Avatar @Krasnoludek

Wyrażone Słowami

@Krasnoludek
6 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

60 recenzji

Najważniejsze wartości - rodzina, przyjaciel.

4.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rodzina. Przyjaciele. Bliscy. Ludzie dla, których bez mrugnięcia okiem jesteśmy oddać życie, a oni za nas. Ludzie z którymi śmiejemy się i płaczemy, z którymi się kłócimy, ale wiemy, że i tak niczego to w naszej zażyłości nie zmieni. Harry ma trzynaście lat i takich przyjaciół już zdobył – są to oczywiście Ron, Hermiona oraz Hagrid. Swoją rodzinę... {} Recenzja książki Harry Potter i więzień Azkabanu

Nadchodzą mroczne czasy

4.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Harry Potter i czara ognia”- tutaj już nie ma miejsca na zabawę. Czwarta część pełna jest mrocznych znaków . Zaczyna się dość komicznie – gigantojęzyczne tofiiJ. Jednak w dalszym ciągu nabiera powagi, zło czai się wszędzie, ktoś wrabia Harry’ego w Turniej Trójmagiczny, do tego pojawiają się śmierciorzercy- czyli dawne sługusy Voldemorta. Co razi... {} Recenzja książki Harry Potter i Czara Ognia

"baśnie dla czarujących"

28.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla dzieci mugoli (czyli ludzi poza magicznych) jak wiadomo powstało wiele baśni. Zwykle występują w nich królewny w potrzebie jak na przykład „ Królewna Śnieżka”, „Śpiąca królewna” , „Kopciuszek” czy „ Królewna na ziarnku grochu”. Każdej z nich pomaga bądź przeszkadza magia – a to dobra wróżka, a to zła królowa będąca złą czarownicą, możliwości ... {} Recenzja książki Baśnie barda Beedle'a

„Powstanie po wielkim upadku”

28.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Janusz Świtaj. Postać dość rozpoznawalna, głównie za sprawą wysłanego listu do prezydenta RP. No właśnie – jak to naprawdę z tym listem było? Czy rzeczywiście tak, jak ukazały nam to media? W książce „ 12 oddechów na minutę” odnajdujemy odpowiedź na to i jeszcze wiele innych interesujących pytań. Czym jest ta lektura? To spis przeżyć człowiek... {} Recenzja książki 12 oddechów na minutę

"Jutro Będzie lepiej"

27.09.2012

Prawdopodobnie gdyby nie matura nigdy nie sięgnęłabym po tę pozycję. Na moje szczęście temat, który wybrałam, aż się prosił o przeczytanie „Olivera Twista”. Charles Dickens skupia się w nim na problemach, które ja sama musiałam ukazać w swojej pracy – na niesprawiedliwości wobec dzieci, na tym jak okrutnie i niesprawiedliwie traktuje je społeczeńst... {} Recenzja książki Oliver Twist

Ich trzech

25.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jean – Louis Fournier jak dowiadujemy się z noty biograficznej zamieszczonej w książce jest pisarzem, humorystą. We Francji zasłynął dzięki rozprawce na temat trudności gramatyki francuskiej, stworzył również postać krowy animowanej o imieniu Czarniawa. Jego ulubioną i najlepiej wykorzystywaną bronią jest humor. Humor, który potrafi zastosować na... {} Recenzja książki Tato, gdzie jedziemy?

„Z wiernym druhem co nieziemskim ogniem grzeje, pokonamy każdą wojnę, każde zło się rozwieje”

25.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Christopher Paolini w wieku piętnastu lat wykreował wielki świat wielu ras. Szczerze mówiąc nie dziwi mnie to, że zrobił to w tak młodym wieku, gdyż wielu nastolatków, którzy mają zapał do pisania zaczyna tworzyć coś konkretnego, coś co zaczną, odłożą i o tym zapomną. Zadziwiające jednak jest to, że potrafił zacząć pisać i skończyć swoje dzieło, ... {} Recenzja książki Eragon

12dni=120 lat

25.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiecie jaki rodzaj lektury stworzył Eric – Emmanuel Schmitt francuski eseista, powieściopisarz i dramaturg, powołując do życia „Oskara i panią Różę”? Rodzaj takiej lektury, po którą można sięgać cały czas, przeczytasz raz i drugi, i trzeci, i nie masz jeszcze dość, jest to po prostu książka nie do zdarcia. Dlaczego? Na okładce, która właśnie p... {} Recenzja książki Oskar i pani Róża

" Wy mnie w ogóle nie widzicie"

22.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jodi Picoult to tak znana autorka, że pewnie większość osób, chociaż raz zetknęło się z jej nazwiskiem. Absolwentka Uniwersytetów Princeton i Harwarda, wielokrotnie nagradzana, ceniona przez rzeszę czytelników na całym świecie, siedzi sobie spokojnie w New Hampshire i pisze. O czym? O życiu osób zwykłych i tych trochę niecodziennych jak np. w „Jesi... {} Recenzja książki Bez mojej zgody

Od poznania do zrozumienia

22.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Diagnoza postawiona na temat utworów D. H Lawrenca jest jednoznaczna – aby, je zrozumieć należy najpierw poznać biografię autora, w innym wypadku… Będzie trudno. To prawda, ze względu na to, że pisarz ten wykorzystywał w swoich utworach wątki z własnego życia. Kiedyś, kiedyś, dość dawno temu natknęłam się na jakiś fragment wiersza Be... {} Recenzja książki D.H. Lawrence. Mężczyzna żonaty

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe