Avatar @Patiopea

Patrycja

@Patiopea
4 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

87 recenzji

Czarodziejska sieć kłamstw

26.04.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książki sięgamy w zależności od dnia, humoru i tego z czym w danym momencie najchętniej chcielibyśmy się spotkać. Coś lekkiego, żeby się odprężyć, coś śmiesznego, żeby się pośmiać. Czasem chcemy zostać zaskoczeni i dać się porwać magii innego świata, pozornie dla nas niedostępnego. Sama miałam akurat chęć na powieść, która zabierze mnie w świat ... {} Recenzja książki Ród

Walka o wolność

13.09.2014

Niewolnictwo jest tematem, który przez wiele wieków budził kontrowersje. "Posiadanie niewolników" szczególnie znane było w starej Ameryce. Nie wiem, jak Was, ale mnie temat ten zawsze przerażał. Nie potrafię sobie wyobrazić, żeby ludzie byli zdolni do takiego okropieństwa, jak pozbawienie innych wolności i zmuszenie do niewolniczej pracy. Wiem jedn... {} Recenzja książki Czarne skrzydła

Bo prawdziwa przyjaźń przetrwa

12.08.2014

Gdyby ktoś Was zapytał, co jest najważniejsze w życiu, odpowiedź na pewno nie byłaby łatwa. Wielu powiedziałoby, że prze rodzina, szczęści, nadzieja. Są jednak tacy ludzie, którzy nie potrafiliby żyć bez przyjaźni. Wszystkie te rzeczy są bardzo ważne, ale w tym momencie skupmy się na ostatniej. Przyjaciele nas wspierają, znają nas, jak nikt inny. M... {} Recenzja książki Zaczaruj mnie

Każdy z nas tworzy swój mały wszechświat

30.06.2014

Książka zaintrygowała mnie, jak tylko zobaczyłam ją po raz pierwszy. Okładka przyciągnęła mów wzrok, a opis dodał do tego wrażenia jeszcze swoje trzy grosze. Kiedy książka pojawiła się na mojej półce, w natłoku obowiązków i nauki, nie mogłam się za nią szybko. Swoją przygodę rozpoczęłam w lato i bardzo cieszę się z tego powodu, bo nic nie mogło prz... {} Recenzja książki Wszechświat kontra Alex Woods

Zieleń to niebezpieczny kolor

16.06.2014

Wyobraź sobie intensywnie zielone oczy. Nie nie takie. Nieziemskie zielone tęczówki, wprost nierealne. A teraz wyobraź sobie, że właściciel tych niezwykłych oczu wpatruje się w Ciebie. Masz wrażenie, że jego wzrok przewierca Cię na wylot? Masz ochotę go poznać? To właśnie Daemon Black. Jak już go poznasz, nie będziesz mogła o nim zapomnieć. Katy k... {} Recenzja książki

Uwierz w duchy

5.06.2014

Z dnia na dzień na rynku pojawia się coraz więcej książek. Z miesiąca na miesiąc zmieniają się powieści, które trzeba przeczytać. Kiedyś były to wampiry, w innym okresie czasu wilkołaki, jeszcze kiedy indziej smoki, a ostatnio są to dystopie. Dla mnie jednym z ciekawszych okresów, był ten, kiedy zaczytywałam się w książkach o nekromantach i duchach... {} Recenzja książki Między teraz a wiecznością

U boku królowej

16.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Philippa Gregory jest znaną i cenioną pisarką na całym świecie. Miałam okazję poznać już kilka z nich. Szczególnie zaciekawiła mnie powieść "Uwięziona Królowa". Dlaczego? Akcja rozgrywa się w czasach epoki elżbietańskiej. Były to ciekawe czasy i chciałam poznać je lepiej. Czy jest jakiś ciekawszy fragment historii, niż manipulacje i walka o władzę?... {} Recenzja książki Uwięziona królowa

W poszukiwaniu ukojenia

13.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na moim biurku leży książka o pięknej okładce i zachęcającym opisie. Na dole oprawy wiedzę napisany białymi literami tytuł, "Poza Czasem". Kolejna opowieść o podróżach w czasie, a może coś oryginalnego, co przyciąga uwagę i wybija się na tle innych powieści? Biorę książkę w ręce i przewracam pierwsze strony. Za każdym rozdziałem coraz bardziej wcią... {} Recenzja książki Poza czasem

Konkurs na księżniczkę :)

2.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Rywalki" to zdecydowanie jeden z najgłośniejszych tytułów, które zostały wydane w ostatnim czasie. Spacerując po sklepach, zwykle zaglądam do księgarni i już od jakiegoś czasu, pierwsze co rzuca mi się w oczy to, ta niezwykła okładka patrząca na mnie prosto z wystawy sklepowej. W głowie oczywiście od razu pojawiają się niewypowiedziane słowa i tyl... {} Recenzja książki Rywalki

Przez pustynię i trudności, prosto do celu.

30.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "Krwawy szlak" już na samym początku zaciekawiła mnie swoją okładką i opisem. Zapowiadała się ciekawa lektura, pełna przygód i niezwykłego klimatu. Pierwsze kilka stron lekkich i intrygujących, sprawiło, że mój apetyt na lekturę coraz bardziej się zaostrzył. Przyszłość, pustynia, niebezpieczeństwo, śmierć, pomysł. Czy było warto? Saba żyj... {} Recenzja książki Krwawy szlak

Wiara czyni cuda

24.03.2014

Kiedy Ewa miała pięć lat, była świadkiem niezwykłej, a zarazem dramatycznej sceny, jaką była walka dwóch aniołów, czarnego i białego. Od tej pory dziewczynkę prześladują coraz to dotkliwsze wypadki. Niby drobne zdarzenia, zaczynają przemieniać się w coraz bardziej pechowe i nieprzyjemne. Czy da się zmienić los człowieka? Co ma począć dziewczynka po... {} Recenzja książki Tam gdzie spadają Anioły

Kolejny tom, kolejna równie niebezpieczna misja.

20.03.2014

Każdy z nas ma jakieś marzenia. Czy to zostać w jakiejś dziedzinie najlepszym, wygrać jakoś konkurs, a może po prostu mieć szczęście w przyjaźni i miłości? Kiedy byliśmy młodzi szukaliśmy raczej odskoczni, marzeń praktycznie niemożliwych, a może jednak nie? Sama lubiłam bardzo film "Mali Agenci", przez wiele lat wracałam do tej trylogii. Nawet tera... {} Recenzja książki Kurier

Opowieść, która zapiera dech w piersiach

11.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie osoby, które są twarde i harde na zewnątrz, a w środku piękne i delikatne. Dla mnie jedną z nich jest główna bohaterka książki "Morze Spokoju". Muszę przyznać, że po lekturę sięgałam z niekłamaną ciekawością. Opis jest z pewnością intrygujący, ale nawet nie o to mi chodziło. Jeszcze za nim otworzyłam książkę, miałam przeczucie, że kiedy ju... {} Recenzja książki Morze Spokoju

Nasza magia ma służyć ludziom, a nie nam.

8.03.2014

Kilka lat temu na świat przyszła dziewczynka, która zgodnie z przepowiednią ma dokonać wiele rzeczy. Ma pojętny umysł i niezwykłe zdolności, ale musi żyć w tajemnicy. Już od dziecka opiekują się nią czarownice, które mają nadzieję, że uda im się nauczyć ją wszystkiego, co będzie jej kiedykolwiek potrzebne. Dziewczynka nie zna swojej rodziny, nie wi... {} Recenzja książki Córka czarownic

Gotów zaryzykować wszystko, dla swoich poddanych

8.03.2014

Rok temu miałam okazję poznać pierwszą część trylogii napisanej przez Jennifer Nielsen, a mianowicie "Fałszywy Książe". Książka wywarła na mnie naprawdę duże wrażenie i po dziś dzień wspominam czas spędzony z lekturą. Z tego powodu, kiedy na mojej półce pojawiła się kontynuacja wyczekiwanie zaczęło się mieszać ze strachem, czy drugi tom dorówna pie... {} Recenzja książki Król uciekinier

Miłość silniejsza niż pochodzenie

8.03.2014

"Gra o Miłość" to już trzecia część Kronik Rodu Lacey. Seria opowiadająca o perypetiach miłosnych młodych kobiet i synów byłego hrabiego Dorset już niejednokrotnie mnie zaskoczyła. Dwie poprzednie części bardzo mi się spodobały i optymistycznie nastawiły na trzeci tom. Historia rozgrywa się w Anglii za czasów panowania Elżbiety I z czego wynika ten... {} Recenzja książki Gra o miłość

Z elfami w tle :)

23.02.2014

Motyw elfów pojawia się w literaturze coraz rzadziej. Sama rzadko miałam okazję spotkać się z tymi niezwykłymi stworzeniami. Elfy kojarzymy raczej z bajkami dla dzieci, oraz z dziełami takimi, jak "Sen Nocy Letniej". Dlatego też byłam ciekawa historii, jaką stworzyła Katrin Lankers. Byłam wprost pewna, że zobaczę słodką, lekko niebezpieczną history... {} Recenzja książki Spojrzenie Elfa

Powrót Młodych Agentów

6.02.2014

"Czarny Piątek" to już piętnasta część serii Cherub. Książka opowiada o młodocianych szpiegach i wydawałoby się, że temat został już całkowicie wykorzystany, a jednak autor nadal udowadnia, że ma wiele pomysłów na coraz to nowsze misje dla bohaterów. Ryan Sharma leci do Stanów Zjednoczonych, aby wcielić się w rolę jednego z przedstawicieli klanu A... {} Recenzja książki Czarny Piątek

Książka dla każdego!

4.02.2014

Szpiedzy pojawiają się w wielu książkach, filmach, powieściach, czy nawet mediach. To temat, który chyba nigdy się nie zmieni. Oszukiwanie, treningi, kłamstwa, udawanie kogoś kim się nie jest, zdobywanie informacji i wiele innych. Chyba każde dziecko miało taki okres, kiedy chciało zostać w przyszłości szpiegiem. I tutaj pojawia się "Cherub". To on... {} Recenzja książki Rekrut

Ciekawszy rozwój wypadków :)

4.02.2014

Pierwsza część serii wywołała u czytelników różne emocje. Począwszy od pozytywnego przyjęcia tej pozycji, aż do negatywnych opinii. Sama nie do końca byłam pewna co sądzić o książce, ale mimo to byłam ciekawa, jak potoczą się dalsze losy bohaterów. Teraz spoglądając na przeczytaną już lekturę, pierwsze zdanie jakie przychodzi mi namyśl, to to, że k... {} Recenzja książki Gorączka 2

Czy mi wybaczysz?

3.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anglia Tudorów. Przepych, intrygi na dworze i walka o chociażby kapkę uwagi królowej Elżbiety I. Każdy chce tutaj zabłysnąć i przybywają tutaj nie tylko nowi słudzy, ale także kobiety, które szukają wysoko postawionego małżonka, czy też jak to się dzieje w przypadku Lady Jane, potrzebują ochrony i liczą, że wśród dwórek królowej, będą bezpieczne. T... {} Recenzja książki Demony miłości

W samym środku kosmosu

28.01.2014

W ostatnim czasie wyszło dużo powieści, które rozgrywają się w kosmosie, gdzie ludzie szukają nowej planety do zaludnienia. Miałam okazję czytać wiele z nich, ale jak do tej pory tylko się rozczarowywałam. Tak samo było z "W Otchłani" po której spodziewałam się czegoś lepszego, ale dlaczego w takim razie sięgnęłam po kontynuację? Odpowiedź jest pro... {} Recenzja książki Milion słońc

Próba przetrwania w niebezpiecznym świecie

28.01.2014

Libba Bray jest autorką, która niejednokrotnie zaskoczyła swoich czytelników. Każda wydana do tej pory książka pisarki opowiada zupełnie inną, unikatową historię. Ale czym w takim razie może zabłysnąć "MISSja Survival"? Intrygujący opis zapowiada opowieść o dziewczynach, dla których najważniejsza jest moda, konkursy piękności i udawanie, że jest si... {} Recenzja książki MISSja survival

Może czasem mimo lat cierpienia, jest szansa na happy end?

31.12.2013

Baxterowie prowadzą miłe i nieskomplikowane życie w Angel Sands. Pewnego dnia to spokojne życie zostało zakłucone przez niespodziewany wyjazd pani Baxter do Nowej Zelandii. Tymczasem rola szefowej rodzinnego pensjonatu spada na Genevieve, najstarszą córkę z rodzeństwa. Dziewczyna musi nie tylko poprowadzić rodzinny biznes, ale utrzymać też w ryzach... {} Recenzja książki Rajski domek

Kosmiczna Podróż w Nieznane

31.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podróż w kosmos, zagłada ziemi, odizolowane społeczeństwo, poszukiwanie nowego domu. Science-Fiction to gatunek, który potrafi zaskoczyć. Ale co przygotowała dla nas Amy Kathleen Ryan? Czym potrafi zaskoczyć, a może niezaskoczyć "Blask"? Czy to lektura wybitna, czy przeciętna i niewarta wzmianki? Ciekawa nowych wrażeń i odpowiedzi na te pytania roz... {} Recenzja książki Blask

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe