Avatar @Krasnoludek

Wyrażone Słowami

@Krasnoludek
6 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

60 recenzji

"Jak ożywić swoje życie?"

25.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami, w tej całej pogoni za życiem człowiek musi się na chwilę zatrzymać, ze skruchą pomyśleć o tym co się do tych czas wydarzyło, czy było to dobre, czy można by coś zmienić… okresem szczególnie do tego dobrym jest kończący się Wieki Post. Dla mnie jest to czas dość wyjątkowy, bardzo miło kojarzący się ze szkołą średnią i wspólnie spędzanymi r... {} Recenzja książki Dobre wieści z przypowieści

"W Świecie mroku"

25.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnimi czasy rynek zalewają książki fantastyczne dla młodzieży, pełno też pozycji dla starszego czytelnika. A co z młodszymi zjadaczami książek? Kto zadba o ich wyobraźnię oraz rodzącą się miłość do literatury? Odpowiedzią na te pytanie jest postać Jennifer Rowe piszącej pod pseudonimem Emily Rodda. Powieści tej australijskiej pisarki porównyw... {} Recenzja książki Pas Deltory. Labirynt Bestii

"W odmętach średniowiecznej polityki"

14.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Doktor Józef Putek to postać, którą spokojnie mogę uznać za jeszcze ciekawszą, niż fakty jakie przedstawia w opisywanej pozycji. Prawnik, polityk, wójt wsi Chocznia, znakomity mówca i publicysta, działacz na rzecz chłopów, do tego osoba, która nie raz nadepnęła na odcisk ludziom dużej wagi, w tym przedstawicielom duchowieństwa, przez co musiał swoj... {} Recenzja książki Mroki średniowiecza

"Szekspirowska śmierć"

7.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jennifer Lee Carrell to amerykańska pisarka, która w świecie literatury zasłynęła dzięki powieści „Szyfr Szekspira” wydanej w ponad 28 krajach. Jej dwa największe marzenia stanowiły balet i pisarstwo. Z tego pierwszego zrezygnowała, poświęcając się badaniu literatury amerykańskiej i brytyjskiej. Jej ulubioną sztuką jest „Romeo i Julia”. Zamiłowani... {} Recenzja książki Szyfr Szekspira

"Podążając za marzeniem"

23.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy mowa o książkach przedstawiających obraz Chin, na myśl przychodzi mi jedno nazwisko – Pearl Buck. Będąc trzymiesięcznym dzieckiem pisarka wyjechała wraz z rodzicami ( misjonarzami kościoła prezbiteriańskiego) do tego tajemniczego kraju. Tam poznawała tajniki życia prostych ludzi, widziała jakie problemy ich gnębią, co sprawia radość, jaki je... {} Recenzja książki W stronę życia

"Raj na Ziemi"

14.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nauczyciel, żołnierz, podróżnik, francuski pisarz. Jean-Marie Gustave Le Clézio na swoim koncie ma ponad trzydzieści poczytnych powieści. Od dziecka podróżował, obserwował i udzielał się na forum kulturalnym. Przyczyniło się to do przyznania mu w roku 1963 Nagrody Renaudot oraz w roku 2008 Literackiej Nagrody Nobla, za : "nowe odkrycia, poetyck... {} Recenzja książki Urania

Wspomnień lat minionych czar

6.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Nie najłatwiejszą prowadź ich drogą, Ale najpiękniejszą” Janusz Korczak Gdy myślę o II Wojnie Światowej często zastanawiam się „co by było gdyby?”: Co by było gdyby, jakimś cudem Polska (i cały świat) się obroniła, gdyby Hitler nie doszedł do władzy , gdyby po prostu całej wojny nie było. Jak potoczyłoby się życie tych wszystkich straconych ludzi... {} Recenzja książki Oby im życie łatwiejsze było… O Januszu Korczaku i jego wychowanku

Coś ty pijaku zrobił?

4.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na debiut Jakuba Filipa de Wojtacha ostrzyłam sobie ząbki, odkąd zobaczyłam okładkę, na portalu nakapanie.pl. Czarny. Czerwony i szary. Tak dla kontrastu. Przyglądamy się i widzimy twarz męzczyzny: niebieskie oko, rozwarte usta, jakieś tam brwi, ucho… któż to może być? Co to za twór? Dowiemy się z treści tej pozycji. Współczesna Polska. Tomek, lat... {} Recenzja książki A miało być tak świetnie

Gdy napadnie nas mężczyzna

29.12.2012

O ochronie, a właściwie o obronie kobiet powstało na pewno już wiele tytułów. Jedne zachęcają do zapoznania się z wyszukanym stylem walki, inne do szybkiej ucieczki, jeszcze inne do wykorzystywania wszystkiego co mamy pod ręką, w celu ratowania życia. Tak jest w przypadku „Samoobrony Kobiet”, książki napisanej przez trzech speców, szczegółowo obe... {} Recenzja książki Samoobrona kobiet

"Bóg - żartowniś, kumpel, przyjaciel, Ojciec. Miłość."

4.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kim jest Bóg? Czym jest? Dlaczego stworzył świat tak, a nie inaczej? Czy istnieje? Na wszystkie te pytania ( oprócz ostatniego, bo te pojawiło się całkiem niedawno) ludzie szukają odpowiedzi od wieków. Każdy ma swoją teorię, własną wiarę , a przy tym inne spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość. Zajmijmy się poznaniem świata według chrześcijan... {} Recenzja książki Bóg jest moim kumplem

" Zło czai się w rurach"

29.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Harry Potter i komnata tajemnic” – Dobry tytuł książki to większa podstawa sukcesu, jak mówią nam uznani literaci, którzy już na swoim koncie mają pewien dorobek. Musi przyciągać czytelnika, rozgrzewać wyobraźnię i powodować ciekawość, która sprawi, że zakupi dany tytuł. Pani J.K Rowling tą technikę( moim skromnym zdaniem) ma już wyrobioną w pewn... {} Recenzja książki Harry Potter i komnata tajemnic

Drugi świat

29.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podejrzewam, że pani J. K Rowling nie koniecznie trzeba przedstawiać. Szczególnie znana zapewne jest wśród grona młodzieży z całego świata, żyjących tworem jej wyobraźni. „Harry Potter i kamień filozoficzny” to wstęp do wielkiej siedmiotomowej przygody, którą pewnie wielu z nas już przebyło. Jednak ktoś jeszcze nie wszedł do tej kra... {} Recenzja książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Super tajny oddział dziecięcy

26.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Parę naście lat temu literatura dla młodzieży miała w sobie pewne przesłanie, ciekawą treść, intrygujących bohaterów, wątki umoralniające, wychowawcze, edukacyjne i „to coś” co czyni książkę wyjątkową. Zarówno dwunasto, jak i szesnastoletni pochłaniacze literatury mogli zaczytywać się w pozycjach Marty Fox, Juliusza Verne, Charlesa Dickensa czy... {} Recenzja książki Sekretna armia

„ Rycerz z Miraflores”

14.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mario Vargas Llosa! Tak! To on mnie ostatnio ostro zawiódł. „Pochwałą macochy”, czyli wynurzeniami na temat ludzkiej kupy, nic przyjemnego i wyjątkowego. W swojej dobroci dałam mu szansę na rehabilitację. Pomyślałam: Co tam, za coś Nobla musiał dostać. „Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki”. Hmm… w trakcie czytania, naszła mnie pewna refleksja, my... {} Recenzja książki Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki - Mario Vargas Llosa

"Urzekające wydalanie"

8.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„ Tę powieść powinno się spalić. Nie czytaj jej. Odłóż z powrotem na półkę. Jest zbyt rozpasana, perwersyjna i wyuzdana.” Przypis wydawcy Są książki, które przyciągną nas za wszelką cenę. Okiełznają umysł, zawładną wyobraźnią, przez jakiś czas na swój sposób nawet życiem. Czy takim typem jest „Pochwała macochy” ? Na to pytanie odpowiem idąc za ko... {} Recenzja książki Pochwała macochy

" O człowieku, o Matce, o emocji"

25.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To co na początku uwiodło mnie w tej książce to okładka. Na przedstawiającej ją fotografii nie da się oddać jej finezji. W czasie gdy na rynku rządzi walenie czytelnika po oczach, tysiącem rażących barw, (z powodu dla mnie nie wiadomego, gdyż to tylko zniechęca) wydawnictwo Muza daje nam spokojny obraz kobiety i dziewczynki. Barwy są pastelowe, z l... {} Recenzja książki Matka

"Na ścieżkach wojny"

25.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wchodząc do biblioteki zauważyłam książkę o całkiem przyjemnej dla oka oraz wiele mówiącej okładce - młoda dziewczyna i sądząc po hełmie- żołnierz. Czy to para? Może rodzeństwo? Do tego duży przyciągający wzrok tytuł: " Wojna uczuć". Widać coś ciekawego- myślę sobie stojąc i wyciągając rękę po tę właśnie pozycję. Zerkam na napis pod tytułem "Pleja... {} Recenzja książki WOJNA UCZUĆ TW

"Mitologia jak żywa"

18.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początek o mitologii… każdy z nas zna przynajmniej parę, jak nie wszystkie podania jakie się ukazały, głównie ze względu na szkołę, w której były lekturą obowiązkową. Pełne niesamowitych bohaterów, stworzeń i bóstw stanowiły potężną pożywkę dla młodej wyobraźni. Był tylko jeden wakat – dziwne, przedpotopowe, nudne słownictwo, brak życia i uczuć... {} Recenzja książki Król musi umrzeć

Walka Trwa

18.10.2012

Z Eragonem zawieramy przyjaźń w pierwszym tomie przygód smoczego jeźdźca. Jest ubogim chłopakiem ze wsi, lubi i musi polować , aby rodzina miała jakieś mięso na trudny okres zimy. Niedługo ukończy swoje szesnaste urodziny co jest oznaką wchodzenia w wiek męski. Los chciał – a może i nie los?- że w jego ręce trafia jajo smoka. Siedzące w nim piskl... {} Recenzja książki Najstarszy

"Zbójeckie legendy"

15.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Romans to gatunek , który nie cieszy się szeroką sympatią wśród czytelników. Część z nich nawet nigdy nie sięgając po tego typu literaturę od razu skazuje ja na potępienie, inni ze względu na to, że ci pierwsi jej nie pochwalają, nie przyznają się, że coś takiego czytają. Jednak istnieje mała grupa, która porządny romans doceni, lubuje się w ta... {} Recenzja książki Aksamit

Przyciąganie w czasach zagrożenia

13.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przepis na naprawdę cudowny romans historyczny z wątkiem wojennym? Składniki: 1. Wysoki, przystojny blondyn. Dobrze zbudowany, pociągający, mający za sobą nie jedną kochankę i kolejne chętne panie na to stanowisko. Do tego urocza rodzina i niezłomny charakter. Czarujący, ale gdy wymaga tego sytuacja staje się groźnym i podstępnym napastnikiem o iśc... {} Recenzja książki Pocałunki

"tajemniczy czarodziej"

10.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ogród. Wystarczy to jedno słowo, aby w głowie pojawiło się tysiące skojarzeń, wyobrażeń. Pierwsze jakie nachodzi na myśl to ozdobne krzewy, kwiaty – pełno kwitnących róż, lilii, piwonii, tulipanów… mnóstwo kolorów, zapachów, które upajają i wprowadzają w przyjemny nastrój rozleniwienia. Drugie to drzewa owocowe – jabłonie, grusze, śliwy. W ich to... {} Recenzja książki Tajemniczy ogród

"O człowieku opowiadań kilka"

9.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Całkiem nie dawno zamieściłam recenzję biografii Davida Herberta Lawrence'a pt" D.H Lawrence. Mężczyzna żonaty" Brendy Maddox. Na wstępie napisała, że aby dobrze zrozumieć twórczość tego autora należy najpierw zapoznać się z jego życiem. Brytyjczyk, wątłej postury, silnego charakteru, podobno skąpiec. Obieżyświat - w jego dziełach spotkamy Włoc... {} Recenzja książki Więzy ciała

"wojsko Placu Broni"

9.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraźnia dziecka jest głębsza niż studnia bez dna. Z każdym dniem, przekonuję się o tym co raz bardziej. Gdy najmłodsi z ludności już coś sobie wykreują w marzeniach , wymyślą, porządnie zaplanują i postanowią to wykonać , nie ma przeproś – zrobią to. Choćby starsze rodzeństwo, rodzice, opiekun, babcia… ktokolwiek stał na straży, silna wola dziec... {} Recenzja książki Chłopcy z Placu Broni

"Siła dziecięcej wyobraźni"

5.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każda z nas w dzieciństwie przynajmniej raz wyobrażała sobie, że jest księżniczką( a każdy księciem). Jest to prawda, od której nie ma wyjątków od reguły. Po ciężkim dniu biegania, zabawy w chowanego, szkołę, berka czy choćby podchodów, nadchodził czas, gdy rodzice krzyczą -" szybko do domu, bo już późno. Na dzisiaj koniec zabawy." Wtedy już ... {} Recenzja książki Mała księżniczka

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe