Avatar @gala26

Gala

@gala26
93 obserwujących. 116 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.
halinawiecek
Napisz wiadomość
Obserwuj
93 obserwujących.
116 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.

Recenzje książek

306 recenzji, w tym 84 recenzje wyróżnione przez redakcję

Życiowe rewolucje

10.08.2022

„[…] jak to jest z tym szczęściem, zawsze chcemy tego, czego nie mamy, a ma ktoś inny. To bardzo ludzkie.[…] Albo chcemy, ale nie możemy mieć”. Trzy czterdziestoletnie kobiety i trzy ich historie. Dorota nie potrafi otrząsnąć się po tym, jak jej mąż wymienił ją na inny model, niekoniecznie lepszy, ale młodszy. Julita ma ustabilizowane życie. Ko... Recenzja książki Talerz pełen składników

Zła mgła

WYBÓR REDAKCJI
8.08.2022

„Czasami wracanie do starych spraw przynosi więcej szkód niż korzyści”. Kochacie góry, czy wolicie morze? Ja kocham jedno i drugie, ale chyba przeważają góry. Jeździmy w nie głównie, po to, by podziwiać niesamowite widoki, poczuć klimat jedyny w swoim rodzaju, zachwycić się potęgą masywów górskich i naładować swoje akumulatory pozytywną energią. ... Recenzja książki Schronisko, które przestało istnieć

Pajęcza sieć

4.08.2022

„Miłość jest delikatna, rzadko bywa łagodna. I na pewno nie taka, jak opisują ją poeci. Miłość ma zęby, które gryzą. Zadaje rany, które się nigdy nie zamykają”. Napisanie tej recenzji przysporzyło mi trochę stresu. Dzieje się tak zawsze, gdy książka nie do końca mnie zachwyci, a wyszła spod pióra mojego ulubionego autora lub autorki. Wspominałam ... Recenzja książki Nienarodzona

Wichry dziejów

2.08.2022

„Do annałów historii przechodzą ci, którzy nie mają złudzeń. Ludzie się nie zmieniają. Po każdym pokoju przychodzi wojna, dobrobyt zawsze rodzi lenistwo, które w końcu doprowadza do rozpasania moralnego, upadku kultury, wartości i obyczajów: wówczas znów wybucha wojna. Historia nieustannie wiruje, unosząc w swych niewidzialnych kręgach ludzkie los... Recenzja książki Krwawe morze

Prawda i pozory

28.07.2022

„Pozory rządzą światem, a sprawiedliwość jest tylko na scenie”. – Fredrich Schiller Jeśli macie ochotę przenieść się do początków XX wieku do pięknego Torunia za sprawą fantastycznej powieści Kamili Cudnik, to tę przygodę należy zacząć od pierwszej części „W cieniu twierdzy”, gdyż „Rytuał” jest jej bezpośrednią kontynuacją i żeby się nie pogubić ... Recenzja książki Rytuał

Tylko mnie kochaj

WYBÓR REDAKCJI
26.07.2022

„Nic tak nie rozdziela ludzi jak cisza, jak brak rozmowy, jak zakłamanie. Nic tak nie niszczy relacji między najbliższymi jak milczenie, bo milczenie potrafi zranić bardziej niż przemoc fizyczna. Ból fizyczny w końcu przemija, a ból w sercu pozostaje na zawsze. I chociaż czasami taka rana potrafi się zabliźnić, to wystarczy chwila nieuwagi, a otwo... Recenzja książki Obiecuję ci szczęście

Mroki przeszłości

21.07.2022

„Chciałabym wierzyć, że jeśli zrozumiemy to, co było, uda nam się uniknąć błędów z przeszłości […] Będziemy mądrzejsi o wnioski płynące z nauk historii”. O „Domu na skraju lasu” najprościej byłoby napisać, że jest to powieść obyczajowa z historią w tle, ale byłoby to znaczne uproszczenie. Owszem jest to powieść obyczajowa, ale historia nie jest... Recenzja książki Dom na skraju lasu

Efekt motyla

WYBÓR REDAKCJI
18.07.2022

„Dążenie do doskonałości jest drogą, która nigdy się nie kończy. Chodzi o to, jak daleko jesteś w stanie nią dojść, bo do końca pewnie nigdy”. Nazwisko tego autora, jest dla mnie zawsze gwarancją udanej i satysfakcjonującej lektury, po jego książki sięgam w ciemno. „Ukryci”, jak Marek Stelar wspomina na końcu książki, jest jego pierwszym thrille... Recenzja książki Ukryci

Mroki przeszłości

13.07.2022

Na naszym rynku wydawniczym z cyklu „Ślady zbrodni” wydanej nakładem Wydawnictwa Dolnośląskie pojawiła się nowa seria kryminałów autorstwa Lisy Regan - Josie Quinn Josie Quinn to niepokorna policjantka, która nie cofnie się przed niczym, by dotrzeć do prawdy. To pozornie silna kobieta, ale ma swoje słabości i tajemnice z przeszłości, z którymi tr... Recenzja książki Znikające dziewczyny

Życie jest jak teatr

WYBÓR REDAKCJI
8.07.2022

„Nie ma lepszej pory niż zima, żeby sobie o kimś przypomnieć. Życie towarzyskie zamiera, długie wieczory ciągną bez końca, a pogoda, jeśli czemuś sprzyja, to jedynie siedzeniu w domu. Z nudów sięga się wtedy po wszystko. Także po wspomnienia”. Gdy sięga się po kolejną część serii, nie da się uniknąć porównań, nawet wtedy, gdy kolejne książki łącz... Recenzja książki Córeńki

Czarne trójkąty

WYBÓR REDAKCJI
6.07.2022

„Podobno człowiek zawsze chce tego, czego nie ma, ma to czego nie chce, i uporczywie myli jedno z drugim” W czerwcu ubiegłego roku Magdalena Szydeł zadebiutowała książką „Krawiec” będącej początkiem nowej serii "Złe Miasta", w której areną zbrodni i siedliskiem wszelkiego zła stają się polskie metropolie. "Miasta nie popełniają zbrodni, nie krz... Recenzja książki Krawiec

Zabij, albo zostań zabity

2.07.2022

„Tak żyła większość stworzeń na Ziemi, kiedyś i teraz. Plakaty z idyllicznymi krajobrazami w lekarskich i dentystycznych kłamały. Tu w buszu, wszystkie radosne opowieści spisywano białym atramentem na białej kartce”. Adrian McKINTY zasłynął w naszym kraju powieścią „Łańcuch”, która wzbudziła jednak skrajne emocje i podzieliła czytelników na dwie ... Recenzja książki Wyspa

Pamiętny lot

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

„Niech mnie historia zapamięta jako tę kobietę, która była gotowa poświęcić życie setek ludzi, by ratować własne dziecko”. Podobno mniej ludzi ginie w katastrofach samolotowych, niż w wypadkach komunikacyjnych, podobno. Co nie zmienia faktu, że tam w powietrzu w razie jakichkolwiek problemów nie można już nic zrobić lub prawie nic. Nie boję się ... Recenzja książki Zakładnik

Cienka linia

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

„Najgorsze nie jest okłamywanie innych, ale samego siebie” Trudno sobie wyobrazić taką sytuację, że przyjeżdżamy na wymarzony urlop z ukochanym partnerem, który tuż po przyjeździe znika, jakby rozpłynął się w powietrzu. Nikt nic nie widział, nie słyszał, mało tego podobno przyjechaliśmy tu sami. Nie mamy dowodu na to, że faktycznie było inaczej. ... Recenzja książki Apartament

Gdy ciemnota i uprzedzenia nie dopuszczają do głosu wiedzy

24.06.2022

„Prawdę o tobie mówią, że niedługo bezczelnością więcej ludzi wpędzisz w chorobę, niż wyleczysz! Charakter masz nie do pozazdroszczenia, ale hardość i duma nie jest dla wiejskich bab, zapamiętaj to sobie”. „Aptekarka”, to wciągająca powieść historyczno – obyczajowa, o inteligentnej kobiecie z charakterem i ciętym językiem niczym brzytwa. Katja... Recenzja książki Aptekarka

Przypadek, przeczucie i przeznaczenie

WYBÓR REDAKCJI
22.06.2022

„[…]gdy chodzi o miłość do piękna, wygrywa ten, kto jest sprytniejszy i bardziej zdeterminowany”. Pani Małgosia jest dla mnie niekwestionowaną królową polskich kryminałów bez rozlewu krwi, wulgaryzmów i scen seksu z rozbudowanym tłem obyczajowym. To ostatnie stwierdzenie zabrzmiało trochę jak zarzut, ale tak wcale nie jest. Uwielbiam te wyśmieni... Recenzja książki Za cenę śmierci

Miejsce na ziemi

WYBÓR REDAKCJI
10.06.2022

„Zarówno sukcesy, jak i popełniane błędy to efekt decyzji i te decyzje powinny być podejmowane samodzielnie”. Nie wiem, czy Wy też tak macie jak ja, że powieści Sylwii Kubik przenoszą Was do krainy ciszy i spokoju. Do sielskich krajobrazów, cudownych zapachów, wyjątkowych smaków, gdzie można odciąć się od zgiełku dnia codziennego i delektować pi... Recenzja książki Żuławska miłość. Dobrosława

Małżeńskie turbulencje

WYBÓR REDAKCJI
9.06.2022

Zapewne wielu z Was słyszało to powiedzenie, „Uważaj, czego sobie życzysz, bo może się spełnić”. Większość ludzi żyje w błędnym przekonaniu, że wie, co ich uszczęśliwi Niestety, prawda jest taka, że nie mamy bladego pojęcia, czego nam do szczęścia potrzeba. Nic więc nic dziwnego, że sami pakujemy się w kłopoty. Potem chcielibyśmy na powrót wrócić ... Recenzja książki Którędy do raju

Tam dom mój, gdzie serce moje

6.06.2022

„Są w życiu człowieka takie rozdziały, które pamięć litościwie wymazuje i z perspektywy czasu wydają się częścią snu, takiego, po którym człowiek zaraz spogląda w okno” Nie jest łatwo napisać recenzję książki, która jest kontynuacją czegoś rewelacyjnego. Jak ją ocenić i co o niej napisać? Lepsza była, czy też gorsza. „Dalej niż daleko” na pewno... Recenzja książki Dalej niż daleko

Nie wszystek umrę

WYBÓR REDAKCJI
2.06.2022

„Tam, gdzie kończy się rozsądek, zaczyna się wojsko” Książka, którą dziś mam Wam zamiar przedstawić, pomimo że mamy piękną wiosnę, wprowadza w nastrój Święta Zmarłych, otacza grozą i tajemnicami sprzed lat. Wojciech Wójcik znany jest z kilku kryminałów dobrze przyjętych przez czytelników. Zawsze jego marzeniem było napisać książkę, którą trudno... Recenzja książki Trzecia szansa

W cieniu wojny

WYBÓR REDAKCJI
27.05.2022

„Jej głos jako kobiety i tak się nie liczył, a nierozważnym słowem mogła ściągnąć kłopoty na najbliższych. Im dłużej trwałą wojna, tym bardziej bezlitośni stawali się ci, którzy mieli choć odrobinę władzy.” Książka Magdaleny Wali – „W sercu wroga”, oprócz historii osadzonej w czasach okupacji, opowiada także o macierzyństwie. O skali wyrzeczeń, ... Recenzja książki W sercu wroga

Bagniska - Prawda i fałsz

WYBÓR REDAKCJI
25.05.2022

„Miejsca pamiętają złe rzeczy, które się w nich zdarzyły”. Już na samym początku stwierdzam, że „Krwawnicy” nie mogę zaliczyć do udanych lektur. Trzy razy sprawdzałam nazwisko autora na okładce, gdyż nie mogłam uwierzyć, że jest autorstwa Mieczysława Gorzki. Sprawdzałam, czy się nie pomyliłam i nie sięgnęłam przypadkiem po książkę kogoś innego, b... Recenzja książki Krwawnica

Tatuaż z tygrysem

21.05.2022

„Są zdarzenia, o których uparcie milczymy, bo dzięki temu potrafimy się łudzić, że nie zaistniały”. Kiedy kończę czytać książkę, a zwłaszcza taką, która jest wyśmienita i pomimo że liczy mnóstwo stron, to ani chwili przy jej czytaniu się nie nudziłam, siedzę potem dłuższą chwilę i myślę, co dalej. Napisać recenzję, zacząć czytać kolejną książkę, ... Recenzja książki Czerwone jezioro

Ten kto ma pieniądze, ten rozdaje karty

WYBÓR REDAKCJI
16.05.2022

„Gatunek ludzki od zawsze lubił rywalizację, która pojawia się niejako automatycznie. I zwykle doprowadza do agresji” Dagmara Andryka kazała czekać swoim czytelnikom na swoją kolejną powieść blisko cztery lata. Czy warto było czekać? Oczywiście, bo autorka wróciła we wspaniałym stylu z przemyślaną i ciekawą historią. Król jest zapowiedzią cyklu... Recenzja książki Król

Kara śmierci za życie

WYBÓR REDAKCJI
11.05.2022

„I są siły, z którymi nie da się walczyć. I chyba nie trzeba, bo one najmocniej trzymają przy życiu. A w wojnę człowiek trzyma się życia jak nigdy indziej”. Bez względu na to, ile powstałoby książek o drugiej wojnie światowej, każda z nich zawsze wnosi coś nowego, bo żadna z nich do końca nie odda całego okrucieństwa wojny i ogromu cierpień, któr... Recenzja książki Dziewczyna z Woli

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl