Avatar @Nerezza

Nicole

@Nerezza
4 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

35 recenzji

Wierni wrogowie

9.08.2014

Olga Gromyko to autorka, która ma w Polsce wręcz niesamowitą reputację. Łatwiej obecnie kupić Żelazny Tron, niż serię jej książek o wiedźmie Wolhie w całości. Każdy, kto przeczyta jedną z powieści pisarki, jest po prostu zachwycony. Ja jednak czułam średnie zainteresowanie polowaniem na serię, która jest nie do zdobycia, choć oczywiście byłam bardz... Recenzja książki Wierni wrogowie

Na reszcie finał!

9.08.2014

Jak poznałam serię Hush, Hush. "Szeptem" czytałam lata temu i pamiętam, jak bardzo mi się nie spodobało. Zastanawiałam się, co ludzie tu widzą, a czego ja nie dostrzegłam? Postanowiłam jednak kontynuować serię, bo gdy miałam ku temu sposobność, to czemu nie skorzystać, a poza tym wolę dokańczać, to co zaczęłam. Nie wiem, czy liczyłam na to, że coś ... Recenzja książki Finale

(nie)trafny wybór

9.08.2014

Rowling to nazwisko znane wszystkim. Joanne Kathleen jest autorką genialnej serii o "Harrym Potterze", która postanowiła wydać swoją pierwszą książkę dla dorosłych. Na początku mówiono, że będzie to kryminał, już pisano o zagrożeniu dla twórczości Agathy Christie, a tu nagle im bliżej premiery, to o kryminale nie wspominał już nikt...Po prostu pisa... Recenzja książki Trafny wybór

Bogini

9.08.2014

‘Przeżyć każdy dzień, jakby miał być Twoim ostatnim na ziemi.’ Bogowie powrócili i nie jest to wcale dobra wiadomość, ponieważ zaczęli robić dokładnie to, co przerwali po wojnie trojańskiej, jednak w o wiele bardziej agresywny sposób. Zagrażając życiu niewinnych śmiertelników manifestują swoją władzę nad żywiołami oraz porywają, gwałcą, a potem za... Recenzja książki Bunt Bogini

Dopóki śpiewa słowik

9.08.2014

"Dopóki śpiewa słowik..." Jari właśnie zdał egzamin zawodowy i postanowił uczcić to samotną wycieczką w góry. Planował wędrować trzy tygodnie po dziewiczych szlakach, a następnie wrócić do swojego uporządkowanego życia pełnego serwetek oraz wykrochmalonych koszul. Jego plany szybko jednak uległy zmianie, gdy spotkał Jaschę, która zaprowadziła go d... Recenzja książki Dopóki śpiewa słowik

Faza piąta

9.08.2014

Seria "GONE Zniknęli" jest bestsellerem na świecie. Wszystkie książki sprzedały się w milionach egzemplarzy na świecie. Seria zbiera też mnóstwo pozytywnych opinii w Polsce i ma grono oddanych czytelników, który wyczekują kolejnych części. A trzeba przyznać, że na Fazę Piątą trzeba było trochę poczekać. I tak samo będzie z kolejną częścią. Czy ta k... Recenzja książki Faza piąta: Ciemność

Trzecia Wojna Światowa

16.05.2013

„Teraz zaczął jednak rozumieć, od czego są przyjaciele: przypominają, że w gruncie rzeczy nie jest tak źle. Że trzeba umieć śmiać się z samego siebie.” Nieznana przyszłość. Trzecia Wojna Światowa toczona jest obecnie na innych planetach. Konflikt ten lata temu wybuchł pomiędzy Ruso-Chinami, a Indo-Ameryką. Potyczki i manifestacje siły szybko prze... Recenzja książki Insygnia. Wojny światów

Wyścig o życie

1.05.2013

Jakub Reckless udowodnił, że powodowany miłością do brata potrafi dokonać cudów, za które teraz przyjdzie mu słono zapłacić... Wypowiedzenie imienia Czarnej Nimfy sprowadziło na niego Klątwę jej siostry Czerwonej Nimfy. Chłopak nosi na sercu ćmę, która bolesnymi ugryzieniami będzie pozbawiać jego pamięć poszczególnych liter imienia, a gdy Jakub zap... Recenzja książki Reckless: Nieustraszony

Historia o miłości

7.04.2013

Stephenie Meyer nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to autorka jednej z najsławniejszych serii świata, sagi "Zmierzch", która została przeniesiona w całości na wielki ekran. Pisarka ta trzeba przyznać, budzi sporo kontrowersji. Niektórzy szczerze nienawidzą, inni kochają jej twórczość, wywołuje ona sprzeczne i silne emocje. Osobiście fanką "Zmierz... Recenzja książki Intruz

Serce Wielkiego Lasu

23.03.2013

"Dzisiaj jest nów. To noc czarownic i duchów, cudów i dziwów." Viana jedyna córka księcia z Rocagrís wraz z nadejściem wiosny planuje swój ślub z ukochanym Robianem z Castelmar, któremu przyrzeczona została jeszcze gdy byli dziećmi. Jednak podczas święta zimowego przesilenia na zamek przybywa Wlik, rycerz z gór, aby ostrzec króla Nortii o zbliżają... Recenzja książki Tam gdzie śpiewają drzewa

God Save the Queen!

17.03.2013

Epoka wiktoriańska jest uważana za jedną z najświetniejszych w w historii Wielkiej Brytanii. Był to czas, gdy państwo to było u szczytu potęgi imperialnej i powiadano, że tam "słońce nigdy nie zachodzi". W okresie panowania królowej Wiktorii otworzono także pierwszą na świecie wystawę, zwaną "Wielką Wystawą" na terenie Hyde Parku, która zmieniła sp... Recenzja książki Królowa musi umrzeć

Początek niezwykłej trylogii

17.03.2013

Oczarowana najnowszą książką włoskiej pisarki pt. "Marzenie Talithy" poszłam za ciosem i postanowiłam nadrobić zaległości z różnych serii o Świecie Wynurzonym, której poszczególne tomy, trzeba powiedzieć, zbierają naprawdę dobre oceny. Moim pierwszym wyborem były "Kroniki Świata Wynurzonego", czyli trylogia o przygodach Nihal, ostatniej żyjącej prz... Recenzja książki Kroniki Świata Wynurzonego. Nihal z Krainy Wiatru

"Cudze chwalicie, Swego nie znacie, Sami nie wiecie, Co posiadacie." Stanisław Jachowicz

17.03.2013

Urojenie to rozstrojenie psychiczne polegające na tym, że człowiek mimo niezbitych dowodów i zaprzeczeń innych postrzega świat przez zaburzenia rzeczywistości powstałe w jego umyśle. Czasami pojawią się wątpliwości, lecz ciężko samemu jest określić jednoznacznie, co jest prawdziwe, a co nie... Urojenia mogą być bardzo niebezpieczne. Gdy trudno od... Recenzja książki Urojenie

„Są sny, po których śpimy jeszcze dłużej i sny, po których natychmiast się budzimy.” Éric-Emm...

17.03.2013

Sny... Marzenia, ułudy, obawy i koszmary. Każdego dnia budząc się człowiek nie pamięta jednak prawie nic. Co było takie miłe, a co było przerażające? Mówi się, że przez sny podświadomość pragnie nam coś powiedzieć. Czy jest w nich jakieś przesłanie? Niektórzy doszukują się znaczeń tych urywków, które rano wciąż ostały się w myślach. Większość osó... Recenzja książki Sny

Poszukiwania zaginionego Lądu.

17.03.2013

Nihal nie może sobie wybaczyć tego, w jaki sposób pożegnała się z najlepszym przyjacielem, zwłaszcza gdy jego szczęśliwy powrót jest wątpliwy. Sennar, młody czarodziej, podjął się bowiem niebezpiecznej misji. Wyruszył do Świata Zanurzonego, co do którego, wcale nie ma pewności, czy właściwie istnieje, ale jego militarna pomoc to ostatnia nadzieja m... Recenzja książki Kroniki Świata Wynurzonego. Tom 2. Misja Sennara

Co złego knuje najbardziej przerażająca kobieta w historii?

17.03.2013

"Noc, kiedy Jack Djones ściągnął na siebie totalną hańbę i zagroził istnieniu Tajnych Służb Straży Historii, była (...)nienaturalnie, przeraźliwie mroźna." (strona 7) Strażnicy historii ponownie są w niebezpieczeństwie. Zasoby atomium, dzięki któremu mogą podróżować w czasie, jeszcze nigdy nie były tak niskie. Jake ma przenieść się do XVIII-wiecz... Recenzja książki Strażnicy historii. Circus Maximus

Duchy, koty i krwawe maszyny.

17.03.2013

„- Cały czas łudzimy się nadzieją, że wszystko zostanie po staremu, i to jest właśnie najgorsze, nie mam racji? - powiedział cicho, wpatrując się w Lorcana. - Gdybyśmy tylko mogli wyzbyć się tej głupiej iluzji, tego przekonania, że tym razem będziemy mogli zostać. Że tym razem wszystko zostanie po staremu. Bylibyśmy o wiele szczęśliwsi.” Zatrważaj... Recenzja książki Zatruty Tron

Czy pomoc naprawdę była potrzebna?

17.03.2013

Empireum, ogromny statek kosmiczny przemierza mgławicę w drodze na Nową Ziemię. Nieoczekiwanie w jego pobliżu pojawia się bliźniacza jednostka Nowy Horyzont, która powinna być lata świetlne przed nimi i już dawno opuścić mgławicę. Dorośli są tym spotkaniem bardzo zaniepokojeni, choć starają się tego nie okazywać potomkom. Pewnego dnia Nowy Horyzo... Recenzja książki Blask

Prawda czy fałsz?

17.03.2013

Czterej chłopcy. Jeden zdradziecki plan. Całe królestwo do zdobycia. W pewnej dalekiej krainie zanosi się na wojnę domową. Aby zjednoczyć podzielone królestwo, arystokrata Conner postanawia osadzić na tronie mistyfikatora, udającego zaginionego przed laty księcia. Zmusza do zabiegania o tę rolę czterech chłopców. Jeden z nich, czternastoletni Sage,... Recenzja książki Fałszywy książę

"Uważaj. Wracają po Ciebie."

17.03.2013

Gdy nie można nic udowodnić... Na lotnisku pojawia się znikąd tajemniczy samolot z 36 niemowlętami na pokładzie. Pracownicy lotniska wynoszą dzieci z samolotu, by potem zgodnie z poleceniem wezwanego agenta FBI zataić wszystko, czego byli świadkami. Nie jest to łatwe dla młodej pracownicy, Angeli DuPre, która nie tylko jako pierwsza weszła na pokła... Recenzja książki Wybrańcy Zaginieni w czasie

Co się stało z królem Anglii?

17.03.2013

Jonasz i Chip dowiadują się, że są zaginionymi dziećmi, porwanymi z czasów, w których się urodzili. Zanim jednak dojdą do siebie po usłyszeniu tych szokujących wieści, agent czasu, zwany PW(Przystojny Woźny), wysyła Chipa oraz jeszcze jednego chłopca, Aleksa, do XV wieku, skąd obaj rzekomo pochodzą… Teraz Chip jest Edwardem V, królem Anglii, podcz... Recenzja książki Podróż Zaginieni w czasie 2

Najpiękniejsze spiczaste uszy świata

17.03.2013

"Zła obsada roli w filmie o własnym życiu." (strona 68) W krainie pomiędzy światami. Mageli, a właściwie Margarethe-Elisabeth to niemiecka nastolatka, która dochodzi do wniosku, że po urodzeniu została przypadkowo podmieniona w szpitalu. Dziewczyna jest niezwykle ładna, czego sama nie zauważa, wysoka oraz muzykalna. Pewnej nocy w lesie poznaje taj... Recenzja książki Spojrzenie Elfa

Tajemnica skryta na dnie oceanu.

17.03.2013

Samobójstwo czy morderstwo? Dla Vanessy i Justine Sands miały to być zwyczajne wakacje w miasteczku Winter Harbor, w towarzystwie braci Carmichaelów. Jednak kiedy Justine wybiera się nad urwisko, by skakać do wody, a nazajutrz fale wyrzucają jej ciało na brzeg, Vanessa nie ma wątpliwości, że to coś więcej niż wypadek. Całe nadbrzeżne miasteczko wpa... Recenzja książki Syrena

Niebezpieczna droga

17.03.2013

„Nie jest przywódcą ten, kto zmusza ludzi, by czynili go silniejszym, lecz ten, kto z chęcią odda część własnej siły, aby ci ludzie mogli stanąć na własnych nogach.” Siedemnastoletnia Amy dołącza do swoich rodziców, jako zamrożony ładunek na pokładzie ogromnego statku kosmicznego "Błogosławionego" i sądzi, że obudzi się na nowej planecie za trzyst... Recenzja książki W otchłani

Jak śliwka w kompot... po raz szósty!

17.03.2013

Stephanie Plum wiedzie typowe życie łowcy nagród. W ciągu tygodnia skasowała dwa samochody, została podpalona i jest śledzona przez mafiozów. Normalka! Poza tym policja ściga osobę, która zabiła, a następnie podpaliła handlarza bronią i narkotyków. Gdy podejrzanym staje się Komandos, były żołnierz oddziałów specjalnych, nauczyciel i niegdysiejszy t... Recenzja książki Po szóste nie odpuszczaj

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl