Avatar @dyrcia7

Dorkas

@dyrcia7
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 9 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 9 godzin temu.

Recenzje książek

17 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Banda Wełniaków

9.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. "Banda Wełniaków" to nie byle jaka opowieść, to fantastyczny tekst o grupie przyjaciół którzy ze względu na swój wygląd, charakter są gnębieni przez inne zwierzęta. Akcja toczy się w wiejskim minizoo, gdzie mieszkają Beernard, Wiluś Kózka i Szama Lama Ding Dong. Ich imiona nie są p... {} Recenzja książki Banda Wełniaków

...tak miało być

24.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy kto czytał książkę pani Dominiki Caddick pod tytułem "Jednak", oczekiwał zapewne na informacje jak potoczyły się dalsze losy bohaterów tej noweli. Informacje te zawarte zostały w pozycji "...tak miało być". Książki te choć podobne w stylu pisania, różnią się tym, że w ostatniej z tych pozycji zawarte są listy głównej bohaterki - Agi do swych... {} Recenzja książki ... tak miało być

Dziewiętnastoletni marynarz

4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytając tekst pani Małgorzaty Piekarskiej przypomniałam sobie czasy kiedy byłam mała i moja nieżyjąca już babcia opowiadała o swojej młodości, o dzieciństwie mojej mamy i jej rodzeństwa. Zawsze lubiłam słuchać takich historii, dzięki którym mogłam przenieść się w czasie i poznać warunki w jakich żyły, pracowały, pokonywały przeciwności losu, uczy... {} Recenzja książki Dziewiętnastoletni marynarz

Wyścig szaleńców

9.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wybrałam ta książkę do przeczytania, ponieważ zainteresowały mnie pochlebne opinie o niej. Między innymi Sebastian Junger - autor "Gniewu oceanu" opisał ją jako: "Niesamowita historia o odwadze i obłędzie na morzu. Jedna z najbardziej intrygujących morskich opowieści, jaką kiedykolwiek czytałem". Choć tematyka morska jest mi obca, nie znam się na ... {} Recenzja książki Wyścig szaleńców

Jednak

25.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powyższą książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Chciałam ją przeczytać, ponieważ miała wiele pochlebnych komentarzy i była wysoko oceniona przez innych co mnie zaintrygowało. Jak się dowiedziałam, jest to debiut literacki pani Dominiki Caddick. Muszę przyznać, że książka jest napisana bardzo interesująco, ciekawie, intrygująco... {} Recenzja książki Jednak

Pan Zło

4.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powyższą książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Skusił mnie opis umieszczony na okładce, że jest to "podróż, która odmieni twoje wnętrze". Od początku interesowało mnie kim jest tytułowy "Pan Zło". Czy jest to gangster siejący zamęt na ulicach? Czy oblicze diabła namawiającego ludzi do czynienia okropnych rzeczy? Czy jak sam s... {} Recenzja książki Pan Zło

Listy do Emilki

8.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "Listy do Emilki" to zbiór 72 listów jakie autor napisał do różnych kobiet, a przede wszystkim do tytułowej Emilki. Jak zostało to zawarte w jednym z listów, autor wyjaśnia dlaczego ją napisał: "Mój zamiar opublikowania listów wynika przede wszystkim z potrzeby wypowiedzenia się - przedstawienia swoich przemyśleń i opowiedzenia o swoim życ... {} Recenzja książki Listy do Emilki

Położna

14.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka pani Jeannette Kalyta warta jest uwagi ze względu na pracę wykonywaną przez tą kobietę, a także zaangażowanie i zamiłowanie do tego co robi. Przyznam się, że oddałam się tej lekturze kiedy sama byłam w swojej pierwszej ciąży - wiadomo ogromny stres i straszna niewiadoma jak to wszystko wygląda. Autorka opisuje historie kobiet i ich porodów... {} Recenzja książki Położna

Ja kibic

{} WYBÓR REDAKCJI
14.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka ta trafiła w moje ręce przypadkiem - czytał ją mój mąż i polecił mi jako ciekawą lekturę. Osobiście nie jestem fanką futbolu i po raz pierwszy w tej książce dowiedziałam się o istnieniu takiej drużyny jak Millwall. Mimo to historia ta wciągnęła mnie i zaintrygowała do tego stopnia, że czytałam ją z dużym zainteresowaniem. Jest to ciekawa i... {} Recenzja książki Ja kibic

Wójt. Jedziemy z frajerami!

10.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznam się, że piłką nożną zainteresowałam się głównie dzięki mojemu mężowi. Również dzięki niemu książka ta trafiła w moje ręce, bo przyznam się, że postać pana Janusza Wójcika była mi obca. A trzeba przyznać, że ten trener nie oszczędza w słowach i fanom piłki nożnej znany jest także dzięki swoim ciętym ripostą. Pan Wójcik w sposób charakterys... {} Recenzja książki Wójt. Jedziemy z frajerami! Całe moje życie

Spalony Tost

10.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak mówi sama okładka tej książki "Spalony Tost czyli życiowa filozofia Teri". Rzekomo światowy bestseller bohaterki serialu "Gotowe na wszystko". Przyznam się, że te opisy zaciekawiły mnie, tak że sięgnęłam po tą książkę, ale nie jest to moim zdaniem nic szczególnie ciekawego. Spokojnie można odpuścić sobie tą lekturę. W książce opisane są niektó... {} Recenzja książki Spalony Tost

Nad Niemnem

10.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mam świadomość, że wiele osób nie lubi, wręcz nie cierpi lektur szkolnych, ale dla mnie ta właśnie była wyjątkowa. Może jest to utwór bardziej dla młodych dziewcząt, kobiet niż panów. Mi ta książka bardzo się podobała. Pewnie głównie ze względu na wątek miłosny zawarty w przedstawionej historii. Są momenty, że książka może się dłużyć mnogością opi... {} Recenzja książki Nad Niemnem

Mała księżniczka

10.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Treść tej książki najlepiej oddają słowa samego autora: "Zdarza się, że nasze dłonie są puste, ale serca zawsze pełne i możemy rozdawać z nich hojnie różne wspaniałości: ciepło, dobroć, pociechę, radość...". Książka zaczyna się zwyczajnie, podczas gęstej zimowej mgły do Ekskluzywnej Pensji dla Panienek w Londynie przybywa "mała księżniczka", dziew... {} Recenzja książki Mała księżniczka

Wirtualny psycholog.

9.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak głosi napis na okładce jest to powieść dla zapracowanych. Jak sama autorka pisze "Kiedy pół roku temu kończyłam pisać swój kolejny poradnik, obiecałam sobie, że to będzie moja ostatnia książka. Wydawało mi się, że napisałam już wszystko, co miałam do powiedzenia, a potem, nagle pewnego dnia... miałam sen. Obudziłam się w środku nocy i poczułam... {} Recenzja książki Wirtualny psycholog

Jan Kulczyk. Biografia.

9.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgając po tą książkę spodziewałam się, że będzie taka jak wiele innych biografii. Miałam nadzieję, że więcej będzie o Janie Kulczyku prywatnie, jego życiu w domu, relacjach z bliskimi, z żoną, dziećmi - tego mi brakowało. Jest to książka na pewno nie dla mnie. Trochę czytałam ją na siłę, mając zawsze założenie, żeby nie zostawiać książki nieprze... {} Recenzja książki Jan Kulczyk. Biografia niezwykła

Basia. Wielka księga przygód.

9.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę tą przeczytałam moim dzieciom i zarówno siedmiolatka jak i jej młodszy trzy letni brat byli zachwyceni. Często śmiali się, zastanawiali nad postępowaniem głównej bohaterki Basi. Historie zawarte w tej książce przydarzają się każdemu małemu dziecku. Wiele z dzieci ma podobne pytania jak tytułowa Basia, dlatego tak łatwo wczuwają się w opisa... {} Recenzja książki Basia. Wielka księga przygód

Dzieci z Bullerbyn

8.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to jedna z moich ulubionych książek dzieciństwa. Bardzo ciekawa, interesująca, wciągająca młodego czytelnika w świat szóstki dzieci żyjących w niewielkiej miejscowości, gdzieś tam daleko od naszej Polski. Choć trzeba przyznać, że przygody dzieci i ich codzienność była mi znana z osobistych przeżyć. Podobne historie miałam także i ja, a być mo... {} Recenzja książki Dzieci z Bullerbyn

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl