Recenzje książki "Pamiętnik księgarza"

Dodaj swoją recenzję

Nie tylko rozmowy o literaturze.

9.08.2021

Shaun Blythe jedną decyzją o zakupie podupadającego antykwariatu wywraca swoje życie do góry nogami. Nic nie jest takie, na jakie wygląda. A bycie właścicielem antykwariatu to wbrew pozom nie jest taka prosta sprawa. A jego dzień pracy nie upływa na interesujących pogawędkach o książkach i literaturze z ciekawymi ludźmi. Jest to raczej nieustane... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

@milena9@milena9 × 5

O trudach pracy księgarza

19.02.2021

„Pamiętnik księgarza” to – wbrew pozorom – nie tylko zapis jednego roku z życia właściciela antykwariatu, Shauna Bythella. To książka, która w ironiczny i błyskotliwy sposób obrazuje nasze czasy. Tradycyjna forma pamiętnika z datami dziennymi została wzbogacona o krótkie rozdziały rozpoczynające każdy miesiąc, którym patronują cytaty z „Bookshop M... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

Rok z życia antykwariusza

14.09.2020

"Pamiętnik księgarza" to książka, która udowadnia, że nie należy sądzić książki po okładce. Tak piękna i urocza grafika zapowiadająca wraz z chwytliwym tytułem ucztę dla miłośników czytelnictwa i buszowania po antykwariatach i księgarniach skrywa w rzeczywistości dość luźne i chwilami chaotyczne zapiski autentycznego antykwariusza że Szkocji. Czy ... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

@Mollinka_90@Mollinka_90 × 13

Realia pracy w księgarni oczami młodego Szkota

21.07.2020

A dzisiaj mam dla Was pamiętnik - nietypową formę w kręgach literackich o jeszcze bardziej niespotykanym temacie, czyli o książkach, realiach prowadzenia antykwariatu oraz specyficznych upodobaniach klientów. Shaun Bythell jest młodym Szkotem, który prowadzi podupadły już duży antykwariat w małym szkockim miasteczku. Jednak z pozoru łatwe zajęcie ... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

Antykwariat młodego Szkota

15.04.2020

Młody Szkot - Shaun Bythell, który prowadzi małomiasteczkowe życie przejmuje prawie całkowicie upadły antykwariat i postanawia rozkręcić w nim dobrze prosperujący biznes. Królestwo książek. Jak okazuje się w trakcie ta inwestycja jest trudna do poprowadzenia i wymaga szczególnego poświęcenia i uwagi. W książce tej poznajemy Shauna Bythella księgar... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

Gaelski Syzyf walczacy z nowożytną ekonomią, czyli jak prowadzić antykwariat w XX wieku – rec...

20.02.2020

Pamiętnik Księgarza Shauna Bytella wydany w Polsce, nakładem wydawnictwa Insignis w 2019 roku, to z jednej strony autobiografia lub pamiętnik, skupiający się na rozterkach szkota, który pod wpływem kaprysu podejmuje próbę odratowania upadającego antykwariatu, z drugiej strony jest to unowocześnienie wydanych w 1936 roku esejów Orwella The Booksho... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

idealne miejsce pracy?

28.12.2019

To jest dokładnie takie poczucie humoru, jakie lubię. Sarkastyczne podejście do codzienności, czasem trudnej i monotonnej. Pamiętnik księgarza to obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy kiedykolwiek chcieli pracować w księgarni (tu: w antykwariacie). Ja zawsze chciałam. 😊 Autor świetnie pokazuje na czym dokładnie ta praca polega. Że nie... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

Suche fakty

24.09.2019

Mieliśmy okazję zajrzeć za kulisy chyba wszystkich zawodów. Teraz przyszedł czas na zwierzenia księgarza - nie powiem, byłam bardzo zaintrygowana tą pozycją. Bo przecież praca z książkami, obok wypełnionych regałów, wśród innych książkoholików jawi się jako marzenie. Ale jak jest na prawdę? I jak szybko mój zapał wzrósł po zobaczeniu zapowiedzi, ... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl