Avatar @ZaczytanaMery

@ZaczytanaMery

3 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

32 recenzje

"Koniec Pieśni" - Wojciech Zembaty

2.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo lubię czytać książki o średniowieczu, ponieważ przypominają mi one czasy, gdy jako mała dziewczynka wyobrażałam sobie, iż jestem księżniczką oczekującą na swojego księcia z bajki. Powieść "Koniec Pieśni" Wojciecha Zembatego nie ma praktycznie nic wspólnego z moimi dziecięcymi marzeniami. Nie ma w niej oczekujących na wybawienie księżniczek a... {} Recenzja książki Koniec pieśni

"Ocalony" - Włodzimierz Zaczek

1.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Piękna okładka. Zachęcający i intrygujący opis wydawcy. Wreszcie zwykła ciekawość, czy nowi polscy autorzy potrafią wykrzesać z siebie coś dobrego. Te trzy czynniki sprawiły, że sięgnęłam po powieść "Ocalony" Włodzimierza Zaczka. Czy było warto? Pewnego dnia pisarz Wojtek – imię wymyślone przez zleceniodawcę, otrzymuje ciekawe a zarazem bardzo nie... {} Recenzja książki Ocalony

"Rodzina Wenclów. Wspólnik." - Lena Najdecka

1.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szukając dla siebie odpowiedniej lektury tym razem postanowiłam sięgnąć po debiutancką powieść Leny Najdeckiej pod tytułem "Rodzina Wenclów. Wspólnik". "Wspólnik" jest pierwszą częścią trzytomowej sagi obyczajowej opisującej historię pozornie zwyczajnej współczesnej rodziny klasy średniej. Ryszard uważany za głowę rodziny oraz jego żona Elżbieta w... {} Recenzja książki Wspólnik

"Jak wychować szczęśliwe dziecko" - John Medina

1.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzieci są największym skarbem każdego rodzica. Codziennie wkładamy wiele wysiłku i starań, aby zrozumieć i wspierać prawidłowy rozwój naszych pociech. Chcemy, aby nasze dzieci były szczęśliwe i radosne, żeby dobrze czuły się we własnej skórze. Dlatego też nieustannie zadajemy sobie pytanie: Co możemy zrobić dla naszych dzieci aby wyrosły na wartośc... {} Recenzja książki Jak wychować szczęśliwe dziecko

"Gry Szpiegów" - John Altman

27.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po dłuższej przerwie od thrillerów i książek sensacyjnych zapragnęłam ponownie tego typu pozycji. Książki, która wciągnie mnie bez reszty, dostarczy pokaźnej dawki akcji, napięcia i dreszczyku emocji. Właśnie, dlatego moją uwagę przykuła debiutancka książka Johna Altmana zatytułowana „Gry szpiegów”. Rok 1943. Najbardziej strzeżona tajemnica II woj... {} Recenzja książki Gry szpiegów

"Miasto Szczurów" - Emily Rodda

18.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Miasto Szczurów” to już trzeci tom cyklu „Pas Deltory” autorstwa Jennifer Rowe ukrywającej się pod pseudonimem Emily Rodda, niezwykle popularnej australijskiej pisarki powieści dla dzieci i młodzieży. Deltora niegdyś spokojna kraina zostaje opanowana przez Władcę Mroku. Pas Deltory, który miał strzec i chronić królestwo zostaje skradziony a sied... {} Recenzja książki Pas Deltory. Miasto szczurów

Nie jestem seryjnym mordercą

14.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podchodziłam do tej książki z dystansem. Zawsze mam uprzedzenia, co do wychwalanych pod niebiosa nowości wydawniczych. W tym przypadku się nie zawiodłam i muszę przyznać, że ten cały szum wokół „Nie jestem seryjnym mordercą” Dana Wellsa jest w pełni uzasadniony. Głównym bohaterem powieści jest 15-letni John Cleaver, osobliwy nastolatek, u którego ... {} Recenzja książki Nie jestem seryjnym mordercą

"Spadkobiercy" - Kaui Hart Hemmings

7.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hawaje. Piękne widoki, piaszczyste plaże, gorące słońce, błękit nieba i morze. Iście wakacyjny i beztroski krajobraz. Malownicze miejsce, w którym można zapomnieć o wszystkich troskach i kłopotach życia codziennego staje się miejscem prawdziwego dramatu rodziny Kingów. Bohater powieści „Spadkobiercy” autorstwa Kaui Hart Hemmings na pewno nie spodz... {} Recenzja książki Spadkobiercy

"Dziennik nimfomank" - Valerie Tasso

27.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tytuł książki brzmi dość intrygująco nie dajmy się jednak zwieść pozorom. „Dziennik nimfomanki” to autobiografia Valérie Tasso - 29-letniej francuski pochodzącej z dobrego domu, która ukończyła studia wyższe, pracuje w dużej korporacji na terenie Hiszpanii, odnosi duże sukcesy zawodowe i nie może narzekać na brak pieniędzy czy przyjaciół. Z pozoru... {} Recenzja książki Dziennik nimfomanki

"Amok" - David Moody

21.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Albo zabijasz, albo ciebie zabiją. Albo ty znienawidzisz, albo ciebie znienawidzą." [s.183] Głównym bohaterem powieści „Amok” Davida Moody jest Danny McCoyne. Mężczyzna z kilkuletnim stażem małżeńskim, niezbyt dobrze radzący sobie z trójką niesfornych dzieci, mający duże problemy finansowe oraz mało ambitną i słabo płatną pacę w biurze. Wydawać b... {} Recenzja książki Amok

„I ty możesz mieć super dziecko” - Dorota Zawadzka

11.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najważniejszym zadaniem każdego rodzica jest wychowanie dziecka. To od nich zależy, kim i jakim człowiekiem będzie w przyszłości ich syn czy córka. Są oni, bowiem najważniejszym wzorem postępowania dla swoich pociech. Dzieci jak każda dorosła osoba różnią się od siebie a metody wychowania powinny być dostosowane do płci, wieku, temperamentu bądź os... {} Recenzja książki I ty możesz mieć superdziecko. Radzi Dorota Zawadzka

"Gwiazda Anioła" - Jennifer Murgia

10.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba każdy, choć raz w życiu zastanawiał się, czy anioły naprawdę istnieją? Czy każdy z nas ma swojego niebiańskiego stróża, który chroni i pomaga nam w trudnych sytuacjach? Czy te skrzydlate istoty są realne, czy są to tylko wytwory naszej bujnej fantazji? Istnieje wiele legend, opowieści i historii o aniołach w przeróżnych postaciach a jedną z n... {} Recenzja książki Gwiazda anioła

"Jak schudnąć bez diety? Metoda Gabriela. Rewolucyjny sposób, który odmieni Twoje ciało bez d...

2.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Większości z nas dieta kojarzy się z ciągłym liczeniem spożywanych kalorii, nieustannym uczuciem głodu i efektem jojo. Jednak czy aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę musimy ciągle uważać na to, co jemy i zmagać się z poczuciem winy, gdy zjemy coś niedozwolonego? Czy nasza nadmierna waga to skutek ciągłego objadania się, czy lenistwa jak myśli większość... {} Recenzja książki Jak schudnąć bez diety Metoda Gabriela

"Wyspa Księżyca" - Aleksandra Ruta

1.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marzenia, tajemnice, skryte fascynacje, większe czy mniejsze to już bez znaczenia ma je, bowiem każdy z nas. Inną sprawą jest, gdy żyjemy z dnia na dzień, dusząc się w codzienności, zataczając błędne koło, które w żaden sposób nie prowadzi do realizacji naszych najskrytszych pragnień. Chciałoby się uciec jak najdalej i zacząć od nowa. Odkrywać i sp... {} Recenzja książki Wyspa księżyca

"Słodkie Lato" - Mari Jungstedt

8.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Grzechy przeszłości powrócą a za wyrządzoną krzywdę trzeba będzie zapłacić… Piękne i upalne lato. Czas urlopów, odpoczynku od pracy i wyjazdów rodzinnych. Na wymarzone wakacje udaje się także Peter Bovide wraz z żoną Vendelą i dwójką dzieci. Postanawiają zatrzymać się na kampingu na wyspie Faro, który odwiedzają od lat. Wydawać by się mogło wakacj... {} Recenzja książki Słodkie lato

"Jesienny koktajl" - Jolanta Kwiatkowska

11.10.2011

Każdy może zmienić coś w swoim życiu niezależnie od wieku, płci czy pochodzenia. Jednym zmiany przychodzą łatwo a innym trudniej. Niektórzy potrzebują czasu, muszą dojrzeć, aby wybrać drogę swojego życia lub ją zmienić. Bez względu jednak czy jesteśmy młodzi, czy nasz czas już powoli dobiega końca mamy prawo do samorealizacji i spełnienia wszystkic... {} Recenzja książki Jesienny koktajl

"Moja Ciotka Sroka" - Liliana Bardijewska

11.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dlaczego gruszki nie rosną na wierzbie? Skąd się wzięły pisanki? Dlaczego biedronki są czerwone? Odpowiedzi na te i inne pytania wszystkie ciekawe świata dzieci znajdą w książce Moja Ciotka Sroka Liliany Bardijewskiej twórczyni licznych słuchowisk i sztuka teatralnych dla dzieci, tłumaczki literatury bułgarskiej, autorki powieści dla dzieci: Rabatu... {} Recenzja książki Moja Ciotka Sroka

"U źródła" - Olaf Tumski

9.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawialiście się kiedyś czy istnieje życie pozaziemski? Czy poza Ziemią, na innej planecie, w innym wymiarze lub gdziekolwiek we wszechświecie istnieją istoty innego gatunku? Są ludzie, którzy w to wierzą. A jakie jest Wasze zdanie? "U źródła" jest już czwartą powieścią wydaną w formie e-booka autorstwa Olafa Tumskiego, niespełna czterdziestol... {} Recenzja książki U źródła

"Joga Ilustrowany Przewodnik Anatomiczny" - Leslie Kaminoff

30.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Joga to doskonały sposób na relaks i dobrą kondycję. Spala kalorie, rozciąga i uelastycznia mięśnie, ujędrnia ciało. Nikogo już raczej nie trzeba przekonywać jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm oraz psychikę. Pasjonatów zdrowego trybu życia, osoby zestresowane i zmęczone lub pragnące zrzucić zbędne kilogramy zachęcam do lektury poradnika Leslie... {} Recenzja książki Joga.

"Jutro 2. W pułapce nocy" - John Marsden

29.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu książki "Jutro. Nie ma już żadnych zasad" Johna Marsdena będącej początkiem siedmiotomowego cyklu wiedziałam, że gdy tylko pojawi się kontynuacja sięgnę po kolejny tom przygód Ellie i jej przyjaciół. Kiedy więc w moje ręce wpadła książka "Jutro 2. W pułapce nocy" nie zastanawiając się długo gdyż moja ciekawość na to nie pozwala zagł... {} Recenzja książki Jutro 2. W pułapce nocy

"Drżenie" - Maggie Stiefvater

29.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zachęcona entuzjastycznymi recenzjami czytelników sięgnęłam po "Drżenie" autorstwa Maggie Stiefvater. Jest to pierwszy tom cyklu Wilkołaki z Mercy Falls wydany już w ponad trzydziestu krajach, którego popularność według mnie jest w pełni uzasadniona. "Drżenie" opowiada historię Grace, spokojnej, siedemnastoletniej nastolatki optymistycznie nastawi... {} Recenzja książki Drżenie

"Tajemnica błękitnego zamczyska" - Beata Wieczorek

14.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zapachniało wakacjami a wraz z nimi powróciły wspomnienia z dzieciństwa. Marzenia o wielkiej przygodzie, poszukiwaniu tajemniczych miejsc i dziwnych istot, ale przede wszystkim marzenia o prawdziwej przyjaźni, która przetrwa wiecznie. Wszystko to a nawet więcej znalazłam w książce „Tajemnica błękitnego zamczyska” Beaty Wieczorek. Główną bohaterką ... {} Recenzja książki Tajemnica błękitnego zamczyska

"Dziewczyna, Która Pływała z Delfinami" - Sabina Berman

3.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dziewczyna, która pływała z delfinami” autorstwa Sabiny Berman przeczytałam już ponad tydzień temu jednak do dziś nie znalazłam właściwych słów, którymi mogłabym opisać odczucia, które targały mną podczas lektury i jeszcze jakiś czas po jej zakończeniu. Główną bohaterką a zarazem narratorem „Dziewczyny, która pływała z delfinami” jest Karen. Pann... {} Recenzja książki Dziewczyna, która pływała z delfinami

"Pocałuj mnie, gdy zasnę" - Linda Howard

30.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pocałuj mnie, gdy zasnę” to moje pierwsze spotkanie z Lindą Howard, o której słyszałam dość by stwierdzić, że warto w ciemno sięgnąć po jej książki gdyż samo nazwisko autorki daje gwarancję dobrej i ciekawej lektury. Główną bohaterką książki jest Lily Mansfield, płatna zabójczyni wykonująca zlecenia dla CIA. 37-latka z 19-letnim doświadczeniem je... {} Recenzja książki Pocałuj mnie, gdy zasnę

"Zatruty Tron" - Celine Kiernan

8.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zatruty tron” to pierwszy tom trylogii Moorehawke i zarazem bardzo udany debiut literacki Celine Kiernan – pisarki, ilustratorki oraz animatorki filmów rysunkowych od lat związanej z branżą filmową. „Zatruty tron” to powieść, której akcja osadzona jest w realiach średniowiecznej Europy. Przedstawia nam losy piętnastoletniej Wynter córki lorda Lor... {} Recenzja książki Zatruty Tron

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe