Cytaty Agata Lewandowska

Dodaj cytat
Wszelkie przetwory z czarnego bzu są jak najbardziej bezpieczne, jeśli są prawidłowo przyrządzone i poddane obróbce termicznej. Na wszelki wypadek pozyskując do spożycia kwiaty lub owoce bzu, warto zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne (przydadzą się także dlatego, że w trakcie tej czynności można się mocno pobrudzić).
Owoce czarnego bzu nie nadają się do spożycia na surowo ze względu na zawartość glikozydów cyjanogennych. Na szczęście ich toksyczność jest na tyle niska, że ogrzewanie podczas przetwarzania wystarcza, by usunąć zagrożenie dla zdrowia.
Czarny bez (inaczej europejski bez lub dziki bez) należy do rodziny Adoxaceae. Jest to małe drzewo lub krzew o wysokości od 1 do 8 metrów i wyraźnym, specyficznym kwiatowym zapachu. Jego kora jest brązowawa, z podłużnymi spękaniami i głębokimi rowkami.
Czarny bez (Sambucus nigra L.) to dziko rosnąca. szeroko rozpowszechniona w naszym kraju (oraz w całej Europie) roślina.
Praktycznie każde zioło i przyprawa dostarcza antyoksydantów (w tym z grupy polifenoli). Większość z nich działa też mniej lub bardziej przeciwzapalnie.
Wiele przypraw, takich jak rozmaryn, goździki, oregano, tymianek, cynamon, imbir, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, gorczyca czy kmin rzymski, stosowano przez ostatnie dziesięciolecia nie tylko w leczeniu infekcyjnych chorób zakaźnych, lecz także w ochronie żywności (jako naturalne konserwanty).
Układ odpornościowy uczestniczy nie tylko w zwalczaniu bakterii czy wirusów. To on pilnuje porządku i równowagi w organizmie, bierze udział w zwiększaniu lub zmniejszaniu odpowiedzi zapalnej czy w niszczeniu uszkodzonych komórek, które mogą dać początek nowotworom.
Wiele silnych przeciwutleniaczy należy do związków fenolowych, w tym polifenoli (należą do nich także wyżej wspomniane flawonoidy).
Organizm ludzki dysponuje skomplikowanym, bardzo rozbudowanym układem odpornościowym i wieloma sprawnymi mechanizmami obronnymi, które chronią nas przed zaburzeniami tej delikatnej równowagi.
Wszystko jest w porządku, dopóki w naszym ciele panuje równowaga.
W przyrodzie istnieje wiele przeciwzapalnych składników, które mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami w profilaktyce zdrowotnej. Najczęściej występują one w roślinach.
Na nasilone, uogólnione procesy zapalne bardziej narażone są osoby starsze, cierpiące na choroby przewlekłe, prowadzące siedzący tryb życia i unikające wszelkiej aktywności.
Czasem stan zapalny nie boli i rozwija się w sposób utajony, nie dając wyraźnych objawów.
Stan zapalny kojarzy się zwykle z miejscowym zaczerwienieniem, obrzękiem tkanek i bólem. Owszem, silny miejscowy stan zapalny właśnie tak się objawia.
Przetwory z czarnego bzu, szczególnie zimą, gdy brakuje świeżych wartościowych owoców - mogą być cennym wsparciem profilaktyki starzenia i chorób oczu (podobnie jak inne owoce jagodowe - suszone czy mrożone).
Ponieważ czarny bez wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, spektrum jego zastosowania w ochronie zdrowia może być bardzo szerokie.
Antocyjany zawarte w owocach czarnego bzu są również uznawane za składniki antynowotworowe, ponieważ u podłoża nowotworów leżą m. in. wspomniane już wyżej: stres oksydacyjny, szkodliwe reaktywne formy tlenu i azotu oraz przewlekły stan zapalny.
Czarny bez należy do owoców jagodowych o wyjątkowo dużej zawartości składników bioaktywnych i uważa się, że jest w stanie skutecznie przeciwdziałać otyłości i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym.
Otyłość to nie tylko stan wynikający z jedzenia zbyt dużej ilości pożywienia, wyboru niewłaściwych produktów spożywczych, cech genetycznych, czynników psychologicznych sprzyjających przejadaniu się czy małej ilości ruchu. Sprawa jest dużo bardziej złożona, niż się wydaje.
Fakt, że niektóre metody, rośliny czy substancje przez wieki były używane w celach leczniczych, nie zawsze oznacza, że są one skuteczne. Medycyna jest nauką, która stale się rozwija.
Jest faktem, że osoby z obniżoną odpornością lub osłabionym układem odpornościowym są bardziej podatne na infekcje.
Naukowcy zapytani o to, jakie owoce są obiektywnie najzdrowsze, bez wahania wskazują m. in. aronię, rokitnik, jeżyny i czarny bez.
Za prozdrowotne działanie czarnego bzu odpowiedzialne są zawarte w nim substancje chemiczne.
Owoce i kwiaty czarnego bzu posiadają bardzo długą tradycję wykorzystywania w ziołolecznictwie.
Ekstrakt z czarnego bzu wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym również jako antyoksydant środek stabilizujący jakość produktu i zapobiegający psuciu się (tym samym wydłużający termin przydatności do spożycia).
Roślinę tę można najczęściej spotkać w lasach, skwerach i zieleńcach, a także na polanach, w ogrodach i na podwórkach. Występuje często i bardzo obficie.