Avatar @jagodabuch

obiektywna

@jagodabuch
29 obserwujących. 83 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 miesięcy. Ostatnio tutaj około 7 godzin temu.
{} brak
{} Napisz wiadomość
29 obserwujących.
83 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 miesięcy. Ostatnio tutaj około 7 godzin temu.

Recenzje książek

39 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Ciężkie dzieciństwo i jeszcze cięższe dorastanie…

20.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Początek mocny i jak dla mnie przesadzony. Akcja sponiewierania kobiety – lekkich obyczajów jest niestety mało realistycznie ukazana, a szkoda, bo pomysł na dobre wejście był, lecz nie w pełni zostało wykorzystane. Niewielka ilość dialogów w książce powoduje, że czyta się ją ciężko, a jeszcze ciężej opisy rozgrywek meczy piłkarskich idola naszego... {} Recenzja książki Czytając o matce

„Wyobraźnia to mój największy skarb”

24.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ucieleśnione emocje. Osobliwość. T2. Aleksandra Turek Poznajmy naszą główną bohaterkę Livid (z łacińskiego oznacza granat) która, otrzymała swe imię od swego ojca Eltanina – Gwiazdy, najjaśniejszej w gwiazdozbiorze Smoka, gdy była jeszcze płodem. W szóstym miesiącu ciąży swej żony Eltanin oznajmił, że musi ich opuścić, gdyż jego misja została j... {} Recenzja książki Osobliwość

Zrobię, co w mojej mocy..."

18.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeszcze większy przypał. Beth Garrod. Kolejna, bo już druga część przygód naszej niesfornej, pechowej i przyciągającej jak magnes kłopoty bohaterki - Belli Fisher. Czy zapowiada się również interesująco jak poprzednio? Hmm... Oj tak... W jej życiu bynajmniej nie brak przygód i kolejnych kłopotów, źle podjętych decyzji na których się nie potrafi u... {} Recenzja książki Jeszcze większy przypał

"Wybór nadejdzie w godzinę mroku..."

3.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zmiennokształtna. Julia Kail. Małe dziecię, a tak wielka klątwa na nim spoczywa. Już sam początek wciąga i czytelnik chce brnąć dalej, aby się dowiedzieć co miały na myśli te trzy Wyrocznie. Nasza bohaterka Kate ma drzemiace w sobie moce o których dowiaduje się przed swoimi 16- stymi urodzinami, a tatuaż na jej plecach oznacza, że nie jest zwykł... {} Recenzja książki Zmiennokształtna

Wyrocznia.

26.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyrocznia środka. Dzieci czystej krwi tom 2. Marcin Masłowski. Na początek chciałabym podkreślić że, książka posiada ciekawą fabułę opatrzoną w mnóstwo informacji i naprawdę ciekawe dialogi, sporo w niej też dynamizmu. Trochę skaczemy po różnych wątkach lecz wszystko układa się w jedną spójną całość. Na samym początku można zauważyć, że wątek Hr... {} Recenzja książki Wyrocznia środka

Nastolatkowie i ich rozterki wakacyjne.

25.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wybierz mnie. Beth Garros. Wakacje! Ach te wakacje! Kiedy wreszcie one nadejdą? Jako nastolatkowie z utęsknieniem ich wyczekujemy. Raz, że zmieniamy miejsce swojego zamieszkania wyjeżdżając na obozy, wycieczki z rodzicami itp. Dwa, że nawiązujemy zupełnie nowe znajomości, które trwają czasem wiele pięknych lat. A trzy, że zakochujemy się i przeży... {} Recenzja książki Wybierz mnie!

Niepowodzenie misji będzie oznaczało koniec Erdasu!

15.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

SMOCZE OKO. SARWAT CHADDA. Ostatni tom i ostatnia potyczka naszych bohaterów i ich zwierzoduchów dobiega końca. Przeżyłam ciekawą i niebezpieczną przygodę razem z tymi niezwykłymi dziećmi i trochę mi smutno, że to niestety już koniec. Osiem tomów przeleciało strasznie szybko i mam troszeczkę niedosyt, bo chciałoby się jeszcze, mimo tych wszystki... {} Recenzja książki Smocze oko, tom 8

„Piękno nieustannie nas otacza, dlatego tak trudno je dostrzec…”

16.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

OCALIĆ KAŻDĄ CHWILĘ. JUSTYNA SPAŁEK. Co się dzieję i dlaczego tak się dzieje? Marcelina Sobczyk główna bohaterka naszej książki jest zwykłą nastolatką, cieszącą się życiem i każda chwilą spędzoną ze swoimi przyjaciółmi. Niestety jej świat zaczyna się wywracać do góry nogami, gdy pewnego dnia wraca ze szkoły a jej rodzice kłócą się z kimś o... {} Recenzja książki Ocalić każdą chwilę

ŚWIAT JUŻ NIGDY NIE BĘDZIE TAKI SAM!

1.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W PIEKLE PANDEMII. JOLANTA KOSOWSKA. Książka opisuje autentyczne życie w czasach śmiercionośnego wirusa Covid-19. Bergamo, Drezno, Wenecja oraz Wrocław jak i azyl na Lawendowym Wzgórzu w Toskanii - gdzie nasi bohaterowie próbują przeżyć najtrudniejsze czasy i poukładać swoje życie zupełnie na nowo. Spodziewałam się, że to będzie dobra książka... {} Recenzja książki W piekle pandemii

CO NAS NIE ZABIJE, TO NAS WZMOCNI!

21.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

10 PRAWD O PANDEMII. ALICJA KOTŁOWSKA. Kilka słów o książce. Książka jest bardzo przemyślana, a z 10 działów m.in. dowiemy się skąd biorą się pandemie, czy można było przewidzieć pandemię Covid – 19, czy można było jej uniknąć, jak podzieliło się społeczeństwo, jak zmieniła nasze relacje z technologią, jak przeszliśmy izolację i wiele innych ... {} Recenzja książki 10 Prawd o Pandemii. Jak pandemia Covid-19 zmienia nasz świat

ŻYCIE SIEROTY JEST PEŁNE SMUTKU… W ciemności jednak znajdujemy promyczek światła!

20.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Głos. Seria Efemera. Anne Bishop. Jaki pisze Anne Bishop, że „niektóre historie prześladują pisarza, póki się ich nie przeleje na papier”, jest tu słuszne, ponieważ powstało mocne przesłanie dla czytelnika tego „pięknego” i zarazem smutnego opowiadania. Przesłanie o przyjaźni i poświęceniu. W małej wiosce opodal miasta Wizje, ludzie nie znaj... {} Recenzja książki Głos

GOTOWOŚĆ WALKI O SWOJE PRZEKONANIA.

9.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

DO SKUTKU. LOUISE BOIJE AF GENNAS. Cieszę się, że mimo nie czytania poprzednich dwóch części, autorka w taki sposób napisała powieść, że łatwo się w niej odnalazłam. Dziękuję za książkę, którą otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl „Do skutku” jest to porywający thriller psychologiczny z bogatym tłem społecznym. Wielkiej szwedz... {} Recenzja książki Do skutku

JEDYNA OSOBA, KTÓRA CIĘ KOCHAŁA I OPIEKOWAŁA SIĘ TOBĄ, NAGLE ZNIKA. JAK ŚWIAT NAGLE WYDAJE SI...

1.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

PAX. SARA PENNYPACKER. Zaintrygowała mnie okładka przedstawiająca zwierzaka - lisa. Spodziewałam się opowieści o przyjaźni oraz miłości z przesłaniem w tle i się nie pomyliłam. Zastosowano w tej powieści dwutorową narrację, dzięki której rozdziały ułożone są w sposób naprzemienny. Dzięki takiemu zastosowaniu poznajemy losy naszego Paxa – lisa, ... {} Recenzja książki Pax

CZAS JEST TYM, CZEGO RACZEJ NIE MAMY W NADMIARZE.

27.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

ŁABĘDZI ŚPIEW. K.C. HIDDENSTORM Dziękuję za książkę, którą otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl oraz samej autorce K. C. Hiddenstorm. Z twórczością Pani Hiddenstorm spotykam się po raz pierwszy i jest to ciekawe spotkanie. Wartka akcja, bardzo mroczny klimat, nuta tajemniczości i gorący romans. Kto dziś nie ma problemów? ... {} Recenzja książki Łabędzi śpiew

BO, W ŻYCIU NAJWAŻNIEJSZE JEST DOBRE SERCE!

14.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

MAŁE LICHO I LATO Z DIABŁEM. MARTA KISIEL. Autorka po raz kolejny pokazała lekkość swego pióra i stworzyła ciekawą fabułę. Jest to już trzeci tom przygód naszego bohatera i nadal zachwyca i uczy. Tym razem historia będzie m.in. o przyjaźni, która pojawia wraz z nieprzewidzianymi zdarzeniami, na które nie mamy wpływu. Bożek skończył właśnie trz... {} Recenzja książki Małe Licho i lato z diabłem

SŁOWA WYPOWIEDZIANE W ZŁOŚCI, MOGĄ ZRANIĆ DOGŁĘBNIE!

13.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

MAŁE LICHO I ANIOŁ Z KAMIENIA. MARTA KISIEL. Książka roku 2019 w konkursie Polskiej Sekcji IBBY. I nic więc dziwnego, że przykuła moją uwagę. Jest rewelacyjną książką przy której dobrze się bawiłam po raz drugi. :) Nie zawiodła mnie, jest w niej pełno mrocznego klimatu, który uwielbiam i ciepła, które rozgrzeje każde serce. Nie zabrakło też i no... {} Recenzja książki Małe Licho i anioł z kamienia

TO, ŻE JEST SIĘ INNYM NIE ZNACZY GORSZYM!

11.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

MAŁE LICHO I TAJEMNICA NIEBOŻĄTKA. MARTA KISIEL. Książka od samego początku bawi, swoją formą. Czasem wzrusza, ale też sieje strachem. Jest wspaniałą lekcją tolerancji dla najmłodszych, ale też i dla dorosłych. Jest opowieścią o tym jak trudne jest nasze dorastanie, akceptacja ze strony rówieśników i że „normalność” to tak na prawdę tylko pojęci... {} Recenzja książki Małe Licho i tajemnica Niebożątka

MROCZNA PRZYSZŁOŚĆ NIGHT CITY

9.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cyberpunk 2077. OFICJALNY KOMPLETNY PORADNIK. EDYCJA KOLEKCJONERSKA. Niedawno opisywałam przewodnik po Cyberpunku a dziś poradnik po grze. Cieszę się, że mam taką okazję, bo gra mimo wielu błędów i bugów ma ciekawą historię i wprowadza nas w przepiękny kolorowy świat Night City. Gra otwiera się na nas bardzo szeroko dając ogromną dowolność w pro... {} Recenzja książki Cyberpunk 2077. Oficjalny Kompletny Poradnik. Edycja Kolekcjonerska

MIŁOŚĆ CZY SAMOTNOŚĆ?

7.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

TAJEMNICA POD JEMIOŁĄ. RICHARD PAUL EVANS. Sam tytuł wskazuje nam, że jest to książka o tematyce świątecznej, którą czuć podczas całej opowiadanej nam historii. Sięgnęłam po nią, ponieważ spodobał mnie się cytat na okładce, „czasem trzeba odważyć się na szaleństwo, by wreszcie być szczęśliwym”. Alex 32 latek zostaje sam po odejściu żony, z wyc... {} Recenzja książki Tajemnica pod jemiołą

CZY KTOŚ KTO ZNALAZŁ SIĘ W GŁĘBOKIM DOŁKU PSYCHICZNYM, MOŻE DOSTRZEC ŚWIATEŁKO NADZIEI?

4.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

DEPRESJA A ŻYCIE DUCHOWE. JEAN – FRANCOIS CATALAN. Na powyższe pytanie próbuje nam odpowiedzieć kapłan i zakonnik, psycholog. Pragnie podzielić się wiedzą i swoimi bogatym doświadczeniem. Autor wyjaśnia czym jest depresja, dlaczego przeżywamy lęki. Sugeruje jak pomóc takiej osobie, co i kiedy powiedzieć, aby osoba poczuła nadzieję i zaczęła żyć... {} Recenzja książki Depresja a życie duchowe

CZY INTENCJE ZOSTAŁY ŹLE ODCZYTANE?

27.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

LISTY DO EMILKI. ANDRZEJ GŁOWACKI. W klubie recenzenta pojawiła się ów pozycja i zaintrygowała mnie okładka, prostolinijna forma koperty, pojawiły się wspomnienia. Kiedyś tyle pisało się listów różnej treści do znajomych, ukochanych itp. Była to najprostsza forma przekazania swoich wrażeń, uczuć oraz emocji, które targały nami w danym momencie. ... {} Recenzja książki Listy do Emilki

CZY UPIORNE ŚWIĘTA SĄ UPIORNE?

20.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

UPIORNE ŚWIĘTA. GRAHAM MASTERTON, ARTUR URBANOWICZ, JAKUB ĆWIEK, ADAM PRZECHRZTA, TOMASZ HILDEBRANDT, MAREK ZYCHLA, HANNA GREŃ, ROBERT CICHOWLAS, JAKUB BIELAWSKI, PRZEMYSŁAW WILCZYŃSKI. Upiorny klimat w Święta wydał mi się ciekawym i kuszącym pomysłem. Takich Świąt jeszcze nie było? 10 autorów, 9 mężczyzn i 1 kobieta, motyw jeden – upiorne świę... {} Recenzja książki Upiorne święta

RZECZYWISTOŚĆ AGENTÓW WSI

15.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

WERYFIKACJA. KAFIR, ŁUKASZ MAZIEWSKI – WSZYSTKO STANIE SIĘ INNE. Dziękuję za książkę, którą otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl Czytając „Weryfikację” na początku możemy się troszkę pogubić, ponieważ nie bardzo wiadomo kto jest kim i z kim. Jednak potem wszystko układa się w jedną spójną całość. Akcja nabiera szybkiego tempa... {} Recenzja książki Weryfikacja

NIESAMOWITY KOSMICZNY PRZYJACIEL

13.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

ALF. GOŚĆ Z KOSMOSU. INGE MAASS.  Jest to zbiór opowiadań o znanym i lubianym przybyszu z kosmosu. Gościł on na polskich ekranach TV w latach dziewięćdziesiątych. Pewnej wieczornej soboty na garaż Tannerów spada statek kosmiczny. Ze statku wita ich istota pozaziemska. Nie jest zbyt wysoki, zaledwie metr wzrostu. Ma rude futro, wielkie piwne ... {} Recenzja książki Alf. Gość z kosmosu

WIĘZI I TRADYCJE SĄ NAJWAŻNIEJSZE

7.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

SZTUKA DAWANIA PREZENTÓW. ANNA SZCZĘSNA. „Nie łatwo zrobić komuś przyjemność podarkiem. Trzeba poznać osobę, którą chcemy uszczęśliwić, a to wymaga wysiłku” Codzienne zabieganie sprawia, że nie pamiętamy jak ważna jest więź rodzinna, nie dbamy już o nią i powoli zaczyna zanikać, relacje się osłabiają. Świętowanie Świąt Bożego Narodzenia jes... {} Recenzja książki Sztuka dawania prezentów

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe