Avatar @nadrektor

marta żołnierowicz

@nadrektor
2 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.

Recenzje książek

13 recenzji

Mendoza! O tak!

13.06.2012

Gdy nie można znaleźć książki, którą bardzo chce się przeczytać (absolutnie nigdzie nie ma "Oliwkowego labiryntu") to człowiek z zawodem i lekką niepewnością podchodzi do kolejnej pozycji, nawet jeśli mówimy o Eduardo Mendozie. A właściwie nie ma co się oszukiwać, i ten autor miał literacką wpadkę ("Niewinność zagubiona w deszczu"). Z obawą s... Recenzja książki Brak wiadomości od gurba

Tak się robi przekręt!

3.02.2012

To nie nowina! Książka musi ładnie wyglądać! Musi być tak złożona, żeby nie tylko czytanie jej sprawiało przyjemność. Najlepiej, gdy ma ciekawe ilustracje. Nie muszą być ładne, muszą natomiast zapadać głęboko w pamięć i poruszać nas na wskroś. Do pełnego efektu wizualnego potrzeba jeszcze estetycznej okładki, która nie niszczy się po jednej wi... Recenzja książki Jak robić przekręty. Poradnik dla dzieci

Historia rodziny Roccamatio

21.11.2011

Wiecie dlaczego sięga się po książki znanych nam autorów? Żeby nie było niespodzianek. Kupujesz Pratchetta i wiesz, że wszystko, co nastąpi potem to będzie wysublimowany sarkazm i porywający humor. Kupujesz Chwina, żeby zatopić się w opisach świata przedstawionego i zatonąć w morzu szczegółów. Kupujesz Marqueza po to, żeby nic już nie było takie, j... Recenzja książki Historia rodziny Roccamatio

Niewidzialne Kolegium

2.10.2011

Kochamy książki za to, że pozwalają robić to, czego sami nie umiemy, lub czego sami się boimy. Kochamy je za to, że przenoszą nas tam, gdzie dojść sami nie możemy. Bo kto z nas ma taką moc, żeby znaleźć się na włoskich salonach w XVIII wieku? Otóż wyobraźcie sobie, że Fabrizio Battistelli wyposaża nas w pewne możliwości, o których nikomu z nas się ... Recenzja książki Niewidzialne Kolegium

Jądro życia

26.04.2011

Na pewno nie raz słyszeliście piosenki należące do gatunku POP. Często zbudowane są one z takich samych, powielanych, zużytych i mało wyszukanych frazesów. Podobne wrażenie ma się czytając niektóre wiersze autorstwa Hanny Łucji Kowalczyk z tomiku "Jądro życia". Zbyt ckliwe, mało wyszukane, zanadto patetyczne, a najgorsze, że mało odkrywcze. N... Recenzja książki Jądro życia

DMT Molekuła duszy

24.03.2011

Przed sobą mam książkę wydaną przez wydawnictwo Illuminatio. Blurb informuje mnie, że to, co w niej znajdę, to opis badania dotyczącego wpływu psychodelika (jednego z najpotężniejszych, jakie znamy) DMT. Kilka zdań dalej blur wspomina coś o duszy, spotkaniach z "obcymi", przeżyć z pogranicza życia i śmierci. Pierwsze moje odczucia, były takie, że p... Recenzja książki DMT Molekuła Duszy

Wilczy miot

24.01.2011

Czasami zdarza się tak, że wyrabiamy sobie zdanie o książce nawet do niej nie zaglądając. Starczy okładka, blurb, tematyka i ogólne wrażenie. Widzimy, że wszystko to nie odpowiada naszym upodobaniom i od razu nastawiamy się negatywnie. Zresztą właśnie taka sytuacja miała miejsce podczas mojego pierwszego zetknięcia z książka pt. „Wilczy miot” autor... Recenzja książki Wilczy miot

47 samuraj

9.01.2011

Gdy czyta się literaturę bezpośrednio związaną z określonym krajem, kulturą, czy wręcz cywilizacją, zawsze jest to niesamowite przeżycie. Próba przesiąknięcia w to, z czym nie mamy styczności na co dzień, zrozumienie mechanizmów rządzących innym człowiekiem jest zawsze ekscytujące i odrobinę niebezpieczne. Nie ma gwarancji, że zrozumiemy co autor m... Recenzja książki 47 samuraj

Następcy

1.12.2010

Kolejna recenzja i kolejna próba ogólnej klasyfikacji książek. Zatem są książki nieprzewidywalne, takie, w których każda strona odkrywa coraz to ciekawsze przygody i zaskakujące wątki, gdzie trudno przewidzieć co wydarzy się w kolejnym rozdziale oraz jakie będzie zakończenie. Są też książki skonstruowane absolutnie odwrotnie do tych pierwszych. W w... Recenzja książki Następcy

Fioletowy hibiskus

15.10.2010

Z książkami często bywa tak, że trudno jednoznacznie określić czy są one udane, czy nie. Jednym z najlepszych kryteriów, które można zastosować, jest uczucie następujące po skończeniu książki. Jeżeli oddychamy z ulgą i radośnie przechodzimy do kolejnej opowieści to znak, że przeczytana pozycja nie porwała nas. Jeśli natomiast przeraża nas myśl, że ... Recenzja książki Fioletowy hibiskus

Polskie rekolekcje

14.09.2010

Trudno ustalić jednoznacznie jakimi przymiotami powinna cechować się książka, aby uznać ją za dobrą. Jeżeli jednak uważamy, że książka godna polecenia to taka, której czytanie sprawia nam przyjemność, która nie wzbudza w nas skrajnych i intensywnych odczuć, której fabuła wywołuje na naszej twarzy aprobujący uśmiech i nie musimy bać się czyhających ... Recenzja książki Polskie rekolekcje

Striptizerki doradzają: Jak pięknie wyglądać nago

18.07.2010

Gdy widzisz trzy postacie, które pochylają się nad wielkim, gorącym kotłem, dodając i mieszając składniki, niech nie zwiodą Cię pozory! To nie wiedźmy! To kobiety, które chcą być piękne. Zatem przygotowują niezliczone ilości mikstur, mających uczynić z nich królowe wdzięku, powabu i … nagości. A skąd te kobiety mają przepisy? Z książki zatytułowane... Recenzja książki Striptizerki doradzają Jak pięknie wyglądać nago

WYZNANIA ZABÓJCY OJCA ŚWIĘTEGO

1.06.2010

Józefa Kowalskiego spotykamy w gabinecie lekarza. Dowiaduje się on tam, że ma nowotwora złośliwego i zostało mu zaledwie kilka miesięcy życia. Reszta książki to zatem próba podsumowania życia głównego bohatera, przemyślenia egzystencjalne, a także opisy problemów , takich jak np. prostytucja. Wyznania, napisane w pierwszej osobie są porozdzielane... Recenzja książki Wyznania zabójcy Ojca Świętego

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl