Recenzje książki "Ryzykant i subtelny urok szmaragdów"

Dodaj swoją recenzję

Estimado señor z AGH

27.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno temu, a może całkiem niedawno, inżynier-górnik imieniem Staś porzucił miejsce na Śląskiej Akademii Górniczo-Hutniczej i wyjechał do czarnego serca Afryki, by tam wkręcić się w wydobycie oraz (z bożą pomocą) w jakże intratny, choć dyskusyjnie oficjalny handel zielonymi kamieniami. Trudy i znoje umilał sobie Staś tworząc lirykę prywatną - ason... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Szmaragdy skusiły...

5.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie powiem, że szmaragdy nie skusiły mnie, by przeczytać książkę Andrzeja Śliwy pt . "Ryzykant i subtelny urok szmaragdów". Sam opis zachęcał, by przeczytać pozycję, którą napisał geolog, który przez wiele lat poszukiwał cennych złóż jakimi są szmaragdy. Spodziewałem się wiedzy na ten temat jak i interesującej fabuły powieści. Pod względem wiadom... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Afryka która czaruje zielonym światłem.

21.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stanisław, a właściwie Stan jest specjalistą. Pochodzi z Polski, gdzie zdobył wykształcenie jako inżynier górnik.Zafascynowany Afryką trafia do Zambii, gdzie działają nowoczesne kopalnie. W mieście Copperbelc można spotkać zarówno bogate rezydencje jak i slumsy. a poza miastem złoża szmaragdów. To one swym tajemniczym blaskiem przyciągają wielu i ... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Ryzykant - powieść przygodowa.

WYBÓR REDAKCJI
6.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mimo wielu sprzecznych opinii chciałam zapoznać się z książką „Ryzykant” zwłaszcza, że została mi zaproponowana w Klubie Recenzenta portalu Na Kanapie. Ucieszyłam się, bo za każdym razem kiedy chciałam sięgnąć po którąś z nieoczywistych propozycji, to akurat pojawiała się wyczekiwana przeze mnie inna książka. Tym razem udało mi się przeczytać coś ... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Stanisławie, Staszku… Stan? Czyli szmaragdowa klasa B

WYBÓR REDAKCJI
4.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeżeli lubicie oglądać dyskusyjnej jakości kino klasy B, które w latach 80/90 robiło furorę aż w końcu trafiło pod strzechy czytane przez lektorów w rodzimych telewizjach, to to jest książka dla Was! Oczywiści w przypadku czytelników niespecjalnie wymagających, gdzie wartka akcja jest najważniejsza, a trzon fabularny trochę mniej – to tak, czytade... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Torturowanie przez czytanie

WYBÓR REDAKCJI
28.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytając to "dzieło" przypomniał mi się taki dowcip: Rabi, rabi pomóż co robić? Mój syn nie umie pić i nie umie grać w karty. Eee, no nie przesadzaj Mosze to chyba dobrze, że on tego nie umie? Taa, rabi, tyle że on nie umie pić a pije i nie umie grać ale gra. Autor tegoż potworka nie umie pisać powieści ani tym bardziej wierszy, niestety nie u... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

akcja, sensacja, przygoda

WYBÓR REDAKCJI
24.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ryzykant” to rzecz z gatunku lekkich powieści awanturniczych i historii typu „od pucybuta do milionera”. Oto młody, przystojny, odważny i bardzo przedsiębiorczy Stan, w szybkim czasie wyrasta na jednego z najbardziej liczących się handlarzy szmaragdami. Aby te szmaragdy pozyskać musi zmierzyć się z wieloma niebezpieczeństwami. Stan skupuje je... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

@artfinity @artfinity

Szmaragdowe podboje

WYBÓR REDAKCJI
23.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bez wstępów i kwiecistej ekwilibrystyki pisać będę albowiem książka jest fajna, zawiera sporo wiedzy na temat szmaragdow i nie jest powieścią o rozbudowanych wątkach. Nasz główny bohater to Stan, właściwie Stasiu, no ale kto Polakowi zabroni, szczególnie w Afryce? Stan jest inżynierem od kopalni, znaczy zna się na wydobyciu złóż, wiedzę tę posta... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

{}