Avatar @Chantal

Ala

@Chantal
3 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

16 recenzji

Amatorki

20.06.2011

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się, Drogi Czytelniku, spotkać książkę, która mimo, że wzbudziła w Tobie ogrom emocji, podała jak na tacy setki tematów do przemyślenia, które krążą w Twej głowie i nie dają o sobie zapomnieć, mimo, że co tu dużo mówić- zawładnęła Tobą i Twoimi myślami na długi czas po przeczytaniu, to nie możesz napisać kompletnie nic ... {} Recenzja książki Amatorki

Opowieść o dzielnym Arturze, część druga

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Naprawdę chciałam być krytyczna. Chciałam wychwycić wszelkie błędy, zwrócić uwagę na niedociągnięcia, potknięcia czy fakty mijające się z prawdą. Naprawdę chciałam, uwierzcie. Tylko ja wszelkie te błędy czy powtarzające się wątki jednocześnie za wszelką cenę wyjaśniałam i przekonywałam samą siebie, że przecież to celowo, że Autor miał rację. Tak wi... {} Recenzja książki Nieprzyjaciel Boga

Mieszanka idealna.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy tylko wzięłam tą książkę do ręki, wiedziałam, że będzie to bardzo przyjemny, miło i zabawnie spędzony czas. Wiedziałam, że przy tej lekturze odpocznę i się zrelaksuję. Niestety, nie napawało mnie to do końca radością, a to dlatego, że z reguły unikam jakichkolwiek książek, które przynoszą ze sobą jedynie mile spędzony czas. W literaturze szukam... {} Recenzja książki Lunch w Paryżu

"Muleum"- pisząc list do samej siebie

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rozbijemy się. Kochamy Cię. Rób co chcesz. Tata Tak rozpoczyna się cała historia, historia bólu, niezrozumienia, odrzucenia i zapomnienia. Historia młodej dziewczyny, która odrzucając cały świat tak bardzo pragnie śmierci, tak bardzo do niej dąży, że śmierć daje jej drugie życie. Życie lepsze i bardziej docenione... Ale zacznijmy od początku. Bard... {} Recenzja książki Muleum

Echnaton, Nefertiti i odkrywanie tajemnic.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako mała dziewczynka marzyłam by w przyszłości zostać archeologiem. By odkrywać tajemnice, poszukiwać skarbów i znajdować dawno zaginione miejsca. Oczywiście pracować miałam w Egipcie i tam odkrywać coraz to nowe piramidy, mumie i skarabeusze. I choć plany zawodowe uległy wielkim zmianom, to zainteresowanie i sentyment do starożytnego Egiptu pozos... {} Recenzja książki Echnaton i Nefertiti

Opowieść o dzielnym Arturze, tchórzliwym Lancelocie i genialnym Cornwellu w roli głównej.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znasz to jedyne w swoim rodzju uczucie, kiedy po całym dniu biegania, nerwów i stresu zasiadasz w swoim ulubionym fotelu, przykrywasz się kocem, w jedną rękę bierzesz kubek aromatycznej herbaty a w drugą ukochaną książkę i oddajesz się magicznym działaniom słów? Ten wyjątkowy czas, kiedy wszystko zależy od Ciebie i Twojej wyobraźni? Kiedy podróżóje... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Konspiratorzy.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zamknij oczy i wyobraź sobie letnie niebo pełne gwiazd. Zatrzymaj ten obraz. Wszędzie zobaczysz gwiazdy, w całym wszechświecie. Ale znasz tylko kilka z nich, te, którym nadano imiona. To właśnie jest człowiek. Anonimowa gwiazda w ciemnościach nocy.” Zacznę od tego, że książka znalazła się w mojej biblioteczce przez zupełny przypadek. Przeglądając... {} Recenzja książki Konspiratorzy

Przeznaczenie jest wszystkim.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam historię i wszystko co z nią związane. Filmy, programy, dokumenty, a literaturę w szczególności. Z tą ostatnią trzeba być jednak bardzo ostrożnym, często można sparzyć się na niemiłosiernie nudnych sprawozdaniach, bądź odwrotnie, z palca wyssanych historiach sprzedawanych jako powieść historyczna. Z książkami Bernarda Cornwella przy boku ... {} Recenzja książki Ostatnie królestwo

Kochanice króla

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z rodziną Boleynów spędziłam piękny tydzień. Język Pani Gregory zabierał mnie na szesnastowieczny dwór, do Londynu czy Hever. Uwodził mnie swoim pięknem i prostotą. Zachwycał opowiadaną historią i ogromem uczuć i wątpliwości. Pokazał jak bardzo można kogoś kochać bądź jak nienawidzić. Jak samemu można oddawać siebie za innych i jak można innych wyk... {} Recenzja książki Kochanice króla

Żyj, śnij i kochaj czyli Mike Dooley i "Myśli stają się rzeczami"

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam dni takie jak ten, kiedy nie muszę nic robić, kiedy cały czas należy tylko i wyłącznie do mnie. Kiedy budzi mnie powiew chłodnego powietrza, promyk słońca, nieśmiało wyglądający zza okna , i śpiew ptaków. W takie dni biorę ze sobą koc, książkę, rower i uciekam do najpiękniejszego miejsca na świecie. Na łąkę z zieloną trawą i pięknymi kwia... {} Recenzja książki Myśli stają się rzeczami

"Bieguni" czyli psychologia podróżna według Olgi Tokarczuk.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nic tak bowiem nie czyni nas bardziej ludzkimi niż to, że każdy z nas posiada swoją niepowtarzalną, wyjątkową historię, że poruszamy się w czasie, zostawiając ślady.” Olga Takarczuk właśnie takie niepowtarzalne i wyjątkowe historie opisuje na kartach swojej powieści. Pakazuje nam wiele, pozornie zupełnie różnych postaci, których łączy jednak ciąg... {} Recenzja książki Bieguni

Z ziemi lepiej widać niebo.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasem strzępek melodii, pojedyńczy dźwięk, zdjęcie, jedno maleńkie wspomnienie, delikatny zapach czy smak przenoszą nas do przeszłości, do dzieciństwa, do chwil szczęścia, idylli i zapomnienia. Słowa Pani Anny Boleckiej są rodzajem mostu łączącego nas z tymi wspomnieniami. Wystarczy chwila spędzona z “Białym kamieniem” w ręku a kompletnie zapomina... {} Recenzja książki Biały kamień

On the road.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto nie wie kim jest Jack Kerouac? Ja, jeszcze kilka tygodni temu, kiedy to bez żadnego zastanowienia, kierując się zupełnie niezrozumiałą potrzebą, kupiłam tą książkę. Co w moim przypadku dziwne, bo zazwyczaj całymi godzinami dotykam ich grzbietów, wdycham najwspanialszy zapach świeżo wydanych egzemplarzy, czytam opinie, smakuję ich poznawanie i p... {} Recenzja książki W drodze

Moje kroniki.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

uzyka zajmuje specjalne miejsce w moim sercu.Potrafi poruszyć mnie w taki sam sposób jak literatura. Myślę, że właśnie dlatego tak bardzo miłuję biografie muzyczne. To szalona, cudowna, magiczna mieszanka słowa pisanego i dźwięku, która sprawia, że zupełnie odrywam się od rzeczywistości i tkwię w słodkim stanie zapomnienia. Do czytania biografii ni... {} Recenzja książki Moje kroniki. Część 1

Miłość nad życie.

19.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biorąc pod uwagę Nagrodę Nobla i ogólny rozgłos towarzyszący twórczości Pana Llosy, wcześniej czy później musiałam sięgnąć po coś co wypłynęło spod Jego pióra. Pierwszym pomysłem była Rozmowa w katedrze, jednak przez ubogi zasób twórczości tego pisarza w mojej bibliotece wybór padł na Szelmostwa Niegrzecznej Dziewczynki. Pierwszych kilka rozdziałó... {} Recenzja książki Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki

Prawdziwy Człowiek Renesansu i Jego "Bajki"

19.06.2011

Leonardo da Vinci- malarz, pisarz, architekt, filozof, muzyk, odkrywca, matematyk, mechanik, anatom, wynalazca, geolog. Tak mówią encyklopedie.Ja dodałabym jednak na pierwszym miejscu- obserwator. Znawca ludzi i ludzkiej natury. Ludzkiego umysłu i zachowań. I właśnie te swoje spostrzeżenia wielki uczony spisywał w formie bajek, które teraz trzymam ... {} Recenzja książki Bajki Leonardo da Vinci

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe