Avatar @zkotemczytane

Z kotem czytane

@zkotemczytane
41 obserwujących. 19 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
zkotemczytane
zkotemczytane.pl
Napisz wiadomość
Obserwuj
41 obserwujących.
19 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

174 recenzje, w tym 21 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Mroczne, rodzinne sekrety!

1.07.2022

Niedaleko pada jabłko to najnowsza powieść Liane Moriarty, która zabiera nas w meandry rodzinnych sekretów. Jaką historię przygotowała dla nas autorkę? Jakie sekrety wyjdą na jaw? Dziś opowiem Wam o książce, która jest idealna do zabrania do walizki na wakacje. Niedaleko pada jabłko od jabłoni Na pozór idealna rodzina, starsze małżeństwo Joy i S... Recenzja książki Niedaleko pada jabłko

Jesteśmy nierozłączne

WYBÓR REDAKCJI
29.06.2022

Nierozłączne to książka, która mną wstrząsnęła, sponiewierała, rozwaliła na kawałki. Łzy lały się ciurkiem. Simone de Beauvoir otwiera oczy, zmusza do refleksji, zostawiając czytelnika z wieloma pytaniami w głowie. Niezwykle mądra, niezwykle wartościowa. Po skończeniu „Nierozłączne” mam wyrwę w sercu. Jesteśmy nierozłączne. Jeśli nie wiecie, kim... Recenzja książki Nierozłączne

Gorzki smak wspomnień

WYBÓR REDAKCJI
23.06.2022

Wszystko, czego nie zrobiliśmy razem to debiut obyczajowy Klaudii Muniak zabierający nas do Londynu. Autorka znana wcześniej z thrillerów medycznych pokazuje nam swoją delikatniejszą odsłonę, pełną wzruszeń, emocji i… poszukiwania samego siebie. Z czym przyjdzie się mierzyć czytelnikowi? Czego nie zdążyli zrobić bohaterowie książki? Przekonajmy si... Recenzja książki Wszystko, czego nie zrobiliśmy razem

Fińska zbrodnia?

18.06.2022

Kontener to mroczny początek fińskiej serii. Skandynawskie kryminały cieszą się dużym uznaniem, zabierając nas do świata zbrodni i seryjnych morderców. Jednak stosunkowo rzadko autorzy zabierają nas do Finlandii. Co przyszykowała dla nas Czarna Seria? Czy Ollikainen będą godną konkurencją dla Lackberg? Przekonajmy się! Fińska zbrodnia. Odnal... Recenzja książki Kontener

Dasz się złapać w Sidła?

17.06.2022

Sidła Piotra Kościelnego to thriller, który porywa bez reszty. Autor łapie nas w swoje Sidła i nie wypuści, dopóki nie poznamy rozwiązania zagadki. Brutalna, bezkompromisowa historia o tajemniczych zaginięciach. Co przyszykował dla nas Piotr Kościelny? Czy naprawdę czeka nas jazda bez trzymanki? Przekonajcie się sami! Dacie się złapać w Sidła? ... Recenzja książki Sidła

Pełna magii i wyjątkowa!

13.06.2022

Księga Ludensona to jedna z tych książek, którą każdy powinien przeczytać niezależne od wieku. To pełna magii historia niosąca za sobą niezwykle wartościowe przesłanie. Idealna na prezent dla dziecka, siebie, rodziny. Każdy w niej znajdzie to coś dla siebie. Zadajcie sobie dwa bardzo ważne pytania. A co, jeśli trolle istnieją naprawdę? A jeśli ksi... Recenzja książki Księga Ludensona

Wszystko zaczyna się od zbrodni

6.06.2022

Morderstwo nie jest takie proste to zderzenie true crime z kryminalnymi historiami Agathy Christie. Carla Valentine, specjalistka od medycyny sądowej, zrobiła analizę powieści jednej z najznakomitszych pisarek kryminałów. Czym inspirowała się Agatha Christie? Jak daleko była od prawdy? Gdzie leży granica między nauką a literacką twórczością? Czy a... Recenzja książki Morderstwo nie jest takie proste. Agatha Christie między kryminałem a true crime

Mrucząca przygoda!

WYBÓR REDAKCJI
2.06.2022

Coraz częściej przyłapuję się na tym, że w literaturze dziecięcej chcę odkrywać wartości, zatracić się w czymś, co nie tylko będzie doskonałą przygodą, ale będzie wzorem dla dziecka i dobrym katalizatorem do rozmów, dyskusji. Koci zaułek Beaty Sarnowskiej jest właśnie taką serią, którą uczy, bawi, pokazuje nam, co jest ważne. Jakie wartości mogą w... Recenzja książki Koci Zaułek. Marzenie Oli

Nieskazitelna to książka, która szokuje.

24.05.2022

Nieskazitelna to thriller, który przeraża, budzi niepokój. Jaką historię przygotował dla nas Jacek Piekiełko? Czy namiesza czytelnikom w głowie? Mówi się, że czasami trzeba zrobić złe rzeczy w słusznej sprawie, jednak czy są tutaj granice? Czy pojęcie zła nie jest subiektywna? Gdzie znajduje się granica między złem a dobrem? Przeszłość niedając... Recenzja książki Nieskazitelna

Zostawię Ci 11 papierowych serc!

17.05.2022

11 papierowych serc to literatura młodzieżowa, która otula jak kocykiem, odciąga nas od rzeczywistości, jest jak plaster na rany. Ta opowieść sprawi, że sami będziecie mieli ochotę poczuć te motyle w brzuchu. Wiosna to idealny czas na zauroczenie, więc zapraszam Was na recenzję książki, którą koniecznie musicie przeczytać jeszcze w maju! Mam d... Recenzja książki 11 papierowych serc

Dziesięć dni mroków ludzkiej psychiki

17.05.2022

@Link to najnowsza propozycja świeżo powstałego Wydawnictwa Labreto, imprintu serwisu Legimi. Czas na thriller psychologiczny, który skrywa w sobie niezwykle mroczną historię. Czy będą ciarki, czy będzie mieszanie w głowach? Jakie emocje czekają na czytelnika? Przekonajmy się! Znikające kobiety Dziesięć dni – dokładnie na tyle znikają kobiety.... Recenzja książki Dziesięć dni

Mordercze zapędy nie biorą się znikąd!

11.05.2022

I że Ci (nie) odpuszczę to kolejna propozycja popularnonaukowej Serii Zrozum od Wydawnictwa Poznańskiego. Jennifer Wright dała się już poznać polskim czytelnikom jako autorka, która prostym językiem pełnym humoru potrafi przemycać ciekawostki historyczne, ale nie tylko. Jak bardzo mordercze potrafią być kobiety? Jakie były ich motywy? Czym zasłynę... Recenzja książki I że ci (nie) odpuszczę. Najbardziej mordercze kobiety w historii

Chroń ją!

10.05.2022

O jedno cię proszę jest thrillerem, który trudno odłożyć na bok. Czym zaskoczy nas Laura Dave? Jak bardzo Autorka namiesza czytelnikowi w głowie? Czego możemy się spodziewać po historii, w której każdy podobno ma jakiś sekret? Czy słusznie książka została wyróżniona w klubie książki Reese Witherspoon? Przekonajmy się! Chroń ją! To są ostatnie ... Recenzja książki O jedno cię proszę

Mocna, bezkompromisowa.

7.05.2022

Ostatnia na imprezie to powieść postapokaliptyczna, która wbrew pozorom niewiele odbiega od naszego świata. Tytuł to pewien element humorystyczny, gdy myślimy o końcu świata jako największej imprezie. Jaką historię przygotowała dla nas Bethany Clift w swoim debiucie, który został już doceniony za granicą? Dlaczego ludzie giną? Czy naprawdę nasza g... Recenzja książki Ostatnia na imprezie

Nevada na tropie!

4.05.2022

Płoń dla mnie to urban fantasy, które jest doskonałym połączeniem magii i humoru. Od razu przenosimy się innego świata stworzonego przez duet o pseudonimie Ilona Andrews. Jak odnajdzie się czytelnik w świecie, w którym włada magia, chociaż niewiele on się różni od naszego? Jakie moce czekają na nas w Płoń dla mnie? Czego możemy się spodziewać po s... Recenzja książki Płoń dla mnie

I wszędzie tylko te szepty...

28.04.2022

Krwawnica to historia na pograniczu thrillera i kryminału z elementami grozy. Mała wieś, nieprzychylni mieszkańcy oraz demony przeszłości, które gonią naszych bohaterów, próbując złapać je w swoje sidła. Jaką historię przygotował dla nas Mieczysław Gorzka? Czy pojawi się dreszcz emocji, strachu? Czy Autor zabawi się z czytelnikami w kotka i myszkę... Recenzja książki Krwawnica

Nakarm mnie wspomnieniami!

26.04.2022

Podpalaczka to powieść na pograniczu fantastyki młodzieżowej i tej dla dorosłych. Mówi się, że zemsta smakuje tylko na chłodno, ale czy na pewno to prawda? Pełna magii historia zabiera nas do świata, gdzie desperacja przenika się z ideałami, a nadzieja daje motywacje do życia. Dziś zabieram Was w podróż do królestwa, w którym w każdym kącie czyha ... Recenzja książki Podpalaczka

Kobieta idealnie nieidealna!

24.04.2022

Wpadka roku to idealne rozwiązanie na długi majowy weekend, gdy potrzebujecie się zrelaksować i pośmiać do książki. Choć początkowo może się wydawać, że jest to literatura obyczajowa tylko dla kobiet, to dacie się zwieść. Każdy, kto potrzebuje pouśmiechać się do książki i pomarudzić na uroki macierzyństwa, powinien sięgnąć po Wpadkę roku. Z jakimi... Recenzja książki Wpadka roku

Hard Land spotkał każdego z nas.

21.04.2022

Hard Land to jedna z takich książek, przez którą (lub dzięki której) brakuje słów. Człowiek chodzi jak struty, bo cały czas historia dojrzewa. Zastanawiałam się, czy w ogóle znajdę odpowiednie słowa do tej recenzji, bo jak opisać złamane serce? Jak powiedzieć, co zrobiła z czytelnikiem książka? Ktoś mógłby powiedzieć, że to tylko fikcyjna opowiast... Recenzja książki Hard Land

Wielka rywalizacja, wielkie pieniądze, wielka gra!

19.04.2022

The inheritance games – gra o spadek, czy jest tu ktoś, kto nie marzył nigdy o wielkich pieniądzach, które dostaje od tajemniczego i nieznanego wcześniej członka rodziny? Bang, życie zmienia się o sto osiemdziesiąt stopni, a większość problemów przestaje istnieć. Mówi się, że najlepsze są te scenariusze, które są najmniej prawdopodobne, więc co by... Recenzja książki The Inheritance Games. Tom 1

A kiedy zniknie pustynia, to co pozostanie?

12.04.2022

A kiedy zniknie pustynia to futurystyczna opowieść o tym, jak może wyglądać nasz świat za kilkadziesiąt, może nawet kilkaset lat. To powieść, która potrafi wstrząsnąć czytelnikiem i zmusić do zadania sobie fundamentalnego pytania: czy chcę, aby tak wyglądała Ziemia? Na chwilę stajemy się dzieckiem, na które czyha wiele niebezpieczeństw. Czy odważy... Recenzja książki A kiedy zniknie pustynia

Raz, dwa, trzy - dziś udajesz Ty!

10.04.2022

Bruno to pierwszy tom serii Powrót Karoliny Wójciak, ta opowieść zostanie w Was na długo. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wielkie znaczenie ma dla nas dzieciństwo? Co skrywa się w domach idealnych rodzin? Jaką cenę ponoszą ci, co pragną być perfekcyjni? Dziś opowiem Wam o książce, która powoduje ciarki, nie daje o sobie zapomnieć i jest wstęp... Recenzja książki Bruno

Elle, czy dasz radę?

9.04.2022

Elle to opowieść o awanturniczce z XVI wieku, która przeżyła piekło. Odważna, surowa powieść, zmuszająca czytelnika do refleksji. Jakiej? Kim była Elle? Co próbowała osiągnąć? Dlaczego nazywano ją awanturniczką, buntowniczką? Ten kawał literatury pięknej jest dla każdego, kto oczekuje wyzwań w książkach. Och, Elle, gdzie jesteś? Młoda wyzwolon... Recenzja książki Elle

Bo książki to cudowna sprawa!

4.04.2022

Spacerujący z książkami to literatura piękna, która od razu dotyka naszej duszy. Po przeczytaniu tej książki jedyne, na co miałam ochotę, to mocno ją przytulić. Wyjątkowa, niepowtarzalna, wzruszająca. Jak zwykle chciałam zadawać Wam pytania na początku recenzji, aby wzbudzić ciekawość, to tu słów brakuje, bo takiej książki jeszcze nie czytałam. Ja... Recenzja książki Spacerujący z książkami

Dworskie intrygi i zakazana miłość!

WYBÓR REDAKCJI
31.03.2022

Uciekinierka i ułan to powieść historyczna, która ma przenieść nas do epoki napoleońskiej, do czasów wyjątkowo ciężkich, ale jednocześnie tak ważnych dla Europy. Ten gatunek to nie lada wyzwanie. Jakże odnaleźć się w epoce, w której się nie żyło? Jaką opowieść przygotowała dla nas Joanna Wtulich? Czy nie zabraknie klimatu epoki, dworskich intryg i... Recenzja książki Uciekinierka i ułan

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl