Avatar @paulina2701

Paulina R.

@paulina2701
17 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 13 minut temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
17 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 13 minut temu.

Recenzje książek

147 recenzji, w tym 20 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Książka, która wciąga bez reszty, a do tego zmusza do myślenia

17.08.2022

"Wybacz mi, Leonardzie" to kolejna książka Matthew Quicka - autora znanego przede wszystkim z "Poradnika pozytywnego myślenia", który to stał się bestsellerem i został zekranizowany. Choć przygody Leonarda po raz pierwszy ukazały się prawie dekadę temu to można spokojnie przyjąć, że treść jest ponadczasowa. Tę powieść poleciłabym przede wszystki... Recenzja książki Wybacz mi, Leonardzie

Kopalnia wiedzy na temat pozytywnego wykorzystania nowych technologii 📱🎮⚙💻

13.08.2022

"Jak nie zgubić dziecka w sieci? Rozwój, edukacja i bezpieczeństwo w cyfrowym świecie" to książka napisana przez niesamowicie inspirujący duet. Mikołaj Marcela kojarzyć się może m.in. z publikacją o dość wyrazistym tytule "Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku". Zyta Czechowska jest z kolei znana w sieci jako nauczycielka pracująca z dziećmi ze ... Recenzja książki Jak nie zgubić dziecka w sieci

Jedna z tych książek, które skłaniają do refleksji...

WYBÓR REDAKCJI
5.08.2022

"Naftowa Wenus" to książka, po którą sięgałam mając mieszane uczucia. Z jednej strony zainteresował mnie opis, a z drugiej - hamowała obecna sytuacja i ogólne nastawienie dookoła do wszystkiego, co rosyjskie (autorem jest @Link). Po długich wahaniach zdecydowałam się, bo w sumie, co książka winna... Poszczególne wydarzenia stanowią opowieść, w k... Recenzja książki Naftowa Wenus

Ludzie, trolle, olbrzymy i ich niesamowite przygody...

24.07.2022

"Księga Ludensona" to kolejna już książka Zofii Staneckiej. Autorka ma na swoim koncie sporo tytułów stworzonych dla najmłodszych czytelników. Za przyciągający wzrok i pobudzający wyobraźnię projekt graficzny okładki oraz ilustracje wzbogacające treść jest natomiast odpowiedzialna Marianna Oklejak. "Księga Ludensona" to zaskakująca opowieść o wsp... Recenzja książki Księga Ludensona

O miłości, poświęceniu i służbie

23.07.2022

"Zawód położna. Zapiski z dyżurów" Leah Hazard to ciekawa książka, która przedstawia radosne chwile, ale i trudy codziennego życia położnych. Są historie, które mają szczęśliwe zakończenia, są tragiczne, ale są też takie, o których finale nie wie sama autorka. Są takie, o których myśli się kilka dni, ale są też powracające w powtarzających się wie... Recenzja książki Zawód położna

Uważajcie na swoje wnętrzności!!!

17.07.2022

"Sny w Domu Wiedźmy" Edwarda T. Rikera to najnowszy (szósty już) tom serii Choose Cthulhu, w którym mamy możliwość uczestniczyć w wydarzeniach zainicjowanych przez H.P. Lovecrafta. Wprawdzie miałam okazję sięgnąć po wcześniejszą część, ale znajomość poprzednich tomów nie jest niezbędna. Z grami paragrafowymi miałam już styczność dzięki wspaniale w... Recenzja książki Sny w domu wiedźmy

To Ty decydujesz o kolejnych losach bohaterów!

13.07.2022

"Zgroza w Dunwich" Leonardo Pinto to już piąty tom serii Choose Cthulhu, w którym mamy możliwość uczestniczyć w wydarzeniach zainicjowanych przez H.P. Lovecrafta. Choć nie miałam okazji sięgnąć po wcześniejsze części (ich znajomość nie jest niezbędna) to już kolejny tom jest w gotowości... Dla uściślenia dodam, że z grami paragrafowymi miałam już ... Recenzja książki Zgroza w Dunwich

Oby taka rzeczywistość nie nastała...

11.07.2022

"Nowa rzeczywistość" to debiut literacki Magdy Puzio. Muszę przyznać, że dość sceptycznie podchodziłam do tego tytułu, ponieważ miałam obawy czy treść nie będzie nawoływała do bagatelizowania obostrzeń, które wbrew wielu głosom buntu i sprzeciwu mają uzasadnienie i poparcie w środowisku naukowym i medycznym. Tych, których tego typu wątpliwości pow... Recenzja książki Nowa rzeczywistość

Pomysł na wakacje 🏞

WYBÓR REDAKCJI
10.07.2022

"Podróże Julki i Krzysia. Korona Gór Polski. Szczyty poniżej 1000 m n.p.m." to kolejna interesująca publikacja autorstwa Marka Marcinowskiego, kojarzonego z takimi pozycjami dla dzieci jak: "Ekoliski", "Kosmoliski", "Podróże Julki i Krzysia. Zamki Polski Południowej" czy "Wojtuś i jego potworki. Emocje u dzieci". Lubiący książki akcji dla dorosłyc... Recenzja książki Korona Gór Polski

Trening nazywania EMOCJI

1.07.2022

"Wojtuś i jego potworki. Emocje u dzieci" to kolejna niezwykle wartościowa książka autorstwa Marka Marcinowskiego, którego kojarzę m.in. z "Ekoliskami", "Kosmoliskami" oraz podróżami Julki i Krzysia (pozycje o polskich zamkach i szczytach). Lubiący książki akcji dla dorosłych mogą go znać z pierwszego tomu powieści z wątkami kryminalnymi "Wiele do... Recenzja książki Wojtuś i jego potworki. Emocje u dzieci

Książka dla bardziej wymagających czytelników - pokazuje blaski i cienie życia szympansów ora...

29.06.2022

Jane Goodall to przede wszystkim odważna badaczka, która postanowiła zająć się obserwacjami bardzo blisko z nami spokrewnionego gatunku zwierząt - szympansami, o którym to wcześniej wiedzieliśmy naprawdę niewiele. Trwające kilka dekad badania, w które zaangażowanych było sporo osób (m.in. studentów, ale i mieszkańców okolicznych terenów), dostarcz... Recenzja książki Przez dziurkę od klucza

Czas na wycieczkę do Gruszowa! 😉

21.06.2022

Po książki Małgorzaty Starosty miałam już sięgnąć dużo wcześniej ze względu na interesujące opisy, ale dopiero ta, która trafiła bezpośrednio do moich rąk realnie mnie zmotywowała do przeczytania. Teraz już wiem, że będę musiała szybko nadrobić zaległości co do wcześniej odkładanych tytułów. Akcja "Kto zabił mamusię?" rozpoczyna się od tego, że w... Recenzja książki Kto zabił mamusię?

Zbyt bystrzy muszą zostać wyeliminowani...

18.06.2022

"Nagle trup" to chyba moja pierwsza przygoda z twórczością Marty Kisiel i muszę przyznać, że bardzo udana. Jest to też moje pierwsze spotkanie z nowym wydawnictwem Mięta, które przynajmniej przez pewien czas będę kojarzyć z tym konkretnym tytułem oraz ogólnie z komedią kryminalną. Niezwykle przydatnym pod względem porządkowania informacji na tem... Recenzja książki Nagle trup

Uczy uważności i wrażliwości, a do tego inspiruje... 🐙

WYBÓR REDAKCJI
29.05.2022

"Ośmiornica Zośka" to debiut nagradzanej reporterki (Katarzyny Boni), która tym razem postanowiła się sprawdzić jako autorka książki dla bardzo wymagającej grupy czytelników, jaką są dzieci. Pozycja opowiada m.in. o przyjaźni, odpowiedzialności, empatii oraz trosce o środowisko. Tak jak pozostałe części z serii "Zwierzaki", które ukazują się za sp... Recenzja książki Ośmiornica Zośka

Biologia wyjątkowości

WYBÓR REDAKCJI
22.05.2022

Autorem książki "Unikat. Biologia wyjątkowości" jest profesor Marek Kaczmarzyk (biolog, neurodydaktyk, memetyk, znany również ze strony na Facebooku o nazwie "Neurodydaktyka doktora Kaczmarzyka" oraz z takich książek jak np.: "Szkoła neuronów. O nastolatkach, kompromisach i wychowaniu", "Szkoła memów. W stronę dydaktyki ewolucyjnej", "Strefa napię... Recenzja książki Unikat. Biologia wyjątkowości

Tego się nie spodziewałam!

WYBÓR REDAKCJI
14.05.2022

"Sekretna galeria" to kontynuacja serii omawiającej ukryte przesłania dzieł wielkich mistrzów. Autorzy - Przemysław Barszcz i Joanna Łenyk-Barszcz - wnikliwie analizują m.in. obrazy Henriego de Toulouse-Lautreca (Dlaczego genetycy tak bardzo interesowali się jego autoportretami?), Rembrandta van Rijn (Kim są tajemnicze postacie na obrazie "Wymarsz... Recenzja książki Sekretna galeria. Co artyści ukryli w swoich dziełach

"Nie możemy się nazywać miłośnikami zwierząt, jeśli nie interweniujemy, aby ratować przyrodę." 🐾

5.05.2022

Wiele osób uważa się za miłośników zwierząt. Niektórzy ograniczają się do wybranych jednostek taksonomicznych, a inni twierdzą, że sympatią darzą wszystkich przedstawicieli tego królestwa. Ciekawa jestem, ile osób deklarujących miłość do zwierząt, byłaby skłonna przyznać się do tego otwarcie po przeczytaniu "Jak kochać zwierzęta w świecie człowiek... Recenzja książki Jak kochać zwierzęta w świecie człowieka

Marzenia są po to, by je spełniać!

2.05.2022

"Jadą Haliki przez Ameryki" stanowi kontynuację "Przygody dzikiej Toniego Halika" napisanej przez Mirosława Wlekłego. Autor m.in. ma na swoim koncie tematycznie związany bestseller dla dorosłych "Tu byłem. Tony Halik". W tworzeniu "Jadą Haliki przez Ameryki" pomagały dzieci pisarza (Patrycja i Przemek), które podłapały fascynację głównym bohaterem... Recenzja książki Jadą Haliki przez Ameryki

Natura potrzebuje naszej miłości...

WYBÓR REDAKCJI
30.04.2022

Od pewnego czasu pojawia się sporo pozycji o tematyce przyrodniczej. Niemal w każdej z nich można znaleźć wiele cennych informacji o otaczającym nas świecie, ale również o problemach, z jakimi boryka się nasza planeta... z powodu zbyt egoistycznego nastawienia człowieka, który często nie zastanawia się nad konsekwencjami swoich działań. "Opowieśc... Recenzja książki Opowieści o tym, jak uratować planetę

Scenariusz napisało życie... i śmierć.

23.04.2022

Tomasz Rezydent (lekarz, mąż i ojciec) zadebiutował książką "Niewidzialny front", która stanowiła zapiski z pierwszej fali pandemii. "Walka o oddech" to dziennik z późniejszego już okresu. Jak sam autor wielokrotnie powtarza stanowi on dla niego - lekarza zajmującego się pacjentami COVID-owymi, których inne szpitale z różnych powodów nie chcą lub ... Recenzja książki Walka o oddech

Nie tylko dla młodych paleontologów 🦖

WYBÓR REDAKCJI
16.04.2022

Pierwszy raz na wzmiankę o książce "Gdy na Ziemi żyły dinozaury" natknęłam się kilka miesięcy temu, słuchając audycji radiowej, w której autor - Tomasz Sulej - opowiadał o tym, jak powstawała publikacja, o współpracy z ilustratorką (Małgorzatą Czają) i fantastycznych efektach wizualnych jej pracy. Pozycja sprawia radość zarówno pod względem treśc... Recenzja książki Gdy na Ziemi żyły dinozaury

Książka z klimatem - cieszy oko oraz daje powody, by być bliżej natury i uczyć się korzystać ...

13.04.2022

Pana Tabletkę poznałam około rok temu za sprawą jego pierwszej książki "Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?". Marcin Korczyk (tak się nazywa autor "Zdrownika" oraz ww. pozycji) jest magistrem farmacji - praktykiem i twórcą internetowym, który wyznaje zasadę "Zróbmy wszystko, żeby tabletki nie były potrzebne". Jak się dowiadujemy z ka... Recenzja książki Zdrownik. Tradycyjne i naturalne przepisy na zdrowie i odporność.

"Ludzie stanowią zagrożenie dla swego własnego gatunku..."

WYBÓR REDAKCJI
9.04.2022

John Green jest znany przede wszystkim jako autor powieści młodzieżowych. W swoich książkach porusza trudne tematy związane m.in. z poważnymi chorobami. Prywatnie mierzy się z zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi, o czym dowiadujemy się z kart jego najnowszej publikacji "Antropocen. Twój i mój świat", która ukazała się w Polsce dzięki Wydawnictwu ... Recenzja książki Antropocen. Twój i mój świat

Solidna lekcja o sztuce, która ma znaczenie.

2.04.2022

Decydując się na tę książkę miałam lekkie obawy czy podołam lekturze, ponieważ nie posiadam zbyt dużej wiedzy w zakresie poruszanych w niej tematów. Nie znam też Profesora Ryszarda W. Kluszczyńskiego, któremu ten tom jest ofiarowany przez jego uczniów, współpracowników i przyjaciół w ramach podziękowania za liczne inspiracje. Mimo tego, że jestem ... Recenzja książki Sztuka ma znaczenie

Książka o bliźniętach napisana przez bliźniaków!

27.03.2022

"Bliźnięta" to książka, która odkrywa liczne tajemnice, pozwala spojrzeć na świat oczami wyjątkowego rodzeństwa, a wszystko to dlatego, że autorami są właśnie bracia bliźniacy - Paweł Sitkiewicz i Piotr Sitkiewicz. Całość publikacji przyozdabiają i bawią jednocześnie liczne ilustracje stworzone przez Patryka Mogilnickiego. Z kolejnych stron dowia... Recenzja książki Bliźnięta

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl