Recenzje książki "Wojna Inge"

Dodaj swoją recenzję

Wojna widziana oczami Niemki - "Wojna Inge" Svenja O'Donnell

5.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wojna Inge" Svenja O'Donnell Babcia Svenji Inge nigdy nie była wylewna. Dziewczyna wiedziała co nieco o rodzinnej historii swojej babci, jednak same ogólne informacje, żadnych konkretów. Gdy pewnego razu Svenja trafia do Kaliningradu (przedwojenny Królewiec) - rodzinnego miasta Inge wszystko się zmienia. Starsza pani rozsuwa zasłony milczenia i ... {} Recenzja książki Wojna Inge

Wojna Inge

5.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książki z II wojną światową w tle sięgam chętnie i często, bo jakkolwiek to brzmi najzwyczajniej w świecie lubię. Już sama okładka jest hipnotyzująca. Te ruiny i młoda kobieta na ich tle zapowiadało ciekawą historię. Czy rzeczywiście tak było? Ciężko nazwać Wojnę Inge reportażem czy powieścią, bo książka jest inspirowana prawdziwymi wydarzen... {} Recenzja książki Wojna Inge

@rudemysli71@rudemysli71 {}× 4

Pamiętnik rodziny z II wojny światowej

5.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Babcia Svenji O'Donnell, nigdy nie mówiła o przeszłości. Chociaż jej rodzina wiedziała, że dorastała w Królewcu, w Prusach Wschodnich, mieście, którego nie ma już na współczesnych mapach, rzadko mówiła o swoim życiu przed wojną lub w jej trakcie. Kiedy autorka odwiedza miasto i dzwoni do swojej babci, która zaczyna wracać do przeszłości i opowiada... {} Recenzja książki Wojna Inge

@Strusiowata@Strusiowata {}× 15

Spodziewałam się czegoś innego

4.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Wojna Inge” to powieść trudna do zaklasyfikowania. Nie jest typowym reportażem, nie jest również powieścią. Autorka, Svenja O’Donell, to wnuczka tytułowej Inge. Zdaje relacje z trudnego życia swej babci oraz przedstawia problemy, z jakimi borykali się zwyczajni obywatele Niemiec w obliczu wojny. Główną bohaterkę powieści, Inge, poznajemy jeszcze ... {} Recenzja książki Wojna Inge

Puszka Pandory pełna wspomnień

26.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakapanie.pl Książki o II wojnie światowej przeżywają swoje, już dość długie, pięć minut. Wśród wszystkich tych powieści o Auschwitz oraz przeróżnych innych historii, balansujących na granicy prawdy i fikcji, „Wojna Inge” Svenji O’Donnell jest pozycją dość niezwykłą. Dlaczego? Otóż… Inge Wiegandt nie ... {} Recenzja książki Wojna Inge

@canis.luna@canis.luna {}× 4

Polecam

{} WYBÓR REDAKCJI
10.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię sięgać po książki jak i filmy dotyczące tej tematyki, dlatego też zdecydowałam się na lekturę "Wojny Inge". Byłam jej bardzo ciekawa czy mi się spodoba. Czy sprostała moim wymaganiom? Oczywiście, że tak. „Wojna Inge” zaskoczyła mnie. Spodziewałam się, że będzie to powieść historyczna, tymczasem otrzymałam historię rodzinną, która uzależnia n... {} Recenzja książki Wojna Inge

O wojnie inaczej...

{} WYBÓR REDAKCJI
6.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O II wojnie światowej napisano już wiele, zarówno w beletrystyce jak i literaturze faktu. Jednak zdecydowanie częściej są to relacje ze strony ofiar tej wojny niż te przedstawiane z punktu widzenia przedstawicieli narodu, który ten konflikt rozpętał. Pod tym kątem książka „Wojna Inge” wyróżnia się zdecydowanie w tej kwestii, gdyż przedstawione w n... {} Recenzja książki Wojna Inge

Wojenne tajemnice

{} WYBÓR REDAKCJI
26.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wojna Inge" to zdaniem wydawcy "historia o odkrywaniu tajemnic rodzinnych z czasów II wojny światowej, które pozostawały ukryte przez sześćdziesiąt lat". I rzeczywiście sporo tych sekretów na trzystu stronicową opowieść. Dosyć często sięgam po powieści o tematyce wojennej i zazwyczaj za każdym razem odnajduję jakiś wątek, fakt bądź po prostu p... {} Recenzja książki Wojna Inge

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl