Avatar @humanistycznieee

humanistycznie

@humanistycznieee
2 obserwujących.
Kanapowicz od 6 miesięcy. Ostatnio tutaj 14 dni temu.
{} humanistycznieee
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
Kanapowicz od 6 miesięcy. Ostatnio tutaj 14 dni temu.

Recenzje książek

12 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję
Książka Po drugiej stronie Uralu

Po drugiej stronie Uralu

Sławomir Michał

Po drugiej stronie Uralu

27.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka "Po drugiej stronie Uralu" autorstwa Sławomira Michała jest relacją z podróży autostopem przez Ukrainę i Rosję. Narratorem i bohaterem jest chłopak - Sławek - mieszkaniec Ząbkowic Śląskich. Znudzony życiem, codziennością, rozczarowany ludźmi, rozgoryczony rzeczywistością po propozycji swojego kolegi Aleksego, we rzuca wszystko, zwalnia się... {} Recenzja książki Po drugiej stronie Uralu

Książka Czerwona zemsta II

Czerwona zemsta II

Krzysztof Goluch

Czerwona zemsta II

21.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"W ciągu pół godziny zgrupowanie osiągnęło gotowość bojową. Zaspani chłopcy zostali wyciągnięci z kwater. Na gwałt poprawiali mundury, pobierali broń, sprawnie odnajdywali swoje plutony, drużyny i sekcje. Dowódcy stawali przed swoimi plutonami, w których brakowało tylko ludzi z czat, gdyż te nie mogły porzucić swoich obowiązków." . "Czerwona zemst... {} Recenzja książki Czerwona zemsta II

Książka Fajna Ferajna

Fajna Ferajna

Monika Kowaleczko-Szumowska

Fajna Ferajna

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Powstanie wybuchło o piątej po południu pierwszego sierpnia 1944 roku. Zaraz potem zrobił się rejwach, bo nadleciały niemieckie samoloty i zrzuciły bomby. Całą rodziną skryliśmy się w piwnicy, gdzie zebrali się wszyscy sąsiedzi." Kolejna książka Moniki Kowaleczko - Szumowskiej opowiadająca o Powstaniu Warszawskim. Tym razem historia opowiedziana ... {} Recenzja książki Fajna Ferajna

Książka Blisko ziemi blisko nieba. Ksiądz Jan Twardowski we wspomnieniach

Ksiądz Jan Twardowski

Ksiądz Jan Twardowski

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"[...] Czułam się jakbym rozmawiała z wujkiem." Książka autorstwa Iwony, Beaty i Krzysztofa Demskich pt. „Blisko ziemi, blisko nieba”, która powstała aby uczcić setną rocznicę urodzin księdza Jana to zbiór wspomnień o niezwykłym człowieku jakim był ksiądz Jan Twardowski. W książce swoimi wspomnieniami dzieli się ponad 100 osób, które znały i doświ... {} Recenzja książki Blisko ziemi blisko nieba. Ksiądz Jan Twardowski we wspomnieniach

Książka W Powstaniu na Mokotowie

W powstaniu...

Bronisław Wojciechowski

W powstaniu...

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Spoglądam na zegarek, jest 5.03. (…) Już jesteśmy na ulicy tonącej w promieniach słońca. Moja drużyna, a za nią czwarta, przebiega przez jezdnię ma druga stronę ulicy Szustra. (…) Chłopcy krzyczą "Hurra, niech żyje Polska!" (…) A więc Powstanie zaczęło się! Powstanie, od lat przygotowywane i oczekiwane, zaczęło się dziś, dziś właśnie, dnia pierws... {} Recenzja książki W Powstaniu na Mokotowie

Książka Wyścig o Paryż

Wyścig o Paryż. Wyścig o marzenia.

Meg Waite Clayton

Wyścig o Paryż. Wyścig o marzenia.

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok 1944, koniec wojny zbliża się wielkimi krokami. Atmosfera w Europie ciągle jest gorąca. Bohaterkami tej historii są dwie korespondentki wojenne Jane – wrażliwa i utalentowana pisarka, dziennikarka „Nashville Banner” oraz Olivia - fotoreporterka, która zdążyła zasłynąć kilkoma dobrymi zdjęciami. Zostają skierowanie do Normandii, do szpitala pol... {} Recenzja książki Wyścig o Paryż

Książka Chłopiec z lodu

Chłopiec z lodu

Guido Sgardoli

Chłopiec z lodu

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Robert Warren, główny bohater książki autorstwa Guido Sgardoli jest profesorem fizyki, prowadzi badania naukowe, poświęca im życie. W chwili gdy go poznajemy przebywa na Grenlandii na Mestersvig Island w laboratorium tam się znajdującym, razem ze swoim towarzyszem Alexem. "Lód okazał się substancją żywią i zmienną. Jego pusta przestrzeń była mie... {} Recenzja książki Chłopiec z lodu

Książka W rytmie serca

W rytmie serca

Harry Kraus

W rytmie serca

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Między bogami a ludźmi. Są chirurdzy.” Głowna bohaterka książki autorstwa Harrego Krausa, doktor Victoria Anna Taylor to świetna, znana chirurg. Jest profesjonalistką w swoim fachu ale w relacjach z ludźmi, współpracownikami już tak nie jest. Potrafi być bardzo chłodna, szalenie wymagająca a nawet nieprzyjemna. Jej życie zmienia się kiedy w jej o... {} Recenzja książki W rytmie serca

Książka Galop '44

Galop 44

Monika Kowaleczko-Szumowska

Galop 44

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla pewnej liczby ludzi lekcje historii kojarzą się z nudą, spaniem, zapamiętywaniem ogromnej ilości dat, wydarzeń, nazwisk, królów, staniem przy starej mapie i próbami odnalezienia miejsca bitew. A co gdyby przeżyli sami taką żywą lekcję historii? Jakby sami brali udział w wydarzeniach, o których dzisiaj opowiada się na lekcjach? Czy to by cos zm... {} Recenzja książki Galop '44

Książka Tatuażysta z Auschwitz

Tatuażysta z Auschwitz

Heather Morris

Tatuażysta z Auschwitz

11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Lale podnosi wzrok i widzi wykute w metalu niemieckie słowa. ARBEIT MACHT FREI. Praca czyni wolnym. Nie wie, gdzie jest ani jaka praca go czeka, ale sam pomysł, że w ten sposób otrzyma wolność, wydaje się mu chorym żartem. SS, karabiny, psy, odebranie bagażu – nie wyobrażał sobie tego.” Lale Eisenberg trafia do obozu w Auschwitz w kwietniu 1942 r... {} Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Książka Oskar i pani Róża

Oskar i Pani Róża

Éric-Emmanuel Schmitt

Oskar i Pani Róża

10.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta krótka opowieść napisana przez Erica - Emmanuela Schmitta opowiada jak pokonać strach, znaleźć odwagę i nie poddawać się w obliczu nieszczęścia. Daje nadzieję, mądrość i siłę. Zmienia życie. 🌸 "Szanowny Panie Boże, Na imię mi Oskar, mam dziesięć lat... " Głównym bohaterem tej historii jest 10-letni Oskar, który choruje na białaczkę. Kiedyś miał... {} Recenzja książki Oskar i pani Róża

Książka Dziewczyny z powstania

Dziewczyny z Powstania

Anna Herbich

Dziewczyny z Powstania

{} WYBÓR REDAKCJI
6.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia powstania warszawskiego była opowiadana już wiele razy. Powstała jeszcze jedna pozycja i na pewno nie ostatnia. Tym razem o tym co działo się w sierpniu 1944 roku w Warszawie, opowiadają kobiety, wtedy dziewczyny, wtedy i dzisiaj bohaterki: Sławka. Sanitariuszka z Ochoty. Halinka. Z dzieckiem na rękach. Rena. Powstańcze marzenie. Zosia. M... {} Recenzja książki Dziewczyny z powstania

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe