Recenzje książki "Profesor"

Dodaj swoją recenzję

Nauczyciel z powołania

5.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja przygoda z twórczością sióstr Brontë rozpoczęła się od znakomitej powieści autorstwa najstarszej z nich - Charlotte, a mianowicie dzieła "Jane Eyre. Autobiografia" (znanej również pt "Dziwne losy Jane Eyre"). Historia, którą opowiada, a którą miałam przyjemność przeczytać, sprawiła, że pokochałam zarówno ją samą, jak i jej autorkę. Odtąd śmiał... {} Recenzja książki Profesor

Profesor

9.01.2014

Tym razem miałam okazję do zapoznania się z pierwszą powieścią Charlotte Brontë, napisaną jeszcze przed znakomitą "Jane Eyre", lecz wydaną dopiero po śmierci autorki. Początkowo odrzucały ją wszystkie wydawnictwa, dopiero w roku 1857, po tym gdy mąż Charlotte, Arthur Bell Nichols zgodził się na drobne poprawki w tekście, książka została opublikowa... {} Recenzja książki Profesor

Profesor

31.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

William Crimsworth, ambitny i inteligentny młodzieniec postanowił porzucić wszelkie rodzinne koneksje, aby samodzielnie zapracować na swój sukces. Choć obrana przez niego droga nie była prosta, zawsze postępował zgodnie z własnym sumieniem, pozostawał wierny swoim zasadom. Pomimo wielu przeciwności wkrótce z Anglii zawędrował do Brukseli, gdzie obj... {} Recenzja książki Profesor

@Suza@Suza {}

W poszukiwaniu swojego miejsca na świecie ...

22.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wpierw była "Shirley", potem "Vilette", teraz przyszedł czas na Profesora ... A za jakiś czas pewnie sięgnę po kultowe i bardzo chwalone "Dziwne losy Jane Eyre". Z pierwszą z tych angielskich powieści dość długo się docierałam. Druga była dla mnie fascynującym zapisem życia prostej nauczycielki. Z kolei przy trzeciej miałam nieodparte wrażenie déjà... {} Recenzja książki Profesor

@Sonali@Sonali {}

Profesor

18.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Naszymi upodobaniami rządzą okoliczności. Artysta lubi pagórkowaty krajobraz wiejski ze względu na jego malowniczość; inżynier woli teren płaskie, ponieważ łatwiej na nich budować; człowiek poszukujący przyjemności upodobał sobie to, co zwie 'wspaniałą kobietą'. " Proces zakochania widzimy, widzieli go nasi przodkowie, widzieć go będą nasze dzie... {} Recenzja książki Profesor

Profesor - Charlotte Bronte

24.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, bez której przeczytania nie mogłabym sobie darować. Zaliczam ją do klasyków, które powinno się kiedyś przeczytać. Zapewne nie jest to jedyna książka tej autorki, która zasługuje na naszą uwagę i wpisanie jej do klasyków, ale dziś zajmę się recenzją Profesora, którego dane mi było w ostatnim czasie przeczytać. William Cromsworth postanawia... {} Recenzja książki Profesor

@Drrim@Drrim {}

Wyjdźmy diabłu na spotkanie.

9.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam siostry Bronte. Moja miłość do nich trwa od lat i jest niezmienna niczym skała. Dlatego też z ogromną radością sięgnęłam po dopiero co wydanego „Profesora”. - [...] Skoro jednak nie ucieka pan przed policją, przed kimże innym pan ucieka? Przed diabłem? - Przeciwnie, wyszedłem mu na spotkanie.” Główny bohater to William Crimsworth. Posia... {} Recenzja książki Profesor

Charlotte Bronte - Profesor

24.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do sióstr Bronte mam słabość już od dobrych kilku lat - ich powieści nigdy mnie nie zawiodły, a styl w jakim autorki przedstawiają swoje światy nigdy mi się nie znudzi. Tak jak i wcześniej, tak i tutaj historia opowiedziana w "Profesorze" usatysfakcjonowała mnie całkowicie. Książka opowiada losy młodego nauczyciela - William'a Cromsworth'a, który... {} Recenzja książki Profesor

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl