Avatar @chomiczkowe.recenzje

@chomiczkowe.recenzje

1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 17 dni temu.
Chomiczkowe.recenzje
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 17 dni temu.

Recenzje książek

71 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Początek wojny stuletniej

25.10.2023

Q: Macie takiego autora, o którym słyszeliście wiele dobrego i którego twórczość chcielibyście sprawdzić, ale jeszcze tego nie zrobiliście? Miałem tak przez długi czas z Bernardem Cornwellem. Wiele dobrego o nim słyszałem, zwłaszcza o "Wojnach Wikingów", ale dopiero teraz dane było mi sięgnąć po jego powieść "Rycerz" z Serii o Świętym Graalu. Mus... Recenzja książki Rycerz

Egzorcysta powraca

8.01.2023

Gdy życie daje Ci cukier, zrób z niego bimber 😁 "Faceci w gumofilcach" to już dziesiąta odsłona przygód Jakuba Wędrowycza autorstwa Andrzeja Pilipiuka. Szczerze mówiąc, nieco obawiałem się tej książki, ponieważ ostatni tom z serii "Oblicza Wędrowycza" (chyba "Konan Destylator" jako ostatni wpadł mi do ręki) nie do końca przypadł mi do gustu, z ... Recenzja książki Faceci w gumofilcach

Wszystko o mundialach

13.12.2022

Moja przygoda z "Historią mundiali" zaczęła się jeszcze od strony na Facebooku, którą obserwowałem, ponieważ byłem zachwycony tym, jakie ciekawostki z przeszłości wygrzebuje autor. Szczerze mówiąc, choć twórca strony zapewniał o tym, że koniec końców ukaże się książka ze wszystkimi zebranymi przez niego danymi, to myślałem, że będzie to raczej ksi... Recenzja książki Historia mundiali. Tom 1. 1930–1974

Od samochodów do traktorów

13.12.2022

"Diddly Squat. Rok na farmie" to nietypowa pozycja, zwłaszcza w mojej bibliotecze, ponieważ na co dzień sięgam głównie po fantastykę. Jeremy Clarkson, znany głównie z branży motoryzacyjnej, postanowił sam pracować na swojej farmie, a następnie przelać swoje spostrzeżenia na papier (dopiero po lekturze dowiedziałem się, że powstał również taki prog... Recenzja książki Diddly Squat. Rok na farmie

Powrót Decimusa Fate'a!

13.12.2022

Decimus Fate powraca! Pierwszy tom przygód Decimusa Fate'a bardzo mi się podobał, choć wolałbym by jednak był nieco dłuższy. Jednakże z niecierpliwością czekałem na "Decimusa Fate'a i Rzeźnika z Guile", ponieważ czułem, że i ta powieść przypadnie mi do gustu (tak jak i okładki obydwu części, ale czy kogokolwiek dziwią jeszcze fantastyczne wydan... Recenzja książki Decimus Fate i Rzeźnik z Guile

Czytelniczy abordaż

6.12.2022

"Najstarsza z Potęg" to niestety książka, która ukazała się już po śmierci autora całej "Księgi Całości", Feliksa W. Kresa. Według mnie całej polskiej fantastyce będzie brakować tego pisarza, który potrafił zaskoczyć czytelników swoim warsztatem literackim i tym, jak potrafi odnaleźć się w różnych wątkach. W kilku ostatnich książkach tego cyklu au... Recenzja książki Najstarsza z potęg

(Prawie) recenzja

6.12.2022

Ostatnio skuszony opisem oraz podobieństwem do dwóch książek, które kiedyś mi się spodobały, sięgnąłem po "(Prawie) wszystko dla zabieganych". Jest to, jak podaje opis, skarbnica wiedzy na przeróżne tematy, przy czym zaznaczone zostało, że jest to książka nerdowska, co po części jest prawdą. Na tytuł ten składa się kilka części, każda z nic... Recenzja książki (Prawie) wszystko dla zabieganych

Lekarz-Nielekarz

6.12.2022

"Nielekarz" to książka o byłym lekarzu, który próbuje być komikiem i pisarzem, ale jedyne na czym się zna i o czym pisze to medycyna, choć nie chce mieć już z nią do czynienia 😁 Adam Kay zachwycił mnie swoim "Będzie bolało", przez co zbieram wszystkie jego książki. Ostatnio Insignis Media wydało w Polsce kolejny tytuł tego pisarza, czyli "N... Recenzja książki Nielekarz, czyli jak wyleczyłem się z medycyny

Tajemnice Castello

15.11.2022

Bardzo lubię Włochy i kiedyś chciałbym tam pojechać, co było jednym z powodów sięgnięcia po tę książkę, której akcja dzieje się w małym, odizolowanym włoskim miasteczku. Młoda Lilly zmuszona jest przeprowadzić się z ojcem, z którym nie ma zbyt dobrych kontaktów, do Castello, podzielonego przez dwa walczące ze sobą rody. Dosyć szybko wciągną... Recenzja książki Z ogniem we krwi

Jak stracić, by zyskać?

12.11.2022

Do sięgnięcia po powieść "Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni" przyczyniły się dwie rzeczy: opis, który przyrównywał książkę do "Bridgertonów", a serial uważam za fajny oraz namowy dziewczyny, która powiedziała, żebym zrecenzował tę pozycję, bo jej się podoba, ale nie wie czy warto czytać, zatem nie miałem wyjścia ;) Sięgając po tę ksi... Recenzja książki Jak stracić hrabiego w dziesięć tygodni

Droga ku wielkości

12.11.2022

Powieść "Ta, która stała się Słońcem" początkowo zaciekawiła mnie opisem oraz postacią Shelley Parker-Chan. Jak na razie jedyną autorką fantasy, pochodzącą z Azji, której książkę przeczytałem była Rebecca Kuang, której "Trylogia Wojen Makowych" jest po prostu genialna. Do tego, tak jak w przypadku Kuang, ta książka również jest debiutem literackim... Recenzja książki Ta, która stała się słońcem

Gorrrąca książka

12.11.2022

Po "Płoń dla mnie" miałem duże wymagania co do kontynuacji serii o Nevadzie Baylor i Szalonym Roganie, czyli do "Białego żaru". Houston nadal nie otrząsnęło się po aferze z Adamem Pierce'm, a miastem wstrząsają kolejne zbrodnie: porwanie dziecka, śmierć senatora i śmierć pracowników korporacji. Nevada, choć próbuje ukryć swój nowoodkryty ta... Recenzja książki Biały żar

Po Cesarstwie został tylko popiół

12.11.2022

"Cesarstwo piasku" dosyć mocno mnie zawiodło. Liczyłem na mocną fantastykę z ciekawym tłem kulturowym, jednak powieść nie do końca spełniła moje oczekiwania. Postanowiłem jednak dać szansę drugiej część cyklu, również z tego powodu, że opowiada ona o innej bohaterce, siostrze Mehr z pierwszej części, czyli o Arwie. Do tego okładka "Krainy popiołu"... Recenzja książki Kraina Popiołu

Bardzo niesamowita książka

11.11.2022

Adam Kay dzięki swojemu "Będzie bolało" wskoczył na pierwsze miejsce moich ulubionych autorów książek o medycynie. Dlatego gdy tylko zobaczyłem, że w Polsce ma pojawić się jego kolejny tytuł, stwierdziłem że muszę go mieć. Tak oto w moje ręce trafila "Bardzo niesamowita medycyna", którą można uznać za kontynuację "Twojej anatomii" (jeszcze jej nie... Recenzja książki Bardzo niesamowita medycyna

Magia Kijowa

11.11.2022

"Wiedźmy Kijowa. Miecz i krzyż" to z tego co kojarzę, moja pierwsza styczność z literaturą ukraińską. Zastanawiałem się czy będzie ona podobna klimatem do twórczości rosyjskich autorów, po których już zdarzyło mi się sięgać. Muszę przyznać, że tak, literatura wschodnia jest specyficzna, przez co nie każdemu może ona podpasować. Chyba zbyt d... Recenzja książki Miecz i krzyż

Powrót do świata magii

11.11.2022

Zdecydowana większość z nas żyła w dzieciństwie przygodami młodego czarodzieja Harry'ego Pottera i jego przyjaciół, więc któż nie kojarzy słynnej książki "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" Newta Skamandera. Dożyliśmy czasów, gdy możemy zobaczyć perypetie tego specyficznego magizoologa na wielkim ekranie, ale także poczytać o nich na stronac... Recenzja książki Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć. Oryginalny scenariusz

Epicka przygoda

9.11.2022

"Płonąca wieża" to już piąty tom serii A.C. Cobble'a o Beniaminie Ashwoodzie. Muszę przyznać, że każda kolejna część jest lepsza od poprzedniczki, i nie zawsze chodzi tu o fabułę, a o styl autora i wykonanie. W "Płonącej wieży" nasi bohaterowie kontynuują walkę z demonami oraz Protektorką. W tym celu muszą powrócić do Miasta, z którego poprzednim... Recenzja książki Płonąca wieża

Nowe oblicze Grafomana

16.09.2022

Andrzeja Pilipiuka zna pewnie każdy fan fantastyki w Polsce. Wielki Grafoman zasłynął serią o Jakubie Wedrowyczu, opowiadaniami o doktorze Skórzewskim i Robercie Stormie, a także serią "Oko Jelenia". Wszystkie jego książki mają w sobie motywy fantastyczne, jednakże Pilipiuk nigdy nie napisał stuprocentowej książki fantasy. Zmienili się to wraz z p... Recenzja książki Przetaina

Cesarstwo zawodu

16.09.2022

"Cesarstwo piasku" jest chyba dla mnie najtrudniejszą pozycją do ocenienia odkąd prowadzę bookstagrama i zajmuję się recenzowaniem książek. Z jednej strony dobry pomysł, z drugiej nie do końca dobre wykonanie, przez co mam sprzeczne Zaletą tej powieści na pewno jest fabuła, a dokładnie pomysł na książkę i świat stworzony przez autorkę. Pona... Recenzja książki Cesarstwo Piasku

Żeglarze i jeźdźcy

12.09.2022

„Księga Całości” to moje fantastyczne odkrycie tamtego roku. Przy każdej kolejnej części zachwycam się kunsztem literacki Feliksa W. Kresa, który za każdym razem zaskakuje mnie swoim stylem. Muszę przyznać, że "Żeglarze i Jeźdźcy" są jedną z moich ulubionych części tego cyklu, choć każdy kolejny tom różni się od nich, jednocześnie utrzymując wysok... Recenzja książki Żeglarze i jeźdzcy

Legenda "Black Jacka"

12.09.2022

Poznawanie twórczości Jacka Campbella zacząłem od "Floty Genezy", czyli początków Sojuszu i rodu Geary. Teraz natomiast, sięgnąłem po pierwszy cykl space opery tego autora. I wcale mi to nie przeszkadzało, a nawet uśmiechałem się, gdy znalazłem coś wspólnego z "Flotą Genezą". Głównym bohaterem "Nieulękłego" jest John "Black Jack" Geary, boh... Recenzja książki Nieulękły

Szpieg zawsze pozostanie szpiegiem

12.09.2022

Pierwsze dwa tomy cyklu Herrona były całkiem okej, ale nie jakieś super. Tom trzeci, czyli "Prawdziwe tygrysy" pozytywnie mnie zaskoczył, ale jak się właśnie okazało, był to jedynie przedsmak przed "Ulicą szpiegów". Bardzo się cieszę, że nie porzuciłem tej serii i sięgnąłem po najnowszą premiera wydawnictwa Insignis Media, któremu dziękuję za egze... Recenzja książki Ulica szpiegów

Tropem wilkołaka

5.08.2022

Wampiry i wilkołaki nie są moimi ulubionymi fantastycznymi stworzeniami, choć zdarzały się książki o tych istotach, które przypadły mi do gustu, chociażby „Cykl z Wampirem” Andrzeja Pilipiuka czy „Wampiry w ABW” Magdaleny Kozak. Obydwie serie opowiadają jednak o krwiopijcach, a nie przypominam sobie niestety żadnej powieści, gdzie główną rolę grał... Recenzja książki Wilczy trop

Pustynia, demony i przyjaciele

4.08.2022

Cykl o piwowarze Beniaminie Ashwoodzie od samego początku przypadł mi do gustu, choć początki nie były wybitne. Z każdą kolejną częścią jest jednak coraz lepiej, a ciekawa fabuła i dobrze napisani bohaterowie sprawiają, że z niecierpliwością czekam na każdą kolejną powieść o młodym chłopcu, który marzył w życiu tylko o własnym browarze, a skończył... Recenzja książki Pusty horyzont

Mag bez magii

7.07.2022

Na wstępie muszę się przyznać, że pierwszym aspektem, który przekonał mnie do tej powieści była świetna okładka. Następnie przeczytałem opis i stwierdziłem, że muszę sięgnąć po ten tytuł. Decimus Fate zaciekawił mnie, zanim jeszcze rozpocząłem lekturę, a gdy już się za nią zabrałem to wsiąkałem coraz bardziej. Głównym bohaterem książki „Dec... Recenzja książki Decimus Fate i Talizman Marzeń

© 2007 - 2024 nakanapie.pl