Recenzje książki "Norwegian Wood"

Dodaj swoją recenzję

Autobiografia z Beatlesami w tle

22.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do lektury prozy Murakamiego przymierzałam się już jakiś czas. Polecali mi go liczni znajomi, co i rusz natykałam się na cytaty z jego książek, z którymi w jakiś sposób się identyfikowałam. "Norwegian wood" z pewnością ma zadatki na powieść autobiograficzną. To opowieść o młodości, burzliwej i szalonej, o radościach, smutkach i cierpieniach, o wr... {} Recenzja książki Norwegian Wood

@Mollinka_90@Mollinka_90 {}× 5

"Norwegian wood"

2.04.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Haruki Murakami zabiera nas do Tokio, Tokio lat sześćdziesiątych. Pozwala nam spojrzeć na ówczesną sytuację w tym miejscu. Spory na uniwersytetach to jednak tylko tło do życia Touru Watanabe, chłopca, który miał dorosnąć za sprawą dwóch kobiet. Watanabe poznajemy jako odludka, cieszącego się samotnością młodzieńca. Czytuje wiele książek, studiuje.... {} Recenzja książki Norwegian Wood

"Norwegian Wood"

19.10.2014

Nie ukrywam, że po powieść jednego z laureata literackiej nagrody nobla sięgnęłam jedynie z powodów zaspokojenia swojej ciekawości. Ostatnio dużo słyszałam o tym autorze i nie da się ukryć, stał się popularny. Postanowiłam więc, że i ja spróbuję zmierzyć się z literatura japońską. Haruki Murakami to specyficzny pisarz. Autor wielu książek, które... {} Recenzja książki Norwegian Wood

@Enigma@Enigma {}× 1

Norwegian Wood - Haruki Murakami

3.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Norwegian Wood” to historia Toru Watanabe. Młody chłopak zakochuje się w dziewczynie przyjaciela, który w wieku siedemnastu lat popełnił samobójstwo. Sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana, ponieważ Naoko jest słaba psychicznie, nie radzi sobie ze swoimi wewnętrznymi demonami i wkrótce z tego powodu trafia do sanatorium. Toru czeka cierpliwi... {} Recenzja książki Norwegian Wood

Norwegian Wood

30.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Watanabe nigdy nie miał zbyt wielu bliskich znajomych, jednak ci, których można było zaliczyć do tego wąskiego grona z pewnością byli wyjątkowi. A może raczej dość specyficzni? Zacznijmy od tego, że Kizuki, jego najlepszy przyjaciel w wieku siedemnastu lat popełnił samobójstwo. Był to szok dla wszystkich, którzy go znali, zwłaszcza że nigdy nie spr... {} Recenzja książki Norwegian Wood

@Suza@Suza {}× 1

Zapisać znaczy zrozumieć

7.08.2013

Norwegian Wood (1987) kategoria: literatura obca liczba stron: 472 cena: 39,90 wydawnictwo: MUZA ocena: 9/10 W książce Harukiego Murakamiego „Norwegian Wood” bohater zmaga się z odkryciem na nowo znaczenia takich słów jak „miłość”, „przyjaźń”, „śmierć”, „samotność”, „seks”, „choroba psychiczna”, „starość”, „małżeństwo”. ZAPISAĆ ZNACZY ZROZUMIEĆ ... {} Recenzja książki Norwegian Wood

@Recenzencki@Recenzencki {}× 1

W rytmie Beatlesów

26.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ci, którzy mówią że kochają japońską literaturę nie mogą nie mieć na myśli twórczości Murakamiego. Ten 63-letni dziś pisarz zadebiutował w Polsce w roku 1995 powieścią „Przygoda z owcą”. Żaden inny Japończyk pałający się pisaniem nie zdobył takiej popularności poza krajem kwitnącej wiśni jak on. Jego prosty styl i nieprzeciętne fabuły trafiły do wi... {} Recenzja książki Norwegian Wood

@Juxine@Juxine {}× 1

"Norwegian Wood" - Haruki Murakami

4.08.2012

Haruki Murakami… Pisarz-objawienie, urodzony w Kioto w niespokojnych czasach autor wielu bestsellerowych powieści, o których wszyscy dookoła mówią i – rzecz jasna – którymi się zachwycają. Ale czy na pewno jest czym? Po książkę sięgnęłam przez zupełny przypadek, z czystej ciekawości i z polecenia. Miałam już w rękach książkę Martyny Wojciechowski... {} Recenzja książki Norwegian Wood

@Tenshi@Tenshi {}× 2
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe