Avatar @jagodabuch

obiektywna

@jagodabuch
62 obserwujących. 156 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
brak
Napisz wiadomość
Obserwuj
62 obserwujących.
156 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

100 recenzji, w tym 5 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Historie, które pozostawiają po sobie ślad

30.09.2022

„Kucam w trawie, otoczona bezimiennymi cokołami. Sterczą z nich zardzewiałe pręty, a obok – wśród porzuconych puszek i butelek po piwie – leżą w bluszczu kawałki połamanych nagrobków. Z trudem można odczytać wyryte gotycką czcionką nazwiska: niemieckie, polskie i żydowskie – kamienne wizytówki zapomnianych gdańszczan.” „Z miasta” jest zbiorem dz... Recenzja książki Z miasta

Niezwykłe przyjaźnie i tajemnicza księga.

28.09.2022

Czytam książki dla dzieci i młodzieży dość często i mimo, że autorka ma na swoim koncie sporo wydanych książek, ja spotykam się z jej twórczością po raz pierwszy. Mój wzrok przyciągnęła kolorowa okładka przypominająca tzw. pamiętnik, który jako dzieci prowadziliśmy. Opisywaliśmy w nim nasze najskrytsze tajemnice, które często trzymaliśmy pod klucz... Recenzja książki Księga Ludensona

Nigdy na nic nie jest za późno…

26.09.2022

„W końcu nadchodzi taki dzień. W którym spoglądasz za siebie. Przypominasz sobie jak wiele przeżyłeś. Wówczas najpełniej doceniasz to, co otrzymałeś. Lub myślisz o tym jak wiele z siebie ofiarowałeś.” W tomiku, „Aby, znów było pięknie” to czas wspomnień tych dobrych dni i tych, które sprawiły nam przykrość. Wspominamy cudowne i beztroskie dzi... Recenzja książki Aby, znów było pięknie

Pozostaje jeszcze miłość…

24.09.2022

„Życie jest zbyt piękne, by tkwić w nim zupełnie samym.” Doświadczamy krótkich lub chwilowych stanów samotności, mimo naszych związków z bliskimi nam osobami. Samotność jest stanem, które pojawia się i znika, zwłaszcza, gdy zmienia się nasza sytuacja życiowa, często też jest stanem odczuwania izolacji społecznej. Samotną osoba może być młoda osob... Recenzja książki ZŁĄCZENI SAMOTNOŚCIĄ

Odzyskać duszę i żyć

21.09.2022

„Pytanie o to, ”jak” umierać, nie jest niczym innym, jak pytaniem o to ”jak” żyć?” Każdy z nas zadaje sobie to pytanie ”jak” żyć po stracie kogoś nam bardzo bliskiego, gdy czujemy się podzieleni, „w bólu i w miłości ”, jak się odnaleźć w codzienności. Po przez esej „Jak odzyskać duszę” Kariny Obary zajrzymy w głąb nas samych. Zaczniemy widzieć ... Recenzja książki JAK ODZYSKAĆ DUSZĘ

„Przez ostatnie dni żyła myślą o tej chwili.”

19.09.2022

Pierwszy raz stykam się z twórczością Joanny Kupniewskiej i szkoda, że dopiero teraz. Czytając „Dwie twarze królowej” przypomniał mi się serial o Carycy Katarzynie emitowany przez HBO pt. „Wielka”, który bawił jak owa historia naszej głównej bohaterki, jak nie oglądaliście to polecam. Zosia, studentka medycyny, bardzo chce poznać swoje poprzedni... Recenzja książki Dwie twarze królowej

Słynny kamień filozoficzny

13.09.2022

„Czarna tynktura – czyli słynny kamień filozoficzny (…), który przyćmiewa wszelkie inne pragnienia duszy i ciała. Nawet miłość.” Nie wiem czy robiliście eksperymenty chemiczne w szkole, ale częściej pewnie w zaciszu domowym ze swoimi rodzicami. I jak znając życie różnie się one kończyły. Taka też jest ta powieść. Nigdy nie możemy być pewni, co do... Recenzja książki Żona alchemika

„Uparcie szukałam szczęścia. Pragnęłam poczuć, że jestem kochana.”

11.09.2022

Cokolwiek sobie myślimy czy mówimy lub zwyczajnie robimy wypływa z nas fala uczuć. Czy w danym momencie czujemy się kochani, ważni i doceniani przez innych. Kiedy tak się dzieje jesteśmy spokojni, radośni i bezpieczni, natomiast, gdy czujemy, że brakuje nam miłości i docenienia, załącza się nam tendencja do izolowania się, bo od ludzi nie spodziew... Recenzja książki Historia jednego uczucia. Nie-idealna miłość

„Czasem robimy sobie niepotrzebnie nadzieję i wyobrażamy sobie rzeczy, które nigdy nie będą m...

9.09.2022

Miewacie czasem takie sytuacje, które Wam się wydają, że zaistniały, a wcale tak nie było. Mnie się najczęściej one śnią, a potem mam wrażenie, że to już było, się zdarzyło, a może to „déjà vu”? „365 powodów by kochać” jest historią o dwóch kochających się ludziach, Kindze – studentce oraz Michale – wykładowcy. Opowiada o czekaniu, niewinnych roz... Recenzja książki 365 powodów, by zostać

„Ludzie są bardzo różni, ale każdy bez wyjątku ma to.”

7.09.2022

Każdy z nas na swój sposób jest wyjątkowy, inny i nietuzinkowy. Każdy ma to coś, co wyróżnia go w tłumie. Każdy z nas dojrzewa, ale to dojrzewanie w różnoraki sposób przebiega. Nikt nie mówił, że dojrzewanie będzie łatwe, wręcz przeciwnie jest to proces trudny i bardzo dotykający naszą strefę uczuć i naszą wrażliwość. Jedni sobie z tym poradzą i... Recenzja książki Figgrotten

Loża szyderców

1.09.2022

„Satyra prawdę mówi, względów się wyrzeka, Wielbi urząd, czci króla, lecz sądzi człowieka.” (Ignacy Krasicki. Do Króla) Jak wiemy satyra jest gatunkiem literackim lub publicystycznym, która ma za zadanie ośmieszyć, poprze komiczne wyolbrzymienie bez żadnych rozwiązań pozytywnych. Istotą jej jest krytyczna postawa autora wobec rzeczywistości i u... Recenzja książki RUBRYKA SATYRYKA. ROCZNIK SATYRYCZNY 2022

Żona, matka, siostra, córka – po prostu kobieta.

30.08.2022

Każdy z Nas wie i zna historię Ewy i Adama, ponieważ od najmłodszych lat Biblia była nam czytana przez rodziców, dziadków czy przerabiana we fragmentach na lekcjach religii. Ewa zerwała jabłko z zakazanego drzewa i od tamtego dnia staliśmy się ludźmi obdarzonymi wolną wolą, odróżniania dobra od zła. Dotąd pewnie cieszylibyśmy się rajem, ale nie wi... Recenzja książki Opowieści biblijne oczami kobiet

„Sprzedaj wszystko, co masz, rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie; potem przyjdź i c...

29.08.2022

Książka ta nie jest drogowskazem. Nie powie Ci, co masz zrobić, „Jeśli chcesz być święty, zrób tak i tak.” Jest odpowiedzią na dręczące nas pytania, potrzeby duchowe oraz jak możemy je wykorzystać w życiu codziennym, żyjąc w zgodzie z innymi. Z kim chcę się przyjaźnić? Komu mogę zaufać? Jak poradzić sobie i innym w bólu? Jak żyć w cierpieniu? Jak ... Recenzja książki Święta ekipa. Inspiracje (nie tylko) dla młodzieży

Niezdrowa rywalizacja

25.08.2022

Rywalizacja jest to dążenie do jakiegoś celu czy wygranej. Wiąże się ona z pragnieniem bycia lepszym od tej drugiej osoby. Jest walką lub pewnego rodzaju wyścigiem szczurów, co w efekcie końcowym prowadzi do zwycięstwa lub naszej porażki. Nie każdy z nas potrafi jednak pogodzić się z porażką i nie każda rywalizacja jest tą dobrą rywalizacją. A jak... Recenzja książki Rywalka

Tropami ludzkiego istnienia

23.08.2022

„Półsłowa” nie idzie zdefiniować jednoznacznie, ale jedno wiemy na pewno doznamy ciekawostek językowych i pójdziemy tropem ludzkiego istnienia badając najwyższe szyty. „na ścieżce przeminięcia z wiatrem zapytałaś o gwiazdy” Tymi oto poetyckimi słowami otwieramy „Półsłowa” Ryszarda Oleszkowicza, które będziemy podziwiać na rozgwieżdżonym niebie... Recenzja książki półsłowa

Piękno codzienności

19.08.2022

„poczęłam wiersz miał zarys nieboskłonu” Tymi słowami autorka nas wprowadza w swój wielki świat, pełen barw, który możemy zobaczyć i podziwiać przez szkło powiększające. Nie raz, jako nastolatka chciałam zmniejszyć się i podziwiać świat od strony owadów i ich oczami zobaczyć to piękno i wielkość naszego świata. Z każdej perspektywy wygląda on... Recenzja książki Przeźrocze

„Skoro żyjemy tak blisko. Chodzi o odpowiedzialność za ludzi wokół, troskę o siebie nawzajem.”

18.08.2022

Człowiek całe życie gra pewna rolę zwłaszcza przed swoimi sąsiadami; zakochaną parę, szczęśliwe małżeństwo, bogatych i biednych sąsiadów, wspaniałych troskliwych rodziców itp. Robimy wszystko by na jaw nie wyszło jak jest w rzeczywistości naprawdę. Mimo życia obok siebie sąsiad nie jest naszym przyjacielem jest zupełnie dla nas obcą osobą, ciekaws... Recenzja książki Sąsiadka

„Nigdy nie wiadomo, co w życiu nas czeka.”

WYBÓR REDAKCJI
9.08.2022

Większość z nas miała lub ma w domu zwierzątko, będąc dzieckiem czy dorosłym, ale czy zastanawialiście się kiedykolwiek, co wasze zwierzęta czują? Czy mając je obchodzimy się z nimi w należyty sposób? Czy odpowiednio je karmimy? Z czym muszą się mierzyć każdego dnia? Kto lub co jest dla nich największym zagrożeniem? Czy staramy się edukować nasze ... Recenzja książki Edukacyjne rymowanki dla dzieci

„Nic w życiu nie dzieje się przypadkiem.”

5.08.2022

Magiczne opowieści mają w sobie sprawczą i magiczną moc. Czasem wystarczy sekunda, chwila by zadecydowała o naszym losie. Osiem opowiadań, ośmiu autorów, osiem różnych historii, które mają nas oderwać od przytłaczającej rzeczywistości. „Istnieje kilka równoległych rzeczywistości. – Żyjemy, więc podwójnie – albo nawet potrójnie (…) zdarza się, że... Recenzja książki Magiczne opowieści

„Najukochańsze sierściuchy na świecie”

4.08.2022

Uwielbiamy zwierzęta, sama posiadam też ich trochę. Koty natomiast stanowią dla mnie pewną zagadkę, lubię je, bo chodzą swoimi ścieżkami, tulą się do tych, co chcą, są bardzo aktywne nocą, w dzień wylegują się w cieniu. Ale czy da się je oswoić, aby nas słuchały? Krzyś, od kiedy stał się właścicielem mówiącej ludzkim głosem gromadki siedmiu kotów... Recenzja książki NOWE PRZYPADKI KOCIEJ GROMADKI 2

Początek końca.

30.07.2022

Czas pandemii Covida, kojarzymy nam się ze śmiercią bliskich nam osób jak i złymi wiadomościami w telewizji, które każdego dnia informowały nas o kolejnych zgonach „martwe miasto, pełne martwych ludzi. pełne kurhanów, grobów, mogił zbiorowych” i nowych obostrzeniach, bólem, cierpieniem oraz izolacją domową. Każdy z nas będzie te dni długo pamię... Recenzja książki Brzydkie wiersze. Antologia poezji turpistycznej

„Przyjdzie czas zła i zniszczenia pod niebem zasnutym krwią.”

28.07.2022

Miewacie czasem koszmary? Mnie czasem się zdarzają. Zawsze zastanawiam się, czy się urzeczywistnią, bo wyglądają bardzo realnie. Czasem te koszmary przed czymś nas ostrzegają, trzeba tylko umieć je rozszyfrować, są taką wskazówką, drogowskazem, co może się w naszym życiu wydarzyć w najbliższym czasie. Oczywiście, jeśli wierzycie w takie rzeczy. Ja... Recenzja książki Fałszywa przepowiednia

Dzieci, pupile i ich psoty

27.07.2022

Bycie dzieckiem niesie ze sobą przygodę. Stajemy się wówczas wielkimi odkrywcami, a jest, co odkrywać i badać przez to łobuzujemy, nicponimi i gałganimi, tysiące pytań zadajemy. Nie każde dziecko musi być aniołem, spokojnym i grzecznym. Dzieci poprzez różnego rodzaju zabawy są obserwatorami i to najlepszymi na świecie. Dziewiętnastu autorów chwyc... Recenzja książki Gałganki

„Trzeba mieć wiarę w ludzi! Zwłaszcza, jeśli się kogoś kocha…”

27.07.2022

Książkę pochłonęłam w parę godzin. Już dawno naprawdę dawno nie czytałam tragikomizmu i na dodatek tak świetnie napisanego. Nie mogłam się od niego oderwać. Od pierwszych stron po prostu się zakochałam. „Świat oszukasz, serca nigdy! (…) Mężczyźni w dzisiejszym świecie są bardzo zagubieni. Dlatego to my, kobiety, musimy wskazywać im palcem właściw... Recenzja książki GIZELA DE LIVRE. Trylogia tragikomiczna

„Każdy czasem się czegoś boi…”

26.07.2022

Strach jest źródłem reakcji stanowiący aktualny, określony stan organizmu. Stan silnego emocjonalnego napięcia, który pojawia się w sytuacjach realnego zagrożenia, naturalną reakcją organizmu jest np. odruch silnego napięcia mięśni, a w konsekwencji ucieczka lub walka. Szybko wygasa, po dostarczeniu mu bodźca, który go wywołał, organizm przystosow... Recenzja książki Historie pisane emocjami

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl