Recenzje książki "Wichrowe wzgórza"

Dodaj swoją recenzję

Wichrowe wzgórza

22.10.2015

Jest schyłek XVIII wieku. Earnshaw jest właścicielem ogromnej posiadłości Wuthering Heights, w której mieszka wraz z dwójką swoich dzieci: Catherine oraz Hindleyem. W otoczeniu pięknych wrzosowisk oraz malowniczego krajobrazu Angli, cała rodzina prowadzi sielankowe życie. Tak jest do czasu, gdy pewnego dnia Earnshaw postanawia sprowadzić do domu be... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

Szaleńcza i mroczna miłość z Angielskich wzgórz

4.04.2015

Lubię sięgać po klasyki, Wichrowe wzgórza, bez wątpienia klasyk literatury angielskiej. Uchodząca za dzieło zbliżone do szekspirowskiego Makbeta. Pamiętam jeszcze jako mała dziewczynka widziałam jak mama czytała tę powieść, gdzieś tam zerkałam na strony z zaciekawieniem, teraz już pomyślałam „moja kolej” wiem ze lektura do łatwych nie należy, dla... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

Ponad czasowa...

4.07.2014

Wielu z nas na pewno słyszało o szalenie utalentowanych siostrach Brontë. Wiedziony wieloma pozytywnymi recenzjami tejże książki, zapragnąłem skosztować lektury Emily Brontë. I w końcu nadarzyła się ta okazja. Czy mój zapał był słuszny? Akcja Wichrowych Wzgórz rozgrywa się na przełomie XVIII i XIX w. Earnshaw, właściciel majątku Wuthering Heights ... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

Wuthering Heights

2.05.2014

Zawsze zastanawiało mnie co takiego jest w „Wichrowych Wzgórzach”, że zachwycają ludzi od przeszło 150 lat. Teraz wiem. Ale najbardziej zaskakujące jest to, że książka powstała w XIX w. – wyobrażacie sobie to oburzenie, jakie musiała wówczas wywołać? Powieść miała szokować ówczesnego czytelnika i z pewnością to robiła. Okrucieństwo opisane przez E... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

@malaM@malaM {}

Obsesja

13.04.2014

Klasyczna powieść o namiętności, rozgrywająca się na wrzosowiskach północnej Anglii. Opowiada o skomplikowanej i burzliwej miłości pomiędzy Cathy i Heathcliffem. Historia wzruszająca i nadal aktualna mimo tego, że pierwszy raz została opublikowana w 1847 roku... Mając obraz Heathcliff i Cathy obejmujących się na wietrznych wrzosowiskach, byłam nie... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

"Wichrowe Wzgórza"

10.03.2014

W dorobku literackim Emily Brontë znajduje się tylko jedna powieść, ale to wystarczyło, by stała się sławną i uznaną pisarką. Chyba nie ma takiej osoby, która by nie słyszała o „Wichrowych Wzgórzach”, zwłaszcza, że historia opisana na kartach tej pozycji, podobnie jak Jane Eyre, także doczekała się swojej ekranizacji. Twórczość Anne i Charlotte Bro... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

"Dumni ludzie sami sobie hodują smutki."

27.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Emily Brontë od wczesnych lat pisała wiersze i opowiadania. Swoją pierwszą i jedyną powieść napisała w 1847 roku, a już rok później zmarła na gruźlicę płuc, w wieku 30 lat. "Wichrowe Wzgórza" początkowo przyjmowane bardzo negatywnie, z czasem trafiły do kanonu literatury angielskiej. Historia ta, wielokrotnie wydawana i ekranizowana, nadal zyskuje ... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

@Ruczek@Ruczek {}

Romans wszechczasów.

21.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Emily Brontë "Wichrowe Wzgórza" napisała w 1847 roku i była to jej jedyna powieść. Wydała je pod pseudonimem Ellis Bell i choć nie od razu zostały ciepło przyjęte przez krytyków literackich, obecnie należą do klasyki literatury angielskiej. W Polsce powieść po raz pierwszy została wydana w 1929 roku w tłumaczeniu Janiny Sujkowskiej jako "Szatańska ... {} Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

@Amarisa@Amarisa {}× 1
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl