Recenzje książki "Prędkość ucieczki"

Dodaj swoją recenzję

REMIGIUSZ MRÓZ • „PARABELLUM. PRĘDKOŚĆ UCIECZKI”

25.08.2019

Prowadzimy całkiem spokojne i poukładane życie, a wojnę znamy z opowiadań krewnych i książek. Jednak wszystko ulega destrukcji, gdy wojna nadchodzi naprawdę, a my stajemy się jej częścią. Czy wola przetrwania okaże się dostatecznie silna? W końcu! Chyba od początków istnienia mojego bloga wspominam, że ciągle mi nie po drodze z Remigiuszem Mrozem... Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

Prędkość ucieczki

14.08.2019

"Parabellum. Prędkość ucieczki" to pierwszy tom otwierający trylogię o tym tytule i rozpoczynający opowieść o życiu i próbach przetrwania na krótko przed i podczas drugiej wojny światowej. Jest to ta seria Remigiusza Mroza, która ma tylu przeciwników co i fanów, i która spotyka się z tak odmiennymi zdaniami, że sama musiałam przekonać się jakie bę... Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

Nadchodzi wojna

30.08.2016

Wreszcie znalazłam trochę czasu, żeby sięgnąć po Parabellum. Zachęcona wieloma pozytywnymi recenzjami wprost nie mogłam się oprzeć. Poza tym od jakiegoś czasu szczególnie interesuję się książkami o tematyce II wojny światowej, dlatego tym bardziej nie mogłam odmówić sobie tej lektury. "Prędkość ucieczki" to pierwszy tom cyklu Parabellum. To tutaj ... Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

Prędkość ucieczki..

16.05.2015

Remigiusz Mróz zadebiutował "Wieżą milczenia", ale to podobno właśnie cykl Parabellum przyniósł mu rozgłos. I w sumie trochę prawdy w tym musi być, skoro niemal popełniłam ogromny błąd, chcąc napisać, że to Parabellum było startem literackim autora. Moją przygodę z autorem zaczęłam nie od "Parabellum", nie od "Wieży milczenia", a od "Turkusowych ... Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

"Parabellum. Prędkość ucieczki"

27.03.2014

O tym, jak straszliwym konfliktem była II wojna światowa, wie chyba każdy z nas. (Przynajmniej mam taką nadzieję.) Wiemy jak wiele pochłonął ofiar, przez jakie tereny się przetoczył, jakie miał konsekwencje dla Europy, etc.. Ale, czy wiemy, jaki wymiar miał dla jednostki? Dla zwykłego człowieka, który z dnia na dzień znalazł się w tej zawierusze? ... Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

Prędkość ucieczki

19.03.2014

Rok 1939, jest znany każdemu z nas, mimo tego, że wtedy nas na świecie nie było. II Wojna Światowa nie jest terminem obcym i wiele książek na jej temat powstało. Parabellum. Prędkość ucieczki to thriller, który został oparty właśnie na wydarzeniach z tamtych lat. Pierwszy tom dokładnie toczy się na początku owej wojny i przedstawia wizję autora, ja... Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

Trudne początki wojny polsko - niemieckiej

13.03.2014

Historia opowiedziana w powieści "Parabellum. Prędkość ucieczki" rozpoczyna się w sierpniu 1939 roku. Na początku jesteśmy świadkami nieprzyjemnej sytuacji rozgrywającej się w jednej z jednostek wojskowych stacjonujących pod rumuńską granicą. Oto bowiem sierżant Bronisław Zaniewski dopuścił się karygodnego czynu, który może mieć dla niego poważne k... Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

Parabellum. Prędkość ucieczki

21.12.2013

Dość dawno nie czytałam już żadnej książki osadzonej w czasach II wojny światowej. Dlatego też miłym zaskoczeniem okazało się dla mnie ,,Parabellum. Prędkość ucieczki”, które pochłonęłam praktycznie w jedno popołudnie. Remigiusz Mróz prywatnie jest wykładowcą na jednej z warszawskich Akademii, jednak cieszę się, że podjął się także pisarstwa, gdyż ... Recenzja książki Parabellum. Prędkość ucieczki

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl