Avatar @Vicky

Wiktoria Aleksandrowicz

@Vicky
7 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat. Ostatnio tutaj 5 miesięcy temu.
{} miye.eu
{} Napisz wiadomość
7 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat. Ostatnio tutaj 5 miesięcy temu.

Recenzje książek

49 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Kryminał z perspektywy kota

{} WYBÓR REDAKCJI
31.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Berenika Miszczuk to pisarka, która już niejednokrotnie zaskakiwała mnie swoimi pomysłami. Doskonale czuje się w każdym gatunku, od fantastyki, poprzez thrillery i romanse, aż po kryminały. Takiej jednak książki jak „Ja cię kocham, a ty miau” w życiu bym się nie spodziewała. Zarys fabuły Lord jest kotem, a konkretnie wielkim kocure... {} Recenzja książki Ja Cię kocham, a Ty miau...

Księgarnia, którą każdy chciałby mieć w swoim mieście

11.07.2019

Bardzo lubię wzruszające historie dla młodszych czytelników. Sięgam po nie często i to nie tylko z myślą o moich córkach. Czy „Zaginiona księgarnia” autorstwa Katie Clapham spełniła moje oczekiwania? Milly to mała dziewczynka, która uwielbia czytać. Miłością do książek zaraziła ją właścicielka księgarni pani Minty. Stworzyła ona naprawdę wspaniał... {} Recenzja książki Zaginiona księgarnia

Dziewczyna w mechanicznym kołnierzu

27.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przedziwne maszyny, wynalazki, automaty, mechaniczne konie, sterowce oraz niesamowita magia ze świata duchów. Niezwykłe tajemnice i cudowny klimat. To wszystko i wiele innych rzeczy kryją w sobie stronice “Dziewczyny w mechanicznym kołnierzu” – steampunkowej, świetnie napisanej książki. Tym razem, wraz z bohaterami, z Londynu podróżować będziemy a... {} Recenzja książki Dziewczyna w mechanicznym kołnierzu

Legenda. Rebeliant

14.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami odnoszę wrażenie, że po jakiejś świetnej książce, nic już w tej samej tematyce nie będzie dobrego. Przeczytałam „Igrzyska śmierci”, by później trylogię odstawić na półkę z wielkim żalem i tęsknotą za równie wciągającą lekturą. Oto jednak spotkała mnie cudowna niespodzianka. W moje ręce trafił „Rebeliant” i ku mojemu wielkiemu zdumieniu, od ... {} Recenzja książki Legenda. Rebeliant

Niewidzialni. Tajemnica Misty Bay.

20.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieści młodzieżowe dzielą się na dwie kategorie – dzieła typowo dla nastolatków oraz takie książki, które zainteresują każdego. Włoski pisarz, Giovanni del Ponte, stanął na wysokości zadania i stworzył serię, którą z przyjemnością przeczytają nie tylko dzieci, ale również i ich rodzice. Douglas ma spędzić wakacje u wujka, w niewielkim miasteczku... {} Recenzja książki Niewidzialni. Tajemnica Misty Bay. Tom I

W niebie na agrafce

10.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Istnieje wiele gatunków powieści. Niektóre opisują głęboką i namiętną miłość, inne przedstawiają wartką, kryminalną akcję, kolejne opowiadają o smutku, tragediach i śmierci. Niektóre są wesołe, sprawiają, że na ustach mimowolnie pojawia się uśmiech. Inne wprawiają czytelnika w pełen melancholii i głębokich przemyśleń nastrój. Co by się jednak stało... {} Recenzja książki W niebie na agrafce

Dotyk Julii

13.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakie cechy wyróżniają jedną powieść w morzu innych? Ciekawa fabuła? Dobrze skonstruowane postacie? Może sam pomysł? W wypadku „Dotyku Julii” jest to niesamowity, poetycki i unikalny język. Skreślone wyrazy, powtórzenia, które wzmacniają wydźwięk niektórych słów. Z czymś takim jeszcze nigdy się nie spotkałam i przyznam, że jestem szczerze zachwycon... {} Recenzja książki Dotyk Julii

Podwodny świat. Mroczny dar

25.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dno oceanu zadziwia, zaskakuje i zachwyca. Ileż tam barw, ile cudowności! Niejednokrotnie oglądałam filmy przyrodnicze, odwiedzałam oceanaria. Jest tam jak w bajce. W takim świecie można się zakochać od pierwszego wejrzenia. Czy jednak, gdyby była taka możliwość, ktokolwiek chciałby tam zamieszkać? Po tym, jak na skutek globalnego ocieplenia, więk... {} Recenzja książki Podwodny świat. Mroczny dar

Grzechy anioła - L. H. Zelman

23.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Walka dobra ze złem to problem właściwie odwieczny. Przewija się przez różne dzieła literackie czasami opisany lepiej, czasami gorzej. Anioły, demony, nefilim i ludzie zwalczają się na różne sposoby. Takie już ich fatum. W jaki jednak sposób przedstawiła te zmagania L.H. Zelman i czy wniosła do literackiego świata cokolwiek nowego? Andrea, a racze... {} Recenzja książki Grzechy anioła

Pensjonat na wrzosowisku

21.06.2012

Jak niewiele w życiu potrzebujemy do szczęścia i jak łatwo jest to szczęście w głupi sposób utracić. Dobrze jest mieć marzenia i dążyć do ich realizacji. Miłość, nadzieja, dzieci i wspólna przyszłość, mogą łączyć ludzi znacznie silniejszymi więzami niż pożądanie. Świat może być cudowny, a życie wspaniałe, wystarczy jedynie, że sami nad tym popracuj... {} Recenzja książki Pensjonat na wrzosowisku

Reckless, kamienne ciało

18.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po drugiej stronie lustra istnieje baśniowy świat, ale nie taki z pięknych, dziecięcych opowieści, które zawsze dobrze się kończą. Tam żyją prawdziwe potwory, ludzie naprawdę umierają, a wszystkie, najgorsze koszmary, stają się rzeczywistością. By zwyciężyć, nie wystarczy dobre serce i odwaga. Jakub Reckless, w wieku dwunastu lat, odkrywa tajemnic... {} Recenzja książki Reckless: Kamienne ciało

Scarlett - Pocałunek Demona

8.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zakazana miłość, walka dobra ze złem, fantastyczne legendy i niebezpieczne tajemnice. Oddanie, smutek, tęsknota. Wspomnienia z dzieciństwa, uczucia, którymi darzy się rodzinę i przyjaciół. Wszechogarniające ciepło. To wszystko czeka na czytelnika w przepięknej, baśniowej powieści Barbary Baraldi. „Pocałunek Demona” to kontynuacja doskonałej książ... {} Recenzja książki Scarlett - Pocałunek Demona

Pocałunek anioła

5.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy istnieją anioły? Ivy, nastoletnia bohaterka książki, całym sercem w nie wierzy. Ma nawet całą kolekcję figurek, które je przedstawiają. Nie jest jednak ani wariatką, ani fanatyczką religijną, to po prostu zwyczajna dziewczyna, trochę tylko wyróżniająca się na tle rówieśników wybujałą wyobraźnią i sposobem bycia. Tristan jest pływakiem, a właś... {} Recenzja książki Pocałunek anioła

Bratnie Dusze

4.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy istnieje życie po śmierci? Czy gdy umieramy, martwimy się o los osób, pozostawionych na Ziemi? Według Elizabeth Chandler to dusza jest ważna i nawet pozbawiona ciała, chce opiekować się bliskimi. Miłość dwójki nastolatków jest tak silna, że istnieje nawet po śmierci. Po wypadku samochodowym, Tristan staje się aniołem, choć to może złe określen... {} Recenzja książki Bratnie Dusze

Saga - Conor Kostick

14.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przez długi czas zastanawiałam się co można stworzyć jeszcze, po zakończeniu „Epica”, którego ostatnie strony rysowały dość wyraźne zamknięcie historii. Dalsze części „Kronik Awatarów” były dla mnie ogromną zagadką. Dzisiaj już wiem i naprawdę podziwiam pomysłowość autora. Główną bohaterką „Sagi” jest Zjawa. Szesnastolatka, która nie pamięta swoje... {} Recenzja książki Saga

Potęga miłości

8.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy wierzycie w anioły? Może osoby, które kochały nas za życia, po śmierci nas obserwują i opiekują się nami? Autorka „Potęgi miłości” stworzyła właśnie taki, pełen nadziei obraz ponadzmysłowego świata. Po śmierci Tristana nastoletnia Ivy przestaje wierzyć w anioły, ale on, a raczej jego duch – ponieważ do postaci, którą przyjął chłopak, takie okr... {} Recenzja książki Potęga miłości

Używane serce

3.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O umieraniu, samotności i bólu. O miłości, rodzinie i cudach. O przyjaźni, życzliwości i marzeniach. Pełna poezji i wiary. Smutna, przerażająca, a jednocześnie przesycona pięknem. Powieść „Używane serce” na długo pozostanie w pamięci czytelnika. Bratanica Catherine Ryan Hyde – Emily, miała poważną wadę serca. Pewnego razu poszła spać i już się nie ... {} Recenzja książki Używane serce

Świat w pastelach Ingi

3.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele osób w życiu czuje się nieszczęśliwymi. Popada w rutynę dnia codziennego i nie widzi powodu lub sposobu na podjęcie jakiejkolwiek walki z szarą rzeczywistością. I tu swoją rolę odgrywają książki. Ciepłe, dające nadzieję powieści, zupełnie takie, jak „Świat w pastelach Ingi”. Autorka opisuje historię młodej nauczycielki języka polskiego, Gabri... {} Recenzja książki Świat w pastelach Ingi

Kod Królów

31.03.2012

„Kod Królów” to powieść dla ludzi kochających książki. Jest ciepła, barwna, ciekawa i pełna przygód, tajemnic oraz zagadek. Można przy niej spędzić kilka naprawdę przyjemnych chwil. To niezwykła, sensacyjna historia z nutką fantastyki. Pierwsze skojarzenie, które nasunęło mi się w związku z powieścią dotyczyło książki „Trattoria na ulicy Skrybów” ... {} Recenzja książki Kod Królów

Przebudzona - P.C. Cast + Kristin Cast

29.03.2012

„Przebudzona” to już ósmy tom cyklu „Dom Nocy”. Pierwsza część nosi tytuł „Naznaczona”. Powieść opowiada o amerykańskich nastolatkach, w życiu których wampiry są częścią naturalnego porządku świata. Ludzie nie rodzą się jednak istotami nocy. Młode osoby zostają naznaczone i by przeżyć oraz rozwinąć swoje nowe, wampirze umiejętności, zostają skazane... {} Recenzja książki Przebudzona

Krąg Ognia - Michelle Zink

27.03.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Istnieje tajemnicze proroctwo, a losy całego świata zależą od siły woli jednej, młodej dziewczyny. Jej determinacja jest jednak silniejsza niż kiedykolwiek. Chce to wszystko zakończyć i mieć wreszcie spokój. Walczy o przyszłe życie tych, których kocha. Czy jednak poradzi sobie z przeznaczeniem? To już trzecia część trylogii „Proroctwo Sióstr”. Cyk... {} Recenzja książki Krąg Ognia

Kuroshitsuji. Mroczny kamerdyner #02

15.03.2012

Sławny Kuba Rozpruwacz - seryjny morderca grasujący w Londynie w 1888 roku, doczekał się wielu naśladowczych historii w literaturze i filmie. Przypisywane mu ataki zwykle dotyczyły prostytutek z ubogich dzielnic. Mordował je poprzez poderżnięcie gardła, a potem wycinał niektóre narządy wewnętrzne. Dlaczego jednak przedstawiłam tą historię? Otóż w t... {} Recenzja książki Kuroshitsuji. Mroczny kamerdyner t.2

Kuroshitsuji. Mroczny kamerdyner #03

15.03.2012

Mroczny klimat Wiktoriańskiej Anglii. Nierozwikłane zagadki i tajemnice. Czarny humor. Dalsze losy młodego hrabiego Ciela Phantomhive i jego nadzwyczajnego kamerdynera, Sebastiana. Co może skłonić człowieka do tego, by zawarł pakt z demonem? Przyczyn jest wiele, ale konsekwencja tylko jedna – traci się duszę. Tym razem, trzeci tom mangi „Kuroshits... {} Recenzja książki Kuroshitsuji. Mroczny kamerdyner t.3

Ouran High School Host Club. Tom 9

14.03.2012

Kiedy za oknem pada deszcz i ani przez moment nie widać słońca, robi się nam smutno. Melancholia, może nawet depresja, podły nastrój, codzienne problemy. Czy jest na to jakaś rada? Moim domowym sposobem na poprawę humoru jest sięganie po każdy kolejny tom mang takich jak „Ouran High School Host Club”. To oczywiście kolejny tom przygód Haruhi – styp... {} Recenzja książki Ouran High School Host Club. Tom 9

Cheeky Elf i poszukiwania zaginionego elfiego skarbu

7.03.2012

Elfy, latające konie, życzenia, skarby i kolorowy świat baśni, a to wszystko okraszone przepiękną oprawą graficzną. Cheeky bardzo zachęcająco zaprasza do krainy swoich opowieści. Historia zaczyna się w momencie narodzin Cheeky’ego Elfa – co w sumie jest dość specyficznym prologiem. Rodzice jeszcze w kołysce przepowiadają mu sławę. Później, dorosły... {} Recenzja książki Cheeky Elf i poszukiwania zaginionego elfiego skarbu

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe