Recenzje książki "Karminowy szal"

Dodaj swoją recenzję

Karminowy szal

26.06.2013

„Kiedy myśli o innym tacie, czuje się jakoś tak dziwnie. Bo to chyba źle chcieć innego tatę, niż się ma.'' Lubię powieści, w których przeplatają się tematy trudne z tymi sielankowymi. Tak jest właśnie w nowej książce Joanny M. Chmielewskiej, od której oczekiwałam świetnego powrotu do Piwnicy pod Liliowym Kapeluszem. Z twórczością autorki zapoznała... Recenzja książki Karminowy szal

"Karminowy szal"

17.06.2013

"Karminowy szal" jest moim zaskoczeniem. Ot, zwykła obyczajówka - pomyślałam, gdy trzymałam książkę w rękach i czytałam opis na tylnej okładce. Pierwsze zdanie, pierwsza strona i czuję, jak zaczynam tracić panowanie nad stawianymi sobie ograniczeniami czasowymi. Nie byłam w stanie przerwać czytania, ba! nawet mój sen gdzieś się ulotnił, choć była ... Recenzja książki Karminowy szal

Karminowy Szal

13.05.2013

Marta, Magda i Maria są totalnie różne. Marta jest odpowiedzialna, ma męża, dwójkę dzieci i w miarę stabilne życie - mimo, że czegoś jej brakuje i od lat szuka swojego miejsca w rodzinnym układzie. Magda to szalona i odważna kobieta, ale na jedno nie umie się zdecydować: stały związek. Odrzuca zaloty zakochanych mężczyzn i stawia na samowystarczaln... Recenzja książki Karminowy szal

Karminowy szal

12.05.2013

Dobrych powieści pisanych przez kobiety, dla kobiet i o kobietach wbrew pozorom wcale nie jest aż tak wiele. A już takich, w których rozwój fabuły przynosi nieoczekiwane zaskoczenie, a zakończenie niesie ze sobą pewną mądrość ze świecą szukać. Tymczasem nieoczekiwanie znalazłam właśnie taką historię bez żadnego wysiłku i przeszkód. Ubrana w niepoz... Recenzja książki Karminowy szal

Babskie czytadło z wyższej półki.

11.05.2013

Czym charakteryzuje się typowe babskie czytadło? Zazwyczaj banalną fabułą, kręcącą się wokół przeważnie nieco zdesperowanej bohaterki, wątkiem miłosnym i przede wszystkim prostym językiem. Lektura takiej powieści na ogół bywa całkiem relaksująca i przyjemna, jeśli jednak masz ochotę na tego typu książkę, ale za to górnej półki to „Karminowy szal” ... Recenzja książki Karminowy szal

Karminowy szal

2.05.2013

Pamiętam, jak w zeszłym roku, w lato, trafiła do mnie niesamowita książka. Była to „Sukienka z mgieł” Joanny Chmielewskiej. Nie była to ta znana Chmielewska od kryminałów, zbieżność imion i nazwisk jest tutaj zupełnie przypadkowa. Joanna Maria Chmielewska jest bowiem autorką trzech powieści: „Poduszka w różowe słonie”, wyżej wspomnianej i tej, któr... Recenzja książki Karminowy szal

Karminowy szal

27.04.2013

"A jej przyszło wtedy do głowy, że może carpe diem oznacza coś zupełnie innego, niż robiła do tej pory. Że zamiast smakować dni, zadowala się życiowym fast foodem, a to, co najważniejsze, przecieka jej przez palce." Drogi jakimi usłane jest nasze życie, często krzyżują się i zazębiają z minioną przeszłością. Przyjaciele z młodzieńczych lat, dla... Recenzja książki Karminowy szal

Mądra, ciepła, wciągająca

21.04.2013

Jak wielkie ma znaczenie doświadczenie zdobyte w dzieciństwie. Rodzimy się z czystą kartą. Tabula rasa. To, co przeżywamy, doświadczamy kształtuje nas. Wpływa nieodzownie na naszą przyszłość. Zła przeszłość może nas prześladować przez lata. Oby więc nasze dzieciństwo było szczęśliwe i beztroskie. Marta, Maria i Magdalena po wielu latach spotykają ... Recenzja książki Karminowy szal

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl