialność za śmierć kolegi. Wówczas jeszcz... {} Recenzja książki Trzech kumpli

Język polski nasz powszedni?

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wybitny, wrocławski językoznawca oprowadza nas po zawiłościach języka polskiego. Czyni w to typowy dla siebie sposób: wyrafinowany i ze swadą. Wywody profesora odznaczają się przejrzystością, klarownością. Próżno w nich szukać nadęcia intelektualnego. Dodatkowo wszystko to okraszone zostało sporą dawką historii literatury. Gwarantuję, że podczas t... {} Recenzja książki Słowo jest w człowieku. Poradnik językowy

Gdy jeden dzień zmienia wszystko, gdy jedna diagnoza rujnuje życie...

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rzecz o autobiograficznej książce Joanny Sałygi Chustka.Zwykły, wydawało się ból brzucha, stał się początkiem batalii, którą Autorka ostatecznie przegrała. Opinia lekarza była jednoznaczna i druzgocąca: rak złośliwy z przerzutami. W tamtej chwili miała zaledwie 34 lata i pięcioletniego synka, Jasia. Publikacja powstała na podstawie bloga, Do czeg... {} Recenzja książki Chustka

'Umówieni ze Śmiercią'

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sprawa zabójstwa 35 prezydenta USA, podobnie jak jego brata Roberta, zajmowała mnie od dawna. 22 listopada 2013 roku minęła pięćdziesiąta rocznica zamachu na Johna F. Kennedy'ego, w związku z tym na rynku wydawniczym pojawiły się opracowania przybliżające sylwetkę tego polityka. Tytuł recenzji nawiązuje do wiersza pt. Randka ze Śmiercią, autor to ... {} Recenzja książki Zamach na Kennedy'ego. Agenci Tajnej Służby przerywają milczenie.

Prezydent, który stał się legendą

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli, ktoś z Was interesuje się Johnem F. Kennedym, to polecam książkę Zabić Kennedy'ego. Koniec Camelotu,przeczytałam ją w 2013 roku. Często do niej wracam. Lubię prace, których autorzy w sposób racjonalny podchodzą do swojego bohatera: ani go nie wywyższają, ani nie poniżają. I tak to czynią Bill O' Reilly i Martin Dugard. Rozważania są rekons... {} Recenzja książki Zabić Kennedy’ego. Koniec Camelotu

Lekarstwo na kłamstwa historyczne

29.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Publikacja Między Placem Bohaterów a Rechnitz. Austriackie rozliczenia to barwne ujęcie zbiorowej amnezji mieszkańców tego państwa, dotyczącej II wojny światowej. Problematyki jakże dla niektórych drażliwej, ale potrzebnej. Stanowi też antidotum na fałszowanie historii, przestawianie wajchy w drugą stronę. I gdy z ofiar czyni się sprawców. Władze... {} Recenzja książki Między Placem Bohaterów a Rechnitz. Austriackie rozliczenia

Kraków Wyspiańskim stoi

29.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż po XIX i XX wiecznym Krakowie. Spotkajmy się z wybitną i ciekawą osobistością, jaką był Stanisław Wyspiański. Poznajmy koryfeusza, ekscentryka, nierozumianego przez współczesnych mu ludzi. Na chwilę przed śmiercią czytającego o sobie: Największy z żyjących polskich poetów. Określany mianem czwartego wieszcza; ... {} Recenzja książki Wyspiański. Dopóki starczy życia

'Błogosławieni, którzy potrafią śmiać się z własnej głupoty, albowiem będą mieć ubaw do końca...

29.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To jeden z najbardziej znanych aforyzmów niezwykłego duchownego, poety i przedstawiciela współczesnej liryki religijnej. Ksiądz Jan Twardowski: żołnierz Armii Krajowej uczestniczący w powstaniu warszawskim. Kilka miesięcy po jego narodzinach, jego najbliżsi zostali wysiedleni w głąb Rosji. Do ojczyzny powrócili trzy lata później, bo w 1918 roku. ... {} Recenzja książki Ksiądz Paradoks. Biografia Jana Twardowskiego

Pobratymstwo Fidela i Gabo

28.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Relacja, która na pierwszy rzut oka wydawała się być niemożliwa. A jednak istniały związki między dwiema najbardziej charyzmatycznymi osobistościami Ameryki Południowej doby XX wieku. Gabo to oczywiście Gabriel Garcia Marquez, kolumbijski powieściopisarz, dziennikarz oraz działacz społeczny. Ponadto laureat Literackiej Nagrody Nobla (1982). Wśród... {} Recenzja książki Gabo i Fidel Pejzaż przyjaźni

Miłość i prawda silniejsze niż kłamstwo i nienawiść

27.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bulwersująca i szokująca publikacja znanego dziennikarza śledczego. Autor przeprowadza własne dochodzenie w sprawie uprowadzenia i zabójstwa charyzmatycznego duchownego. Ten mord kładzie się cieniem na najnowszej historii Polski, także tej po 1989 roku. A może i zwłaszcza tej, w której to byli funkcjonariusze dawnego aparatu bezpieczeństwa narzuci... {} Recenzja książki Ksiądz Jerzy Popiełuszko Dni które wstrząsnęły Polską

'Nienawiść jest siłą przyciągającą, tak jak miłość'

27.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta niewielka broszurka doskonale odzwierciedla politykę pogardy komunistów wobec Polaków i wybitnych osobowości. Autorzy są dziennikarzami śledczymi, w swoich publikacjach poruszają tematykę kościelną; odsłaniają przed nami próbę zdyskredytowania Karola Wojtyły w oczach społeczeństwa. Ideologia marksistowsko- leninowska przestała być atrakcyjna,... {} Recenzja książki Skompromitować papieża. Nieznane fakty i dokumenty dotyczące Jana Pawła II

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe