Recenzje książki "Droga"

Dodaj swoją recenzję

Droga donikąd

18.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy zastanawialiście się kiedyś, ile odcieni może mieć szarość? Ja nie zdawałam sobie sprawy z tego, iż istnieje ich aż tak wiele, dopóki w moje ręce nie trafiła "Droga". Cormac McCarthy w powieści tej buduje cały świat z szarości. Wędrując tytułową drogą przez postapokaliptyczną Amerykę, wraz z dwójką głównych bohaterów poznajemy wszystkie odcieni... {} Recenzja książki Droga

JU
@justyna_el
{}× 1

Droga

9.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do lektury książki zachęciła mnie siostra, jej zachwyt nad książką wzbudzał we mnie swoistego rodzaju niepokój, zastanawiałam się czy u mnie też wywoła takie same emocje? Muszę przyznać, że już pierwsze strony książki przekonały mnie, iż moje obawy były zupełnie nieuzasadnione. "Droga" to książka z rodzaju zapadających w pamięć, zdjęłam ją z "taśmy... {} Recenzja książki Droga

@edika@edika {}× 1

Droga

17.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cormac McCarthy - amerykański pisarz, scenarzysta i dramaturg, jego powieść Droga została w 2007 roku uhonorowana Nagrodą Pulitzera. „Stanęli na górskiej przełęczy i patrzyli na wielką otchłań na południu, gdzie jak okiem sięgnąć ciągnęła się spalona kraina, z łach popiołu sterczały poczerniałe sylwetki skał, a kłęby pyłu wzbijały się i przetacza... {} Recenzja książki Droga

@magda87@magda87 {}× 1

Trudna droga

28.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor roztacza przed naszymi oczami przerażającą wizję - życie w postapokaliptycznym świecie. Bliżej nieokreślona katastrofa sprowadza istnienie człowieka do walki o przeżycie. Walki, w której tak naprawdę brakuje celu i nadziei. Istnieje jakieś jutro, ale oferuje ono tylko cierpienie, głód i strach. Każdy nowy dzień to tylko przedłużenie agonii, b... {} Recenzja książki Droga

@jenah@jenah {}× 1

Droga

18.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Noce ciemniejsze od ciemności, każdy nowy dzień bardziej szary od poprzedniego” – tymi słowami Cormac McCarthy wita czytelnika „Drogi”, wprowadzając go do świata po zagładzie – świata, w którym nie ma słońca, zwierząt czy roślinności. Świata, w którym cywilizacja upadła zmuszając tych co przetrwali do zatracenia się w swym najbardziej pierwotnym i... {} Recenzja książki Droga

JE
@Jezula
{}× 1

Droga

19.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już od dawna ta książka chodziła mi po głowie, pożyczyłam ją w końcu od Agnieszki i zabrałam się do czytania. Nie jest to łatwa i lekka lektura, to bardzo mocna i poruszająca opowieść. Wyobraźmy sobie Stany Zjednoczone wyglądające, niemalże, jak powierzchnia księżyca - szare, spustoszone, wyschnięte, spalone, bezludne okolice. Ciemność, pył unoszą... {} Recenzja książki Droga

@markietanka@markietanka {}× 1

Drogą prez pustkę

2.09.2011

Doczekać się na tę powieść w bibliotece graniczyło z cudem. Postanowiłam więc dołączyć tę pozycję do swojej kolekcji (niestety z filmową okładką, czego w książkach bardzo nie lubię). Szczerze? Jestem rozczarowana. I nie wiem czy przyczyną jest zbyt duża ilość recenzji, wychwalających tę powieść, jakie przeczytałam wcześniej, a co za tym idzie fakt,... {} Recenzja książki Droga

Wędrówka

15.04.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poruszająca opowieść o ojcu i synu wędrujących tytułową drogą przez spopielony kraj. Obrazy zniszczeń są przerażające, ale napisane pięknym językiem. Oszczędnym, jakby każde słowo było ważne. Czasami słowa są zbędne, niepotrzebne, bo świat, który mają opisywać nie mieści się w znanych powszechnie normach. Nic nie jest takie, jak być powinno, jakie ... {} Recenzja książki Droga

@marola@marola {}× 1
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl