Avatar @anciaa

@anciaa

147 obserwujących. 369 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.
{} Napisz wiadomość
147 obserwujących.
369 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat.

Recenzje książek

19 recenzji
Książka Martwe jezioro

Świetne "Martwe jezioro"!

Olga Rudnicka

Świetne "Martwe jezioro"!

15.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Marte jezioro" to kolejna książka polskiej autorki kryminałów Olgi Rudnickiej. Według mnie to takie połączenie powieści obyczajowej z elementami kryminału. Bardzo ciekawa fabuła i bardzo dobrze zrealizowana. Nie wiem jak pani Olga to robi, ale jej bohaterowie zawsze zdobywają moją sympatię. Beata i Ula to takie kobiety " z sąsiedztwa" z którym... {} Recenzja książki Martwe jezioro

Książka Przez burze ognia

Przez burzę ognia.

Veronica Rossi

Przez burzę ognia.

15.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Byłam niezwykle pozytywnie nastawiona do tej książki. Bestseller, ciekawy pomysł i oryginalność. Niestety bardzo się zawiodłam na tej książce. Utknęłam po przeczytaniu pierwszego rozdziału. Czytam fantastykę, aczkolwiek przyznam, ze nie często. Może to był powód, ale podczas czytania czułam się jakbym czytała po chińsku, albo rozpoczęła od czyt... {} Recenzja książki Przez burze ognia

Książka Śmierć i dziewczyna

Śmierć i dziewczyna

Andrzej Klawitter

Śmierć i dziewczyna

26.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Śmierć i dziewczyna" to kryminalna powieść Andrzeja Klawittera. Jest ona raczej adresowana do młodzieży, ale myślę, że osobom, które mają nieco więcej niż naście lat również mogłaby się spodobać. Głównym zdarzeniem jest śmierć pewnej rodziny w małym miasteczku. Rodzina została otruta nie wiadomo dlaczego, nie wiadomo przez kogo. Zagadkę ten postan... {} Recenzja książki Śmierć i dziewczyna

Książka Lilith

Lilith

Olga Rudnicka

Lilith

26.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z ciekawością sięgnęłam po kolejną książkę Olgi Rudnickiej. Poprzednia, którą przeczytałam ("Cichy wielbiciel") bardzo mnie zachwyciła. I tym razem pani Rudnicka mnie nie rozczarowała. Do Lipniowa przeprowadza się Piotr - młody architekt - wraz ze swoją żoną Lidką. Młode małżeństwo oczekuje dziecka, a ich przeprowadzka spowodowana jest tym, że Pi... {} Recenzja książki Lilith

Książka Tańcząca

Warto walczyć o marzenia.

Rubin Sarah

Warto walczyć o marzenia.

23.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Tańcząca” autorstwa Sary Rubin należy do serii wydawniczej „Różowe okulary”. Jest to seria powieści dla młodzieży, które w pewien sposób napawają nadzieją i optymizmem. Z początku podeszłam do tej książki bardzo sceptycznie. Myślałam, że bardziej spodobałaby się młodszym nastolatkom. Mimo wszystko zaczęłam ją czytać, a wtedy już wciągnęła mnie be... {} Recenzja książki Tańcząca

Książka Tajemnice Skyle

Tajemnice Skyle

Agnieszka Grzelak

Tajemnice Skyle

12.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy tylko zobaczyłam tę książkę na bibliotecznej półce, bez chwili wahani zabrałam ją ze sobą. "Tajemnice Skyle" to kolejna, czwarta już część serii "Blask Corredo". Tym razem wraz z Mori wybieramy się na cudowną wyspę Skyle. Mori będzie musiała poszukać rozwiązania na nurtujące ją pytania, a także stawić czoła rozmaitym przeciwnościom. Zamieszk... {} Recenzja książki Tajemnice Skyle

Książka Zawsze przy mnie stój

Zawsze przy mnie stój.

Carolyn Jess Cooke ...

Zawsze przy mnie stój.

12.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Aniele Boży, Stróżu mój. Ty zawsze przy mnie stój. Rano, wieczór, we dnie, w nocy, bądź mi zawsze ku pomocy. Strzeż duszy, ciała mego. Zaprowadź mnie do żywota wiecznego. Amen" Kto z nas nie zna słów tej krótkiej modlitwy? Kojarzy nam się pewnie przede wszystkim za małym dzieckiem klęczącym do pacierza. A czy my wierzymy, że mamy swojego anioła st... {} Recenzja książki Zawsze przy mnie stój

Książka Z ciemnością jej do twarzy

Z ciemnością jej do twarzy.

Kelly Keaton ...

Z ciemnością jej do twarzy.

10.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo zachęcający opis na okładce i wiele dość pozytywnych opinii- to właśnie rzeczy, które skłoniły mnie do sięgnięcia po tę książkę. Opowiada ona o przygodach nastoletniej Ari. Dziewczyna nie jest zwykłą nastolatką. Ciąży na niej wieloletnia klątwa, którą zdeterminowana chce złamać. Jej matka ją pozostawiła, a ojca nigdy nie poznała. Chęć dowi... {} Recenzja książki Z ciemnością jej do twarzy

Książka Niebo jest wszędzie

Niebo jest w tej książce.

Jandy Nelson ...

Niebo jest w tej książce.

8.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trudno zebrać słowa by napisać jakąkolwiek opinię o tej książce. Trudno ją sklasyfikować, napisać dobra czy zła. Nie można obiektywnie ocenić, bo oddziałuje ona tak mocno, że każdy może dostrzec zupełnie coś innego. To nie dzieło klasyki literatury ani bestseller top list księgarni, to po prostu wspaniała książka, którą warto przeczytać. Nastolet... {} Recenzja książki Niebo jest wszędzie

Książka Ksiądz Rafał. Niespokojne czasy

Ksiądz Rafał.

Maciej Grabski

Ksiądz Rafał.

7.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powrót do Gródka i znów spotykamy księdza Rafała Nowinę i Jego parafian. Ksiądz zaakceptowany wreszcie przez swych parafian, nie spoczywa na laurach i stara się by wszystkim żyło się jak najlepiej. Jak sam tytuł mówi nadchodzą "niespokojne czasy". Problemów w tej części na pewno nie zabraknie. Ksiądz Rafał nie jest postrzegany dobrze, szczególni... {} Recenzja książki Ksiądz Rafał. Niespokojne czasy

Książka Faza czwarta: Plaga

Plaga.

Michael Grant

Plaga.

31.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nawet się nie zastanawiałam, kiedy zobaczyłam czwartą część serii Gone na bibliotecznej półce. Seria powoli, biegnie ku końcowi. Niby już tak blisko do końca, ale Michael Grant nie pozwoli nam na nudę. "Plaga" to już czwarta część serii "Gone", napisanej przez amerykańskiego pisarza Michaela Granta. Trudno uwierzyć, że ten, który to stworzył to s... {} Recenzja książki Faza czwarta: Plaga

Książka Łąka nadziei

Łąka nadziei.

Lisa Carey

Łąka nadziei.

29.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już od dawna miałam tę książkę w pozycjach planowanych. Zapowiadała się bardzo ciekawie, choć jednak nie do końca spełniła moje oczekiwania. Książka opowiada o dwójce młodych osób - Albie i Oscarze. Spotykają się w szpitalu psychiatrycznym. Każde z nich ma sobą różne przejścia, rzeczy o których woleliby zapomnieć. Alba cierpi na depresję, a Oscar ... {} Recenzja książki Łąka nadziei

Książka Zapasy z życiem

Zapasy

Éric-Emmanuel Schmitt ...

Zapasy

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eric Emmanuel Schmitt jest dla mnie pisarzem, którego bardzo cenię. Dlatego też, gdy zobaczyłam kolejną jego książkę na bibliotecznej półce, nie zastanawiałam się ani chwili i nawet nie sprawdzając o czym dokładnie jest, wypożyczyłam ją. Po prostu dobra marka. W powieści na pierwszy plan wysuwają się dwie postaci: starszy mężczyzna mający coś wspó... {} Recenzja książki Zapasy z życiem

Książka Dobrani

Idealnie.

Ally Condie ...

Idealnie.

20.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do sięgnięcia po tę książkę zachęciło mnie to, że jest ona podobna do trylogii Suzanne Collins(Igrzyska śmierci, W pierścieniu ognia, Kosogłos). Moim zdaniem podobieństwo jest minimalne,a pani Condie stworzyła w książce nową rzeczywistość. Nie jest ona barwna, jakby się mogło wydawać. Idealny świat, idealne sposoby na wyeliminowanie problemów, możn... {} Recenzja książki Dobrani

Książka Utalentowana

Utalentowana

Nikita Lalwani

Utalentowana

3.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Utalentowana" zabiera nas w podróż do hinduskiej rodziny żyjącej w Wielkiej Brytanii, a główną bohaterką jest Rumika. Wybitnie uzdolniona matematycznie dziewczynka wychowuje sie pod okiem despotycznego ojca. Hinduskie obyczaje, kultura i ogromny rygor - w takich warunkach wychowywana jest Rumika. Zmuszana przez ojca do ciągłej nauki, staje sie zup... {} Recenzja książki Utalentowana

Książka Urzekająca. Odkrywanie tajemnicy kobiecej duszy

Urzekająca?

John Eldredge ...

Urzekająca?

1.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podeszłam do tej książki dość sceptycznie. Większość z moich znajomych do których "Urzekająca" dotarła wcześniej nie dobrnęła do jej końca. Nie często czytam tego typu książki, ale ta nawet pomimo swojej landrynkowej okładki, mnie zaciekawiła. Nie spodziewałam się, że tak szybko ją pochłonę. "Urzekająca" to książka napisana przez katolickie małżeńs... {} Recenzja książki Urzekająca. Odkrywanie tajemnicy kobiecej duszy

Książka Córka profesora

Córka profesora

Laura Lancerewicz

Córka profesora

7.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnęłam po tę książkę w chwili, gdy miałam ochotę na lekką książkę obyczajową z odrobiną miłości. "Córka profesora" spełniła moje oczekiwania. Główna bohaterka-Dione- to młoda dziewczyna poszukująca swojej drogi w życiu. Ma duszę artystki, jej pasją jest muzyka. Przez dłuższy czas była wychowywana przez ojca, dlatego jest bardzo do niego przywią... {} Recenzja książki Córka profesora

Książka Drugie spojrzenie

Drugie spojrzenie

Jodi Picoult ...

Drugie spojrzenie

7.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książki Pani Picoult zawsze sięgam z wielką ciekawością. Tak było i tym razem. Są takie książki, które emanują tajemniczą siła. Wystarczy potrzymać ją w dłoniach i już apetyt bibliofila staje się zaspokojony. Jednak samo obcowanie z książką to tylko taka przystawka. Pięknie wygląda, świetnie smakuje, ale jak sama nazwa wskazuje (ang. słowo "star... {} Recenzja książki Drugie spojrzenie

Książka Herbata szczęścia

Magiczna "Herbata szczęścia"

Agnieszka Grzelak

Magiczna "Herbata szczęścia"

5.12.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nigdy nie przepadałam za książkami z wątkami fantastycznymi, dlatego też kiedy po raz pierwszy zobaczyłam "Herbatę szczęścia" na bibliotecznej półce szybko odłożyłam ją z powrotem. Coś mnie w niej jednak zaintrygowało, bo po którymś razie wreszcie ją wypożyczyłam. Może to była przyciągająca okładka, intrygujący tytuł albo polskie nazwisko autorki, ... {} Recenzja książki Herbata szczęścia

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe