Avatar @jarka.trocka

Jarka Trocka

@jarka.trocka
7 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
7 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

151 recenzji

Kocica, która zmieniła hostorię

27.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Któż z nas nie chciałby posiadać umiejętności podróżowania w czasie? Jednego dnia moglibyśmy obserwować Van Gogh'a przy pracy, innego przechadzalibyśmy się londyńskimi uliczkami w wiktoriańskiej Anglii. Życie stałoby się bogatsze, a wiedza o innych epokach pełniejsza. Co jednak, gdybyśmy całkowicie niespodziewanie zostali zmuszeni do przeniesienia ... {} Recenzja książki Magiczna gondola

Paryska tajemnica

27.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po raz kolejny w moje łapki wpadła ostatnio powieść pióra Tess Gerritsen. Niezwykle podekscytowana przeczytałam więc opis na okładce i zaczęłam sobie wyobrażać, co mnie czeka tym razem. Agenci, tajne misje, niewyjaśnione morderstwo i dwójka rodzeństwa, która szuka odpowiedzi na niezwykle ważne dla nich pytania. Jak to wszystko będzie wyglądało? W j... {} Recenzja książki Śladem zbrodni

Niczym liść na wietrze

11.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przez dłuższy czas zastanawiałam się co mogę napisać o "Kobiecie, którą porwał wiatr". Jest to bowiem opowieść, która emocjonuje i bardzo zapada w pamięć. Jest to jednocześnie także historia, która mogła mieć gdzieś miejsce, gdyż opowiada o prześladowaniu Żydów, a to w trakcie II Wojny Światowej odbywało się na ogromną skalę. Dodatkowo główna bohat... {} Recenzja książki Kobieta, którą porwał wiatr

Jak Neil Gaiman radzi sobie z krótkimi formami

25.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Opowiadania można kochać lub nienawidzić. Ja zdecydowanie zaliczam się do grona osób darzących je pierwszym, z wymienionych przeze mnie, uczuć i z przyjemnością sięgam po antologie różnych twórców. I tak, znając już "Nigdziebądź" Neila Gaimana, które wywarło na mnie spore wrażenie, zdecydowałam się sprawdzić, jak ten sam autor poradził sobie z krót... {} Recenzja książki Dym i lustra - opowiadania i złudzenia

Drogi panie, czyni pan cuda!

10.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mistrz dedukcji, który po jednym spojrzeniu jest w stanie opowiedzieć historię życia, osoby, na którą patrzy. Niezwykły umysł potrafiący rozwiązać to, czego inni nawet boją się podjąć. Człowiek lekko pyszny, gdyż świadomy swoich umiejętności, zawsze jednak dążący do ujawnienia prawdy. To on. Sherlock Holmes. Niezwykła jednostka wśród tłumów. Postać... {} Recenzja książki Pamiętniki Sherlocka Holmesa

W sieci utkanej z ludzkich intryg

31.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anna, Peter i Ben już nie są nadmiarami. Dzięki zasadzie "życie za życie" ich status w społeczeństwie uległ zmianie, kosztem utraty najbliższych. To, co dla nich było tragedią, według innych było jednak jawną niesprawiedliwością, dlatego pomimo iż cała trójka jest już formalnie legalna ich stosunki z innymi ludźmi za bardzo się nie zmieniły. Pete... {} Recenzja książki W sieci

Miejsce, gdzie dzieci są od razu dorosłe

31.08.2012

Wolfram Eilenberger jest z pochodzenia Niemcem. Studiował psychologię, filozofię i romanistykę. Od roku 1999 czynnie udziela się jako publicysta dla takich gazet jak Die Zeit czy Berliener Tagesspiegel. Praktycznie to los zadecydował, że przeznaczona mu została kobieta innej narodowości- gdyż postawił na jego drodze Fińską koszykarkę Pię Päiviö. Od... {} Recenzja książki Co Finowie mają w głowie: O jednym takim, co poślubił Finkę

Jak Gabriela poznała Celinę...

21.08.2012

Napisać książkę, której bohaterowie od razu stają się czytelnikowi bliscy, miejsca głęboko osadzają się w pamięci, a historia porusza serce- zdecydowanie nie jest łatwo. Warsztat literacki, wyobraźnia ani nawet pomysł często nie wystarczą, gdyż aby tchnąc w takie dzieło emocje i uczucia samemu trzeba być osobą niezwykłą. Na szczęście są wśród nas l... {} Recenzja książki Dworek pod Lipami

Pomarańczowa Śliwka

16.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wygląda na to, że Stephanie już nigdy nie zmieni pracy. Bycie łowcą głów zdecydowanie zgrywa się z jej charakterem, dlatego jakiekolwiek naciski ze strony rodziców i znajomych nie robią już na niej żadnego wrażenia. No i oczywiście dochodzi do tego również kwestia finansowa, bo jaka inna praca pozwoli jej zarabiać masę gotówki za wykonanie tylko j... {} Recenzja książki Po trzecie dla zasady

Zakochaj się w Hiszpanii

16.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wakacje w Andaluzji Lily jest rozwódką, która znajduje się na skraju załamania nerwowego. W ramach odpoczynku wyjeżdża więc z przyjaciółką do Hiszpanii, gdzie chce dojść do siebie po wielu przykrych wydarzeniach. Na miejscu okazuje się jednak, że chłopak Rachel znalazł jej towarzysza... mężczyznę, z którym kilka miesięcy temu zdradziła swego męża.... {} Recenzja książki Smak hiszpańskich pomarańczy

Brylant pełen pradawnej magii

25.07.2012

W domu Morelandów zawsze panuje gwar, a nietypowe sytuacje zdarzają się dosłownie na każdym kroku. Nic w tym jednak dziwnego skoro na rodzinę tą składa się niesamowita mieszanka charakterowa. Matka jest kobietą buńczuczną i walczącą o równość dla wszystkich (a szczególnie dla kobiet i służby). Ojciec to naukowiec, który najchętniej spędzałby całe d... {} Recenzja książki Czarny brylant

Polowanie na czarownice

25.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znajdujemy się w Schongau, bawarskim miasteczku. To tutaj wraz z rodziną mieszka kat Jakub Kuisl, na którym spoczywają obowiązki nie tylko zabijania, skazanych na śmierć, ale także torturowania tych, którzy według pisarza sądowego i rajców, na to zasługują. Nie ma on prostego życia, gdyż wykonywany przez niego zawód odbija się na zarówno na jego p... {} Recenzja książki Córka kata

W sieci intryg

19.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fabuła Grace żyje wraz z swą lekko opóźnioną siostrą Lily w Londynie. Ich matka nie żyje, ojciec odszedł w poszukiwaniu szczęścia a innej rodziny nie mają. To na barkach Grace ciąży więc odpowiedzialność, za opłacenie pokoju, wykarmienie siebie i siostry a teraz także za pochówek swojego dziecka, które urodziło się martwe. Dziewczyna jest świadom... {} Recenzja książki Siostra

Jak przetrwać?

6.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak rozpalić ogień, wystrugać łyżkę oraz zbudować schronienie. Te oraz wiele innych, pozornie niepotrzebnych nam współcześnie rad, mamy okazję poznać czytając książkę "Bushcraft". Czy jednak naprawdę są one całkowicie bezużyteczne? "Bushcraft" to nazwa pod którą zawierają się wszystkie umiejętności związane z survivalem, czyli sztuką przetrwania. ... {} Recenzja książki Bushcraft, czyli sztuka przetrwania

Rowerowy włóczykij

5.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Campa, tak nazywa się w Tybecie gruboziarnista mąka z prażonego jęczmienia. Można z niej zrobić placki lub dodać do herbaty, w której już jest sól i masło. Podstawa wyżywienia Tybetańczyków stała się w 2006 roku głównym posiłkiem również dla p. Piotra Strzeżysza, gdyż to właśnie Tybet obrał sobie wtedy za cel podróży. Rower, dwie sakwy najpotrzeb... {} Recenzja książki Campa w sakwach, czyli rowerem na Dach Świata

Szewc z Lichtenrade

28.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Andrzej Pilipiuk- archeolog, pisarz, publicysta i historyk. Na jego koncie znajduje się zarówno sporo publikacji zwartych jak i opowiadań. Pierwsze moje spotkanie z jego twórczością odbyło się stosunkowo niedawno, gdyż miałam przyjemność przeczytać zbiór tekstów "Strasznie mi się podobasz", gdzie znalazło się jego (moim zdaniem) świetne "Wunderwaff... {} Recenzja książki Szewc z Lichtenrade

Wielkanocne jajo, które każdy chce mieć

27.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok 2044. Świat się zmienił. Wojny, przeludnienie, wyczerpanie nieodnawialnych surowców naturalnych i wyniszczenie przyrody. Wszystko to sprawiło, że panuje ogólny kryzys. Jest jednak coś, co pozwala ludziom dalej, w miarę normalnie funkcjonować. OASIS- wirtualny świat, w który praktycznie każdy może wejść i wieść dużo lepsze życie niż w rzeczywis... {} Recenzja książki Player One

Czy dieta jest sposobem na rozwiązanie problemów?

24.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Agnieszka Błotnicka to była pracowniczka Radia Zet, autorka scenariuszy do takich produkcji jak Ulica Sezamkowa, Tata a Marcin powiedział, Marzenia do spełnienia czy Na Wspólnej. Pani Agnieszka jest również cenioną pisarką literatury dla dzieci i młodzieży, obdarzoną nagrodą IBBY za pozycję: "Kiedy zegar wybije dziesiątą". Jej książka "Koniec wiosn... {} Recenzja książki Koniec wiosny w Lanckoronie

Jak spłacić auto i nie dać się zabić.

21.06.2012

Stephanie, mimo częstych nacisków ze strony rodziców, dalej próbuje swych sił jako łowca głów. Tym razem dostaje zlecenie na Kenny'ego Mancusa. Sprawa wydaje się dość prosta, gdyż mężczyzna do tej pory nigdy nie był karany, wiódł spokojne życie, aż tu nagle w przypływie szału przestrzelił koledze kolano. Sytuacja zaczyna się jednak komplikować, gdy... {} Recenzja książki Po drugie dla kasy

Świat pełen ludzi, którzy nie istnieją

20.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Był sobie raz pewien mężczyzna. Miał narzeczoną, dobre stanowisko w pracy, mieszkanie- w skrócie wiódł udane życie. Któregoś dnia akurat, gdy szedł na spotkanie z szefem swojej narzeczonej, na jego drodze pojawiła się jednak zemdlona, obszarpana i poraniona dziewczyna i poprosiła go o pomoc. Mężczyzna zabrał ją do siebie, opatrzył a nawet ukrył, gd... {} Recenzja książki Nigdziebądź

Zguba wręcz wisi w powietrzu

20.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patrząc na "Kościotrzepa" pierwsze co się oczywiście rzuca w oczy to niezwykła okładka. Twarz kobiety wpatrującej się przez gogle w znajdujący się w powietrzu sterowiec. Czemu nie może spojrzeć na niego własnymi oczami? Dlaczego jest wybrudzona? Czym jest tytułowy kościotrzep? Pytania mnożą się od samego patrzenia. Od roku 1863 Seattle przestało b... {} Recenzja książki Kościotrzep

Wylecz się zapachami!

30.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Aromaterapia to sztuka umiejętnego wykorzystania wiedzy o oddziaływaniu składników naturalnych, pachnących olejków eterycznych na organizm. " Aromaterapia zalicza się do metod z grupy medycyny naturalnej i kosmetyki. Polega ona na wykorzystywaniu naturalnych olejków eterycznych, które wprowadzone do naszego organizmu mogą pomóc nam przy róż... {} Recenzja książki Aromaterapia dla każdego

Druga szansa

30.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fabuła Isabella Di Cassilis była kiedyś zakochana. Uczucie między nią a Marcusem Ellisem było głębokie, szczere i naiwne. Porwani siłą miłości zaręczyli się i szykowali do ślubu. Niestety rodzina Isabelli wyprosiła aby dziewczyna zmieniła wybranka na bogatego księcia, który pospłacałby ich długi. Nie mając zbyt wielkiego wyboru Bella postawiła rodz... {} Recenzja książki Kłopotliwy dług księżnej

Odkryj swoją przyszłość

30.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wróżenie runami oraz przy pomocy tarota od zawsze mnie pociągało, gdyż związane z nim są elementy mistycyzmu i magii. Dzięki wydawnictwu Studio Astropsychologii mam od pewnego czasu możliwość poćwiczenia praktycznie swoich umiejętności przepowiadania przyszłości właśnie przy pomocy dwóch zestawów kart runicznych. Dzisiaj opis jednej z nich. Pakiet... {} Recenzja książki Runy. Magia i moc. Podręcznik

Ostatnia nocka z Rose i Dymitrem

30.05.2012

Zawsze, gdy kończę jakąś serię odczuwam smutek. Jest mi przykro, że są to moje ostatnie chwile, w których towarzyszę swoim ulubionym postaciom, kibicuje ich związkom, trzymam kciuki za podejmowane decyzje, czy nawet do niektórych wzdycham. Seria Richelle Mead jest jedną z tych, od których nie mogłam się oderwać i z której bohaterami związałam się s... {} Recenzja książki Ostatnie poświęcenie

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe