Recenzje książki "Zielona 13"

Dodaj swoją recenzję

"Zielona 13"

12.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Życie jest zbyt piękne, żeby przejmować się drobiazgami”. Na ulicy Zielonej 13 w przedwojennej kamienicy, która lata świetności ma już dawno za sobą, mieszkają bardzo różni ludzie. Wydaje im się, że dobrze się znają i wszystko o sobie wszystko wiedzą. Szczepan niedawno rozstał się z żoną, ta uważając go za życiowego nieudacznika i pantoflar... {} Recenzja książki Zielona 13

"Ulica Zielona tonęła jeszcze w porannym mroku. Właściwie nie wiadomo nawet, kto wpadł na pom...

11.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Poza dębem na Zielonej nie było nic. Stare kamienice straszyły popękaną i odrapaną elewacją, chodnik czyhał na przechodniów powyrywanymi kostkami brukowymi, a dziury w jezdni szczerzyły się bezczelnie." Autorkę poznałam przy okazji "Zapomnianej piosenki"" i już wtedy zaskarbiła sobie moją sympatię a ja zakochałam się w Jej piórze. Od tamtej p... {} Recenzja książki Zielona 13

Ale to już było...

6.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na ulicy "Zielonej 13" po raz drugi spotkałam się z Agatą Bizuk. Wcześniej przeczytałam powieść "Nic za darmo", która mnie zaintrygowała przede wszystkim pomysłem na fabułę. Z zainteresowaniem śledziłam losy bohaterów i teraz z przyjemnością wspominam. Po powieść "Zielona 13" sięgnęłam więc z podobnym nastawieniem. Niestety tym razem nie było już ... {} Recenzja książki Zielona 13

Zielona 13

22.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Link Jest to moje kolejne spotkanie z twórczością pani Agaty, które będę bardzo mile wspominać. Tym razem zostałam zaproszona do odwiedzenia kamienicy przy ulicy "Zielona 13" w pewnym mieście. Ale pomimo tego, że na co dzień mieszkańcy traktują się z dystansem, pewnego dnia łączy ich wspólna sprawa. Ktoś otwiera na parterze kamienicy sklep monop... {} Recenzja książki Zielona 13

Odrobina relaksu

18.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytając dużo, nie zawsze łatwych lektur, czasem nadchodzi moment na jakiś lekki akcent w życiu. Taką oazę spokoju znalazłam na Zielonej. Historia opowiada nam o losach mieszkańców. Nie ma tu morderstwa, nie znajdziemy tez scen akcji, w książce czeka na nas samo życie. Problemy natury egzystencjalnej, dręczą bohaterów, część z nich jest w trakc... {} Recenzja książki Zielona 13

"Zielona 13"

31.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na Zielonej 13, w przedwojennej kamienicy mieszka Szczepan, którego żona, Aldona, zamieniła na lepszy model. Mieszka tam również Mariolka, młoda, zagubiona dziewczyna, szukająca swojej drogi. Kolejnym lokatorem jest Roman. Roman z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźnia się z butelką wódki. Tęsknota za sąsiadką Stasią jeszcze bardziej tę przyjaź... {} Recenzja książki Zielona 13

Witajcie na Zielonej

28.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy tylko zobaczyłam w Internecie zapowiedzi tej książki i jej cudownie wiosenną, zieloną, optymistyczną okładkę pomyślałam, że to będzie świetna lektura. Taka jaką lubię przeczytać dla podładowania pokładów optymizmu. Za bardzo nawet nie garnęłam się do czytania opisu, bo i tak wiedziałam, że przeczytam tę książkę. Dzięki uprzejmości Justyny Ga... {} Recenzja książki Zielona 13

Komedia

22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tytułowa Zielona 13 to adres przedwojennej kamienicy, w której rozgrywa się akcja naszej książki. To tu mieszka starsza pani, która uwielbia myć klatkę schodową a także robić na drutach kolorowe skarpety i je rozdawać sąsiadom. To tu mieszka kiczowata w wyglądzie, ale bezpruderyjna panna do towarzystwa, która umie robić wymierny pożytek z niedawno... {} Recenzja książki Zielona 13

@jelonka11@jelonka11 {}× 2
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl