Avatar @gala26

Gala

@gala26
65 obserwujących. 86 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 4 godziny temu.
{} halinawiecek
{} Napisz wiadomość
65 obserwujących.
86 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 4 godziny temu.

Recenzje książek

195 recenzji, w tym 44 recenzje wyróżnione przez redakcję

Potwory z lasu

30.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Pewnych rzeczy nie da się rozgryźć ani racjonalnie wyjaśnić." „Czerwony wilk” to niesamowita mieszanka gatunków, powieść, która nie zaskakuje czytelnika nagłymi zwrotami akcji, czy pędzącą fabułą. Wymaga uwagi i skupienia, autorka bardzo powoli buduje atmosferę klaustrofobicznego lęku. Jednak w pewnym momencie czytelnik niespodziewanie znajdz... {} Recenzja książki Czerwony wilk

Próba charakterów

27.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Jak się chce kogoś oszukać, sposób zawsze się znajdzie. Szczególnie jeśli ta druga osoba woli być oszukiwana, niż poznać prawdę”. Mirosławę Karetę miałam okazję poznać, czytając serię Saga Rodu Petrycych, w której na uwagę zasługiwał piękny język, bardzo dobry styl, którą mimo trudnego tematu czytało się lekko i przyjemnie. Wydawało się, że... {} Recenzja książki Najkrótsza noc

Bliżej tragedii, niż sie wydaje

21.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Czasem śmierć może być lepsza od bycia porwanym”. „Zaginiona kobieta” zaczyna się od dobrego prologu, który tworzy napięcie i to napięcie zwiększa się z każdym rozdziałem. Shelby Tebow znika późną nocą podczas joggingu. Meredith Dickey i jej sześcioletnia córka Delilah znikają wkrótce potem, zaledwie kilka przecznic od miejsca, w którym Shelby... {} Recenzja książki Zaginiona kobieta

Siła pamięci

20.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nieracjonalna wiara, że spożywanie posiłków z dzieciństwa zabierze nas w podróż w czasie.” Bardzo byłam ciekawa tej książki, bo zapowiadała się niebywale obiecująco. Arrowood jest najwspanialszą rezydencją pośród wszystkich stojących nad brzegiem Misissipi w południowej części stanu Iowa, chociaż okryta złą sławą. To tu dwadzieścia lat wcześn... {} Recenzja książki Rezydencja

Rude sroki

15.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„[…] było o wiele łatwiej wierzyć w demony o szpiczastych palcach, niż pogodzić się z tym, że własna rodzina oczekuje, że będziesz cierpieć bez słowa skargi.” „Córy ziemi” to wspaniała historia pełna symboliki i tajemnic, pośród winnic hiszpańskiego regionu La Rioja. Powieść z postaciami kobiecymi, które robią wrażenie, dużo większe niż nie jedn... {} Recenzja książki Córy ziemi

Dom do kochania

12.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„[…]bo ludzie zapominają bardzo często, że nie trzeba być lekarzem od głowy, żeby wyciągnąć rękę do bliźniego. Umyka im, że do tego, żeby komuś pomóc, najczęściej potrzebne jest przede wszystkim bycie człowiekiem… „ Bardzo byłam ciekawa tej książki, mimo że, na co dzień głównie czytam kryminały. „Zanim wyznasz mi miłość” to doskonała odskoczni... {} Recenzja książki Zanim wyznasz mi miłość

Codzienność to nasza historia

7.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Mój dom – moja twierdza, mój strój – moja zbroja” Zazwyczaj powieściom obyczajowym trudno mnie zaskoczyć. Zmieniłam jednak zdanie o tym gatunku dzięki Annie Płowiec, bowiem „Zwyczajna kobieta” to nie kolejna opowieść o Kopciuszku, o cudownych zmianach w życiu, rycerzu na białym koniu i nie jest to też powieść naszpikowana scenami erotyczny... {} Recenzja książki Zwyczajna kobieta

Dziewczyna z warkoczem

5.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Jeśli człowiek wpadnie w pułapkę czekania, może się z niej nie wydobyć do końca życia.” Etykieta powieści kryminalnej i ciekawość jak poradziła sobie doświadczona autorka powieści obyczajowych z tym gatunkiem, przyciągnęła moją uwagę. Liczyłam na niebanalną historię i czuję się w pełni usatysfakcjonowana. Mimo że powieść zawiera wszystkie w... {} Recenzja książki Blizny przeszłości

Gra w zagadki

{} WYBÓR REDAKCJI
2.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dla dziecka rodzina jest najniebezpieczniejszym miejscem na ziemi. Albo najgroźniejszym.” Donato Carrisi, jeden z najpopularniejszych włoskich pisarzy, wydał nową powieść o intrygującym tytule "Dom głosów". Nie tylko ten tytuł jest intrygujący, ale także okładka. Thriller psychologiczny z doskonałą i skomplikowaną fabułą, płynną narracją i taj... {} Recenzja książki Dom głosów

Mroki duszy

29.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Codziennie ze zdumieniem odkrywam, jak bardzo posrany jest ten świat. Kiedy ludzie wrzucają na Instagram zdjęcia swoich kanapek z awokado w hipsterskich kafejkach na mieście, w mieszkaniach nad ich głowami rozgrywają się historie jak z horroru.” Znakomity debiut Anne Mette Hancock opowiada o krzywdzie, zemście i szukaniu sprawiedliwości. A... {} Recenzja książki Ostrze

Trujący bluszcz

{} WYBÓR REDAKCJI
23.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Kłamstwo można długotrwale podtrzymywać, dlatego że ludzie już się nie zaangażują, to potem sami będą się w nim utwierdzać, odrzucając liczne dowody podważające jego sens.” Chris Brookmyre serwuje niesamowitą historię z bohaterami, których nie da się lubić, ale przyciąga uwagę ciekawą konstrukcją postaci. To porywająca powieść o spisku, morde... {} Recenzja książki Retrospekcja

Pomyłka małżeńska

{} WYBÓR REDAKCJI
22.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„[…]rozdzieliło nas kłamstwo. Było jak niewidzialna cieniutka tarcza, która nie przepuszcza wszystkich promieni słonecznych, ale je filtruje”. W powieściach Danuty Awolusi jest coś takiego, że gdy zacznie się je czytać, nie da się ich odłożyć aż do końca. Życie pisze najlepsze scenariusze, to prawda stara jak świat, a autorka potrafi czerpać... {} Recenzja książki Zgodnie z prawdą

Most pomiędzy przeszłością a teraźniejszością

21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Najczęściej ranimy tych, którzy są nam najbliżsi". Marta Reich opowiada o świecie młodych ludzi kiedyś i teraz. Konfrontuje ich marzenia z rzeczywistością po latach. „Każde twoje słowo”, to powieść o młodzieży, która żyje ideałami, buja w obłokach, i chodzi z głową w chmurach. Marzy o karierze, dobrze płatnej pracy w zagranicznej firmie. M... {} Recenzja książki Każde twoje słowo

W krainie Krakena po raz ostatni

18.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Kiedy wykluczamy, to co niemożliwe, zawsze zostaje nam to, co nieprawdopodobne” Eva Garcia Sáenz de Urturi kolejny raz zabrała mnie na wyprawę do Hiszpanii, do pięknego miasta Vitorii w krainie Basków. „Władcy czasu”, to zakończenie „Trylogii Białego Miasta” i pożegnanie się z jej bohaterami. Warsztat autorki jak zawsze jest niepowtarza... {} Recenzja książki Władcy czasu

Zapalnik

17.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje czyny. Otrzymuje karę tak jak i nagrodę – w zależności od tego, na co akurat zasłużył.” Ewa Price oferuje niezłe połączenie kryminału z thrillerem, ale obawiam się, że to nie wystarczy, aby zapamiętać tę książkę na dłuższy czas. Plusem „Zbaw nas ode złego” jest atmosfera, stworzenie tajemnicy stra... {} Recenzja książki Zbaw nas ode złego

Świat pełen sprzeczności

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Czasami ciągniemy za sobą łańcuszek trudnych doświadczeń przodków: rodziców, dziadków i dalszej rodziny. Nieświadomie. Obciążenia genetyczne i obciążenia natury duchowej. Nieprzepracowane traumy, które wykwitają w nas w najmniej oczekiwanym momencie.” Kolejna powieść o poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi, o tym jak mało znamy osoby z własneg... {} Recenzja książki Kwietniowe deszcze, słońce sierpniowe

W kleszczach strachu

15.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Na pewne rzeczy nie mamy wpływu. Trzeba pozwolić im biec swoim torem, a samemu podążać własną drogą.” Akcja „Kliniki”, dzieje się w alternatywnej rzeczywistości w Katowicach. Jest, to powieść o strachu, uprzedzeniach i samotności. Pokazuje, jak łatwo można manipulować człowiekiem zdezorientowanym, przepełnionym lękiem, niepewnym przyszłości.... {} Recenzja książki Klinika

Każdy wierzy, w to co chce uwierzyć

11.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Podobno prawdziwe oblicze ludzi najlepiej poznać można w chwili próby”. Pani Izabela Szylko napisała znakomity kryminał, omijając skrupulatnie ścieżki wytyczone przez innych pisarzy. „Dama z blizną” wyróżnia się na tle innych powieści kryminalnych, bo nie powiela schematów, a autorka proponuje czytelnikowi zupełnie coś nowego. Od pierwszej st... {} Recenzja książki Dama z blizną

Kraina ze snu

9.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Imitacja szczęścia. Tyle że imitacja to tylko podróbka. Coś nieprawdziwego”. „Bardzo długie popołudnie”, to kryminał na przyzwoitym poziomie, który ma wiele do zaoferowania. Rewelacyjnie odtworzone realia czasu i miejsca. Przytłaczający upał lata i równie przytłaczające poczucie życia w tamtych czasach, kiedy władza mężczyzny była nieograni... {} Recenzja książki Bardzo długie popołudnie

Plamy krwi na śniegu

2.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Umarli są odważniejsi niż żywi. Stracili przecież wszystko, co można stracić”. Ta powieść wypada niesamowicie na tle współczesnych kryminałów, od początku ujmuje świetnie oddanym klimatem Rosji. Zarówno realiami politycznymi jak i opisami mroźnej zimy. Przeczytałam w swoim życiu sporo książek i śmiało mogę stwierdzić, że „Miasto duchów” wno... {} Recenzja książki Miasto duchów

Wilcza jagoda

{} WYBÓR REDAKCJI
1.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ta kraina mroźnej pogody, zimnych ludzi, mężczyzn obawiających się kobiet, które mówią, co myślą, i które przez całe chcieliby oglądać wyłącznie w alkowach i na stołkach do porodu”. „Ciche wody”, to dramat historyczny z mroczną tajemnicą, który dla osób lubiących historię, jest niezwykłą gratką. Znakomity kryminał retro osadzony w XVI – wi... {} Recenzja książki Ciche wody

Zbrodnia sprzed lat

31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako że cykl Agata Górska i Sławek Tomczyk – Małgorzaty Rogali od dawna zaprzątał moje myśli i bardzo chciałam się przekonać czy twórczość autorki wzbudzi we mnie taki sam entuzjazm, jak w dość licznej grupie czytelników, z wielkim zapałem zabrałam się za lekturę "Zapłaty ". Oglądając swoim zwyczajem książkę ze wszystkich stron, zostałam mile zask... {} Recenzja książki Zapłata

Miłe złego początki

26.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dla większości ludzi udział w weselu[…]jednym z najważniejszych wydarzeń w życiu, okazja do dobrej zabawy albo przykrym obowiązkiem”. Brawurowa kontynuacja perypetii Emilii Brzeskiej, dzielnej fotograf, z którą zdążyłam się zaprzyjaźnić w „50 wesel i pogrzeb”. Emilia, to dziewczyna z sercem na dłoni, która dla przyjaciół zrobiłaby wszystko. T... {} Recenzja książki 100 wesel i zaginięcie

Taniec dusz

21.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zauważyłem ją dopiero wtedy, gdy wybrzmiał pogłos ostatniego akordu, odległe, senne pianissimo.” Ta niepozorna książka, z niesamowitą okładką potrafi zaczarować czytelnika na kilka godzin. Powieść, która naszpikowana jest emocjami, muzyką i erotyką. Tak to też, ale nie zrażajcie się, wszystko tu jest wysmakowane i eleganckie. Prawdziwe uc... {} Recenzja książki Pianissimo

Żółta sukienka

{} WYBÓR REDAKCJI
20.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Była to zwykła fotografia przedstawiająca szczęśliwe dziecko – dziecko, które już nigdy nie poczuje na twarzy podmuchu wiatru”. Powieść ma tzw. wielkie wejście, które intryguje i wciąga w akcję, wywołując emocje, aby za chwilę je przytłumić. Autorka wdaje się w opisy wieku postaci i ich charakterystykę, przedstawia każdego, co kto robi. Opisuj... {} Recenzja książki Urodziny

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe