Recenzje książki "Dziecko Rosemary"

Dodaj swoją recenzję

Dziecko Rosemary

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Częściowa niewiedza to - częściowe przynajmniej - błogosławieństwo” Czy ktoś z Was nie zna historii Rosemary Woodhouse i jej dziecka? Czy ktokolwiek nie słyszał, chociażby kilku słów o tej książce, czy filmie? Mam wrażenie, że ten tytuł jest tak kultowy, że każdy słyszał o nich, chociaż skrawek informacji. Ze mną nie było inaczej. Widziałam film... {} Recenzja książki Dziecko Rosemary

Są książki, które się nie starzeją.

16.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są książki, które mimo upływu lat się nie starzeją. Są książki, które po latach od pierwszego wydania, wciąż robią wrażenie. Są książki, do których wraca się z przyjemnością, czując dreszcz ekscytacji. Jedną z nich jest „Dziecko Rosemary” Iry Levina, powieść z lat sześćdziesiątych XX wieku, która wciąż jest atrakcyjna, która wciąż zyskuje nowych c... {} Recenzja książki Dziecko Rosemary

Stare, ale jare - dla fanów starej dobrej grozy

10.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dziecko Rosemary" to klasyka gatunku, horror, który powinien znać każdy grozomaniak. Nie jest to horror, gdzie akcja pędzi z zawrotną prędkością, nie doświadczymy tu nadprzyrodzonych zjawisk, mnóstwa trupów, oszczędzony nam zostanie widok krwi, czy zjaw. Nie ma tu nic, co mogłoby nas przerazić. Delektujemy się smakiem samego klimatu. Wszyscy dosk... {} Recenzja książki Dziecko Rosemary

@ilona_m2@ilona_m2 {}× 2

Dziecko Rosemary

16.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dziecko Rosemary” w reżyserii Romana Polańskiego obejrzałam wiele lat temu i do dziś rozbrzmiewa mi w uszach niepokojąca muzyka Krzysztofa Komedy. Chętnie wróciłam do tego podszytego lękiem klimatu, do narastającej z każdą stroną grozy, dzięki nowemu, cudownemu wydaniu powieści przez Wydawnictwo Vesper. Zarówno książkę, jak i film mogę śmiało okr... {} Recenzja książki Dziecko Rosemary

Diabelne dziecko...

8.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dziecko Rosemary" to powieść grozy amerykańskiego pisarza pochodzenia żydowskiego, Ira Levin'a. Młode małżeństwo Rosemary i Guy wprowadzają się do swojego wymarzonego gniazdka w Bramford. To wiekowa i okazała czarna kamienica z bogatą przeszłością. Hutch, przyjaciel rodziny stanowczo odradza im tej przeprowadzki, uważając to miejsce za przeklęte... {} Recenzja książki Dziecko Rosemary

Wielka miłość i poświęcenie kontra egoizm, narcyzm i upadek moralny.

30.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podobno wyreżyserowanie filmu "Rosemary's Baby" zaproponowano Alfredowi Hitchcockowi, ale ten się nie zgodził. I dobrze! bo dzięki temu podjął się tego Roman Polański i z małymi wyjątkami dość wiernie trzymał się powieści, a przepiękna kołysanka Krzysztofa Komedy towarzyszyła mi przy czytaniu książki 🖤 Myślę, że wielu z Was co najmniej raz oglądał... {} Recenzja książki Dziecko Rosemary

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 6

Mistrzowskie tworzenie napięcia!

23.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rosemary i Guy są młodym małżeństwem. Chcą przeprowadzić się do mieszkania, które będzie ciepłym, miłym gniazdkiem. Decydują się na przeprowadzkę do apartamentu w Bramford, który wygląda pięknie, aczkolwiek cieszy się złą sławą. Niedługo po przeprowadzce Rosemary i Guy poznają swoich sąsiadów - Castevetów. Wydaje się, że to wspaniali, złoci ludzie... {} Recenzja książki Dziecko Rosemary

Dziecko Rosemary

18.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dziecko Rosemary" Ira Levin. Klasyk sam w sobie. Zarówno film jak i książka. Uwielbiam ten klimat. A w takich pozycjach właśnie go czuję. Pomimo faktu, iż nie ma tu nic obrzydliwego, czy wbrew pozorom przerażającego, czuję grozę emanującą z całej historii. A to jest naprawdę coś wyjątkowego. Książka trzyma w napięciu prawie od samego początku... {} Recenzja książki Dziecko Rosemary

@emmeneea@emmeneea {}× 2
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl