Avatar @zkotemczytane

Z kotem czytane

@zkotemczytane
30 obserwujących. 18 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 19 godzin temu.
{} zkotemczytane
{} zkotemczytane.pl
{} Napisz wiadomość
30 obserwujących.
18 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 19 godzin temu.

Recenzje książek

116 recenzji, w tym 15 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kamienica emocji

13.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy wracam do książki, do jej mądrości, cytatów, za każdym razem utwierdzam się w przekonaniu, że takie historie są potrzebne na polskim rynku. Nie jest to łatwa opowieść, nie jest to powieść, którą wchłoniesz w jeden wieczór. Jest to książka, która zostanie w Tobie na długo, ponieważ to Twoje podejście będzie się zmieniać wraz z kolejnymi stronam... {} Recenzja książki Kamienica

Klinika emocji i wrażeń

10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie chwile, że polska duma mnie rozpiera, bo ponownie trafiłam na autora, a raczej autorkę, o której warto mówić częściej. Słuchałam Kliniki z takim zapartym tchem, ponieważ bałam się, w jakim kierunku może zmierzać fabuła. To thriller medyczny, który bardzo mocno zaangażuje Was fabularnie i co więcej, nie będziecie mogli się od niego oderwać... {} Recenzja książki Klinika

Sowniki mają swoje tajemnice

6.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sowniki to obiecujący debiut literacki z pogranicza gatunków literackich. Nie zabraknie tu nuty obyczaju, bazy thrillera i nawet kropelki interesującego kryminału. Jeśli lubicie rodzinne tajemnice, to książka autorstwa Kamili Bryksy będzie właśnie dla Was. Teraz coraz częściej w literaturze pojawia się motyw tajemniczego Podlasia, gdzie prym wiodą... {} Recenzja książki Sowniki

Uważaj! On już swój czas w piekle odsłużył.

31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zwierzak – tak go właśnie nazywali. Właśnie ten napis o piekle przykuwa uwagę na okładce najnowszego reportażu duetu dziennikarzy śledczych Onetu – Mateusza Baczyńskiego i Janusza Schwetnera. Jak nikt inny Panowie potrafią rozmawiać na tematy, o których bała się mówić cała Polska. Czas na literaturę faktu, która otwiera oczy. Bo czy zastanawiałeś ... {} Recenzja książki Zwierzak. Spowiedź policyjnego przykrywkowca

Trudne prawdy o sobie samej

26.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trudne prawdy to druga część trylogii Córki Fortuny. Pierwsza z nich, czyli Dawne Kłamstwa, mnie urzekła. Wniknęłam w tajemniczy świat rodziny Croft i trudno było mi się z niego wydostać. Te tajemnice, niedopowiedzenia, sekrety... Momentami zapominałam, że trzymam w dłoniach literaturę obyczajową. Autorka potrafiła wodzić mnie za nos, stopniowo od... {} Recenzja książki Trudne prawdy

Siostra (jednej z) gwiazd

22.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Siostra gwiazd autorstwa Marah Woolf to zacny początek trylogii o przyjaźni, siostrzanej mocy i walce między światem magów a tym podziemnym. Coraz częściej zaczynam się rozkoszować gatunkiem fantastyki - swoją przygodę łatwiej mi zacząć od tej młodzieżowej, aby powoli wejść w ten świat, w którym rozsądek się zatraca, a zaczyna rządzić wyobraźnia. ... {} Recenzja książki Siostra gwiazd

Zamieć na SOR-ze

19.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zamieć to thriller medyczny napisany przez lekarza, Christiana Unge. To od razu mnie kupiło, bo kto będzie znał się na poprawnych procedurach, przede wszystkim trzymaniu się faktów, a nie własnego widzimisię, jak nie doktor? To drugi tom przygód Tekli, lecz można je czytać niezależnie od siebie, ponieważ każda z książek ma oddzielną zagadkę i taje... {} Recenzja książki Zamieć

Zagadka purpurowej orchidei i Klub Przyrodnika!

7.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zagadka Purpurowej Orchidei to rewelacyjna książka, która będzie początkiem rozmowy z dzieckiem o przyjaźni, potrzebie niesienia pomocy innym, ale także rozbudzi w nim duszę prawdziwego przyrodnika! Według klasyfikacji w księgarni powieść z kryminalną nutą jest dla pociech od dziewiątego roku życia, lecz myślę, że trudno tu mówić o widełkach wieko... {} Recenzja książki Zagadka purpurowej orchidei

Rewolucja i #odwazsienamoc

29.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rewolucja w głowie, rewolucja w duszy, rewolucja w życiu. Czy zastanawialiście się, jak wiele czynników na wpływ na Wasze samopoczucie, nastrój? Cytując klasyka, słowem można zranić bardziej niż nożem. Właśnie to pokazuje nam Magdalena Bukowiec w swoim tomiku wierszy, pogrążona w depresji zapisywała swoje myśli, ukazując nam okrutny obraz choroby,... {} Recenzja książki Rewolucja

Zabójcza przyjaźń czy śmiertelna wyliczanka?

27.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zabójcza przyjaźń to thriller psychologiczny, który idealnie sprawdzi się na majówkę. Dlaczego? Ta książka jest po prostu nieodkładana. Alice Feeney tak potrafi wodzić czytelnika za nos! Chciwość, zawiść, żądza, tajemnice, sekrety rodzinne, zazdrość... Pełna gama emocji. Czyż nie jest to kwintesencja dobrego thrillera? Oj, jest! Zabójcza przyjaźń ... {} Recenzja książki Zabójcza przyjaźń

Cormon Strike nasłuchuje wołania kukułki

17.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Robert Galbaraith kolejny literacki pseudonim J. K. Rowling, bestsellerowej pisarki, której nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Oczarowała serca wielu czytelników, ba, u wielu z nas miłość do czytania zaczęła się właśnie od książek Harry'ego Pottera. Jestem bardzo ciekawa, dlaczego na swoją kryminalną odsłonę, zdecydowała się pisać pod innym naz... {} Recenzja książki Wołanie kukułki

Zmora tkwi w każdym z nas

15.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@YouTube Trzymająca w napięciu historia o przeszłości, teraźniejszości i niepewnej przyszłości, a przede wszystkim o złu, które czai się w każdym z nas. Zmora Roberta Małeckiego to prawdziwa literacka uczta dla fanów gatunku kryminału czy thrillera. Czego tym razem możemy się spodziewać w powieści? Czym zaskoczy nas autor? Z pełną świadomością po... {} Recenzja książki Zmora

Mamo, kim jesteś?

{} WYBÓR REDAKCJI
11.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma, co się oszukiwać. Mama zawsze jest jak złoto, a gdy nagle tracimy możliwość jej poznania albo kontaktu, gdy nagle tak po prostu odchodzi... Czujemy pustkę w sercu. Mama to skarb, nasza tożsamość, poczucie własnej wartości często zależy od tego, jakie mamy relacje z rodzicami. Jak trudno jest odkryć samego siebie? "Dawne kłamstwa" to pierws... {} Recenzja książki Dawne kłamstwa

Szczęście w złotej klatce

9.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oni nie mogli walczyć o swoje szczęście. Od lat żyli na świeczniku, mieli reprezentować wartości, być przykładem nie tylko dla całej Wielkiej Brytanii, ale i świata. Marek Rybarczyk w intymnym portrecie rodziny królewskiej pokazuje, że niewiele się różnią od nas, zwykłych ludzi. Podobno wielu Brytyjczyków utożsamia rodzinę królewską z nieśmierteln... {} Recenzja książki Elżbieta, Filip, Diana i Meghan. Zmierzch świata Windsorów

Chodź, powiem Ci sekret na uszko, ale dopiero po śmierci.

8.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

King powrócił na polski rynek wydawniczy z propozycją, która ma powodować ciarki na plecach. "Później" sklasyfikowano jako horror, ale dla mnie to poruszająca opowieść o tym, co byśmy chcieli czasami moc, ale nigdy mam to nie było dane... Ile razy odkładamy rzeczy na później, ile razy myślimy sobie, że jeszcze porozmawiamy milion razy z tą osobą? ... {} Recenzja książki Później

Amnezja dnia wczorajszego

2.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już koniec mojej przygody z serią Metropolia, kiedy to minęło. Amnezja jest trzecią częścią z serii i ostatnią, która okazała się na rynku. Czy jeszcze będzie nam dane śledzić zbrodnie na Śląsku? Kto wie! Metropolia powinna znaleźć się na Waszych półkach, jeśli lubicie kryminał i oczekujecie nietypowej narracji. Lubię to, jak w głowie zaczynają... {} Recenzja książki Amnezja

Raz, dwa, trzy, loterię wygrywasz Ty!

{} WYBÓR REDAKCJI
30.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że otwierasz oczy, a tuż przy Twoim stoliku nocnym jest kupon z najbardziej popularnej loterii w Polsce. Z ciekawości sprawdzasz liczby i co się okazuje? Szóstka. W jednej sekundzie stajesz się bogaty, możesz spełnić wszystkie swoje marzenia! Co by to było? Brzmi już kusząco, prawda? Jakby to było, móc postawić się na miejscu cztere... {} Recenzja książki Szczęśliwy los

Zaryzykuj!

24.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jednym z największych zarzutów thrillerów okazuje się schematyczność. Jeśli ktoś jest mocno ugruntowanym w tym gatunku, zaczyna odczuwać, że nic już go nie zaskoczy. Tym bardziej doceniam książki, które wybijają się z określonych ram i dodają takiego powiewu świeżości. Jednak zawsze podchodzę z dystansem do zagranicznych chwytliwych podtytułach, o... {} Recenzja książki Rozgrywka

Duński trup!

20.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego wywyższa się skandynawskie kryminały, jako te jedne z najlepszych? Nie bez kozery powstało to określenie i jest często stosowane. Jakiś czas temu postanowiłam wziąć na warsztat książki duńskich autorów, aby przekonać się, skąd płyną te zachwyty i przede wszystkim, czy są zasłużone. Książka została przeczytana ... {} Recenzja książki Stróż Krokodyla

Ostra jak brzytwa, ale jednak... tępa.

20.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Thriller był zawsze dla mnie gatunkiem, który pozwalał mi zapomnieć o świece. Stał się moją ucieczką, oazą. Gdy potrzebowałam książki, która całkowicie mnie pochłonie, niemal zawsze wybierałam ten gatunek literacki. Oczekiwałam emocji, bo to one sprawiają, że nie mogę się oderwać. W przypadku ich niedosytu, męczy mnie czytanie, a największą zbrodn... {} Recenzja książki Ostrze

Walka o marzenia stała się walką o przetrwanie

28.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeszcze niedawno szukałam odpowiedniej książki, która przełamie mój zastój czytelniczy. "Najgłośniejszy zagraniczny thriller" widnieje napis na okładce, który ma sugerować niezapomniane przeżycia. Zawsze podejrzliwie podchodzę do takich obietnic. Dobry thriller to taki, który naprawdę trudno odłożyć, ma zaskoczyć, ma wodzić czytelnika za nos. Czy ... {} Recenzja książki Schronisko

Co skrywa przeszłość, a co przyniesie przyszłość?

{} WYBÓR REDAKCJI
22.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nicholas Sparks już dawno został okrzyknięty mistrzem romantycznych historii, który potrafi łączyć pokolenia czytelników. Jego książki znajdą swoich sympatyków w każdym przedziale wiekowym. Często ma się wrażenie, że chwyta nas za serce, że jest w każdej z historii tyle prawdy, jakbyśmy sami z bohaterem przeżywali wszystko na nowo. Co tym razem pr... {} Recenzja książki Powrót

Hoover jakiej jeszcze nie znacie!

17.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznam się szczerze, że zawsze książki Colleen Hoover traktuje jak coś lekkiego, przyjemnego. Choć nie brakuje w nich emocji, zwykle to był dla mnie przerywnik, relaks. Romans nigdy nie był moim ulubionym gatunkiem, ale czasami chcę poczuć te motylki w brzuchu. Tym razem Colleen Hoover mnie tak zaskoczyła! "Layla" to powieść międzygatunkowa - ma... {} Recenzja książki Layla

Korona mi z głowy nie spadnie!

9.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

A gdyby tak bajki napisać na nowo? I to w wersji dla dorosłych? Bądźmy ze sobą szczerzy, bajki, z których znamy "księżniczki z Disneya" pokazywały nam różne prawdy, zaczynając od tego, że zawsze będziemy pięknie wyglądać i mieć ułożone włosy, kończąc na tym, że zła jest przeważnie inna kobieta, zła macocha bądź czarownica. A gdyby tak odwróciły si... {} Recenzja książki Kopciuszek i szklany sufit

Gdzie Prusko, tam trup!

5.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnia część trylogii Pruskich Bab od Małgorzaty Starosty pozostawia po sobie niedosyt. Autorka zaczyna być coraz bardziej rozpoznawalna w gatunku komedii kryminalnej i powiem więcej: powinna mieć więcej rozgłosu. Niezależnie od płci oraz doświadczenia życiowego każdy w tej historii znajdzie coś dla siebie. Żyjemy aktualnie w dużym stresie, a po... {} Recenzja książki Kwestia czasu

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe