Recenzje książki "Opowieść podręcznej"

Dodaj swoją recenzję

Z piekła na ziemię i z powrotem

5.04.2022

Świat bez wolności ani żadnych ludzkich praw. Tutaj wszystko jest narzucane przez panujący wokół reżim. Tak można zaznaczyć treść „Opowieści Podręcznej” Margaret Atwood, autorki wielokrotnie nominowanej do literackiej Nagrody Nobla. Freda pełni funkcję Podręcznej w Republice Gilead. Od tej pory jej życie zamieniło się w koszmar. Jest niewolnicą. ... Recenzja książki Opowieść podręcznej

OPOWIEŚĆ PODRĘCZNEJ [Skazani na czytanie]

19.08.2021

Kobieta, którą każe się nazywać Fredą jest Podręczną. Oznacza to, że jej życie jest zależne od jednego z Komendantów Republiki Gilead, jego żony oraz od tego czy urodzi im dziecko. Najgorsze jest to, że pamięta życie sprzed świata, w którym przyrost naturalny był tak niski, że kobiety zostały pozbawione wartości innych niż rozpłodowe i były niewol... Recenzja książki Opowieść podręcznej. Powieść graficzna

Recenzja

6.07.2021

Tym razem recenzja "Opowieści Podręcznej". Zacznę od tego, że książka jest delikatnie nudna. Bohaterka mówi cały czas o tym samym. Rozumiem, że ma to być opowieść o jej życiu i przemyśleniach, ale wiele razy powtarza się ten sam schemat myślowy, te same sformułowania. Świat przedstawiony w książce strasznie mnie cały czas denerwował. Nie mogłam zd... Recenzja książki Opowieść podręcznej

”Nie chce być lalką powieszoną na Murze. Nie chcę być takim aniołem bez skrzydeł. Chcę dalej ...

28.05.2021

Historię znałam już z serialu, oryginalna książka jeszcze przede mną, więc sięgając po graficzną wersję Opowieści podręcznej już wiedziałam, czego się spodziewać. Ostatnio miałam okazje przeczytać inne powieści graficzne i muszę przyznać, że coraz bardziej podoba mi się taki sposób opowiadania historii. Freda jest Podręczną w Republice Gileadzkie... Recenzja książki Opowieść podręcznej. Powieść graficzna

Opowieść podręcznej

28.04.2021

Do powieści Margaret Atwood podchodziłam niczym pies do jeża. Nie dlatego, że uważam ją za coś złego i niegodnego mojej uwagi. Bardziej chodziło tutaj o ładunek emocjonalny, jaki niesie za sobą ta historia. Niedawno dotarła do mnie jednak jedna z najnowszych premiery wydawnictwa Jaguar, czyli Opowieść podręcznej w formie opowieści graficznej. Uzna... Recenzja książki Opowieść podręcznej. Powieść graficzna

Opowieść podrecznej

19.04.2021

🩸 Jeszcze kilka lat temu, czytając „Opowieść podręcznej” Margaret Atwood pomyślałabym, że to tylko przerażająca fikcja literacka, w której kobiety, ukazywane są jako maszyny rodzące. Przykro mi to powiedzieć, ale niestety nasze państwo zmierza w kierunku, fikcyjnego świata autorki. Sama spotkałam się wielokrotnie, z tekstami rówieśników „kobiety n... Recenzja książki Opowieść podręcznej. Powieść graficzna

Opowieść Podręcznej

22.02.2021

"Opowieść Podręcznej" to niepokojąca opowieść o świecie, w którym życie jest koszmarem dla każdej kobiety. Chociaż znałam już tą historię z serialu, książka wciąż zrobiła na mnie wrażenie. Czytanie ma jednak inną moc, wszystko wygląda inaczej gdy poznajemy wszystkie wewnętrzne spory, odczucia i myśli bohatera. Historia Fredy, Podręcznej w domu... Recenzja książki Opowieść podręcznej

PIEKŁO KOBIET

7.11.2020

PIEKŁO KOBIET „Spraw, abym miała dzieci, bo inaczej przyjdzie mi umrzeć.” Księga Rodzaju. Kanadyjska pisarka Margaret Atwood dotyka tematykę feministyczną w antyutopijnej powieści „Opowieść Podręcznej”. Warto tu wspomnieć, że pisarka otrzymała za tę powieść Nagrodę im. Artura C. Clarke. Powieść przedstawia nam inną wersję naszego świat... Recenzja książki Opowieść podręcznej

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl