Avatar @Krasnoludek

Wyrażone Słowami

@Krasnoludek
7 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
7 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

60 recenzji

kasika Mowka

27.05.2014

Książki, w których dochodzi do zadania krzywdy dziecku, które ukazują działanie jego psychiki w sytuacjach odbiegających od przyjętych w społeczeństwie, są mi szczególnie bliskie. Tak, więc nic dziwnego w tym, że rzuciłam się na „Kasikę Mowkę” Katarzyny T. Nowak. Autorka oprócz wyżej wspominanej Kasiki ma na swoim koncie takie pozycje, jak „Moja m... {} Recenzja książki Kasika Mowka

"Przyjaźń, honor, walka, życie"

16.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawne wierzenia, pogańskie teorie na powstanie świata odchodzą w odmęty niepamięci. Dziadkowie nie przekazują opowieści snutych od wieków, bo kto by ich słuchał, kiedy w Internecie, tyle ciekawych gier na ich podstawie, w kinie atakują nas kolejne ekranizacje chwytliwych „bestsellerów”, a w prasie pojawiają się intrygujące doniesienia o spektakular... {} Recenzja książki Bohatyr. Smocza cesarzowa

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej

13.04.2014

Czasami potrzebuję lektury, która skłoni mnie do zadumy, nie będzie poganiać, zarzucać wartką akcją i falami doznań. Wskaże drogę, przystopuje galopujące myśli i pozwoli się przenieść do miejsca, w którym pozory spokoju, zostaną powoli rozwiane poprzez kolejne strony zgłębiania cudzych uczuć. Czegoś takiego doświadczyłam podczas lektury „Domu nad ... {} Recenzja książki Dom nad jeziorem smutku

Pierwsza miłość

25.03.2014

Ostatnimi czasy rzadko sięgam po książki z ciężkiego i jakże wyczerpującego gatunku paranormal romance. Raz, ze powoli wyrastam, dwa „Zmierzch” i fala ogromnego badziewia, jaką zalał rynek skutecznie ostudziła mój zapał. Trzy – ileż można wałkować historii o wampirach, wilkołakach, wróżkach i tym podobnych transseksualnie kreowanych bożyszczach nas... {} Recenzja książki Larista

Węgry! Węgry!

19.03.2014

Wsi spokojna, wsi wesoła. Kto nie widział pól z szumiącymi falami zboża, nie słyszał łagodnego szumu źródełka, nie pił chłodnej, przejrzystej wody, prosto z rzeczki, gdy słońce pali w kark, świeżego mleka, prosto od krowy, gdy dzień chyli się ku końcowi, nie jadł owoców prosto z drzewa, nie słuchał śpiewu ptaków, istnej orkiestry przyrody tuż nad r... {} Recenzja książki Mariskaz węgierskiej puszty

Skazaniec

21.02.2014

Dzisiaj polski rynek i jak mniemam nie tylko nasz, zalewają książki, mające za zadanie rozśmieszyć, rozluźnić i zrobić papkę z mózgu. Wszystko jest podawane w pięknych okładkach, pod którymi czai się treść godna moich wypracowań z podstawówki – wspaniałe lata twórczej, aczkolwiek mało owocnej pracy, które dziś odważni przekuwają w powieści. Bynajmn... {} Recenzja książki Skazaniec. Na pohybel całemu światu!

Maria z Magdali

11.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prawie rok temu do moich rąk trafiła książka, „Kto zabił Jezusa?” Pawła Lisickiego. Swoją treścią nie tylko odpowiadała na pytanie postawione w tytule, ale też ostro krytykowała chorobę dzisiejszych czasów, zwaną poprawnością polityczną. Jej objawy bardzo łatwo rozpoznać, jednakże trudniej z nimi walczyć. Przeinaczanie znanych faktów, wykorzystywan... {} Recenzja książki Tajemnica Marii Magdaleny

Ku chwale Ojczyzny!

5.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powstanie Warszawskie to temat, który dzieli Polaków na dwa obozy. W pierwszym z nich znajdują się osoby, które uważają, iż poległym obrońcom miasta należy się pamięć, cześć i szacunek. Pomimo wielkich strat poniesionych zarówno w setkach istnień, jak i zniszczeniu budowli zdobiących ulice stolicy, dokonali czegoś wielkiego, starali się odzyskać wo... {} Recenzja książki Zośkowiec

Głosy cierpiących

21.01.2014

Jan Polkowski. Pisarz, redaktor, działacz NSZZ Solidarność, podsekretarz, prezes, przewodniczący wielu organizacji, poeta. Ceniony, lubiany, wielokrotnie nagradzany, odznaczany, słowem zasłużony dla narodu Polskiego. Pierwszy raz miałam z nim styczność podczas czytania powieści „Więzy krwi”. Opasłe tomisko, na ładnych parę dni, skutecznie odcięło m... {} Recenzja książki Głosy

Za murami poprawczaka

17.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przed studentami zawsze stoi wysoki mur literatury fachowej. Roi się w niej od profesorów, doktorów, sław, mistrzów, geniuszy. Każdy, albo praktycznie każdy używa języka topornego, pełnego słów będących istnymi kłodami na akademickiej drodze życia. Po pewnym czasie mało co z tego bełkotu zostaje zapamiętane – byle do sesji i heja banana. Jednakże c... {} Recenzja książki Za murami poprawczaka

Igły. Polskie agentki, które zmieniły historię

17.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy myślę o II Wojnie Światowej przed oczami pojawiają się obrazy biedy, nędzy, upodlenia i beznadziejnej walki. Tysiące cierpiących ludzi, szarość, czerń i tyrania. Rzadko kiedy zwracam swoje spojrzenie w stronę tych, którzy o wolność walczyli na froncie niedomówień, zagadek i cichego wyciągania informacji, decydujących o być albo nie być ówczesne... {} Recenzja książki Igły. Polskie agentki, które zmieniły historię.

"Dom kryty gontem"

17.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio co raz częściej przekonuję się o tym, iż dobry pomysł na fabułę nie czyni z książki arcydzieła, gdy reszta leży, kwiczy i woła o pomstę do Nieba. Albo przynajmniej do autora. Pewien doktor nauk czytania lekkiej literatury ocenia, iż w ciągu ostatnich paru lat, na rynku dostrzegamy co raz więcej ciamciaramci. Jest to gatunek z pogranicza nu... {} Recenzja książki Dom kryty gontem

Cienie przeszłości

18.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dużo narzekamy. Na rząd, młodzież, dzieciaki hałasujące w autobusie i marzące po szybach, krzywy chodnik czy pogodę. Najczęściej po prostu na Polskę, którą sami tworzymy. Starsi marzą o powrocie do PRLu – może była wielka lipa w sklepach, można było dostać pałką przez łeb o byle co, ale wszystko trzymało się kupy. Młodzi często pragną wyrwać się w ... {} Recenzja książki Przyszłość z ograniczoną odpowiedzialnością

Ze świata bogatego nonsensu

2.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ponoć, kiedy książka kiedyś kiedyś została wpisana na listę klasyków wszechczasów jest dobra, a nawet bardzo dobra. Ponoć, ale nie tym razem. Na ogół, gdy sięgam po pozycję setki lat temu okrzykniętą bestsellerem (wiadomo, jak jest z tym dzisiaj) z miejsca uznaję, że na nudę nie będzie co narzekać. Może trafić się słownictwo nie zrozumiałe dla prze... {} Recenzja książki Piękni i przeklęci

Za bary ze słabościami

2.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak to zwykle ze mną bywa, udałam się do biblioteki z zamiarem znalezienia czegoś co mnie zadziwi. Autorów z mojej stałej rubryki „lubię, kocham, szanuję, do końca życia czytuję” miałam już z deczka dość, bo w końcu ile można ganiać w koło Macieja? Dlatego też, myślę sobie pomału, acz konsekwentnie: może coś krajowego? Po co podróżować po całym świ... {} Recenzja książki Dziennik

odnaleźć siebie

11.09.2013

Wsi spokojna, wsi wesoła, azylu doskonały. Tym właśnie dla Marty jest Bukowina Tatrzańska. Tak, dobrze widzicie Marty, nie Darii. Nasza bohaterka zmienia imię, kupuje telefon komórkowy (przed jej odsiadką takiego czegoś nie było – wyobrażacie to sobie?) chce stać się incognito dla otoczenia, budować nową siebie bez balastu przeszłości. Sprzedaje o... {} Recenzja książki Dom na krawędzi

W podróży

22.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Włochy. Gorące, rozpalone, tętniące życiem. Kraj pełen pysznego i lekkiego jedzenia, oliwy, wina i lodów, o których nie ma co marzyć podczas wakacji w Polsce. Uliczki wybrukowane, wąskie, pełne gwaru i zapachu świeżych cytrusów, dopiero co zrywanej cytryny z drzewka rosnącego w ogródku. Miejsce sjesty, festy i nocnych zabaw na ulicy, miejsce gdzi... {} Recenzja książki Toskania i Umbria. Przewodnik subiektywny.

„Nieustająca żądza władzy”

28.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejny raz pogrążamy się w intrygach władz cesarstwa, podróżujemy po jego ziemiach oglądając wstrząsające dzieje niegdyś największej potęgi świata, potęgi która powoli gaśnie, pogrążając się w ruinie i otchłani knowań. Przyszedł czas na poznanie dalszych kolei losów bohaterów „Zmierzchu orła”. Flawiusz dorasta wraz z kolejnymi stronicami książki.... {} Recenzja książki Cena purpury

"Odnaleźć siebie"

28.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przenieśmy się do czasów, gdy chrześcijaństwo było uważane za małą, nic nie znaczącą sektę. Do czasów, gdy światem był Rzym, a właściwie gdy przestawał powoli nim być. Wczujmy się w okres nieustającej walki o tron, kiedy to gnuśność i bezprawie na dobre zaczynały gościć w granicach Wielkiego Imperium, a cesarzy uzurpatorów było więcej niż teraz kie... {} Recenzja książki Zmierzch orła

Miłość w zaświatach

28.05.2013

Jess Rothenberg to pochodząca z Karoliny Południowej, ceniona w świecie amerykańska pisarka powieści dla młodzieży. Uznanie zdobyła dzięki przedstawianej dzisiaj książki. Która potrafi poruszyć nie tylko wybujałą wyobraźnię… A gdyby tak po śmierci życie nie kończyło się definitywnie? Gdyby nie było Nieba, w którym gra chór aniołów, albo islamskiej... {} Recenzja książki Po tamtej stronie Ciebie i Mnie

Ciętym językiem świat kreślony

13.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O tym jak wygląda typowy Polak w jednej sekundzie może odpowiedzieć każdy: że pijak, leń, nierób, cham… na myśl o tym jak wygląda polski polityk skojarzenia pojawiają się jeszcze szybciej – w szczególności gdy myślimy o kimś kto jest w opozycji do „naszej” partii. Jedno jest pewne, zawsze będą to epitety negatywne. A co jeśli będą one okraszone pot... {} Recenzja książki Ryba Ludojad

"W poszukiwaniu spokoju"

13.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Thorgal to znana w świecie postać wynurzająca się ze stron komiksu. Postawny i pociągający wiking, dziecko gwiazd, kochający mąż i ojciec, pragnący spokojnego życia, ciągle wpadający w kłopoty ze względu na bogów lubiących dokuczać ludziom. Ten ideał człowieka (choć człowiekiem do końca nie jest) doczekał się w Polsce, aż trzech serii – podstawow... {} Recenzja książki Thorgal. Wyprawa do krainy cieni

"Temat wiecznie żywy"

2.04.2013

„Jeśli pojawi się wśród was prorok lub tłumacz snów, zapowie wam jakiś znak lub cud i rzeczywiście ten znak lub cud się stanie zgodnie z zapowiedzią, a potem wam powie: <>, to nie wolno wam posłuchać tego proroka lub tłumacza snów! (…)A ów prorok lub tłumacz snów ma być zabity” (Pwt 13, 2-6) Co porusza dzisiejszy Świat? Dzisiejszą Polskę? Oglądaj... {} Recenzja książki Kto zabił Jezusa?

Prawdziwa twarz

2.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„To czy ktoś jest uczciwy, zależy po prostu od tego, ile o nim wiemy.” „Ludzie Lulya” Nadine Gordimer To co popchnęło mnie do przeczytania tej książki to okładka. Oczy mężczyzny, które hipnotyzują i sprawiają, że człowieka przenikają dreszcze, strach dręczący szczególnie nocą. Które patrzą podejrzanie i zapraszają do przeczytania skrywanej za nim... {} Recenzja książki Ludzie Lulya

„Wyjątkowo cichych, każdy usłyszy”

1.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do każdej książki, którą wybieram na swoją lekturę podchodzę z entuzjazmem i ciekawością. Te same uczucia towarzyszyły mi gdy natknęłam się na recenzowaną biografię, jednakże dołączyła do nich pewna doza sceptyzmu i niedowierzania. W końcu nie żyjemy w czasach średniowiecza, gdzie wierzono w każdy przejaw zachowań nadnaturalnych. Dziś światem rządz... {} Recenzja książki Cyrenejczyk dla wszystkich - Święty Ojciec Pio

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe