Recenzje książki "Baśń o wężowym sercu"

Dodaj swoją recenzję

NUŻE, W GALICYJĘ!

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powiadają, że ten Rak to taki nasz Tarantino. Bo nieszczęsny chłoptaś idzie w bój z ciemiężcą, jak Django. No i w sumie na tym podobieństwa z Tarantino się kończą. Wierzyć tym, co powiadają raczej więc nie można. "Baśń o wężowym sercu" to perełka sama dla siebie, nie podobna do innych rzeczy, z własnym indywiduum, co sobie bardzo w książkach cenię... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

@Fredkowski@Fredkowski {}× 27

Baśniowy Szela?

22.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę wysłuchałam w audiobooku na @Link jeszcze w zeszłym roku zaraz po ogłoszeniu nominacji do Nagrody Nike, a gdy skończyłam mocno trzymałam kciuki by Radek Rak, lekarz weterynarii zgarnął statuetkę. Długo przyszło mi czekać na dodruk książki, ale oprócz "Baśni..." kupiłam też dwie inne książki Autora, które zamierzam przeczytać w tym roku zac... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 5

Galicyjska mitologia

12.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To było moje pierwsze spotkanie z tym autorem i uważam je za bardzo udane. Jest to powieść fantasy, ale wykraczającą poza schematy, dotyka realizmu magicznego. Jestem pod wrażeniem z jednej strony wyobraźni autora, z drugiej dużej wiedzy historycznej. Buduje mitologię wokół postaci historycznej Jakóba Szeli, przywódcy chłopskiej rebelii w Galicji ... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

@jatymyoni@jatymyoni {}× 22

Szela

28.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Postać słynnego chłopskiego przywódcy - Jakuba Szeli - przewija się często w kulturze. Nawiązują do niego pisarze, wygłasza się w jego imieniu mocne przemowy na scenie teatralnej, wraca się do jego historii tak często, jak do obrosłej wokół niego legendy. Nic dziwnego, że Radek Rak wybrał sobie właśnie tak głęboko zakorzenione w nas i intrygujące ... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

Radek Rak „Baśń o wężowym sercu, albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli”, czyli uwodzicielski rytm ...

7.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„[…] przyszłość tworzyć może każdy, kto chce, ale do tworzenia przeszłości trzeba wielkiej czarodziejskiej mocy albo sprytnego umysłu”. [s. 167]. „Baśń o wężowym sercu..." to książka wymagająca, ale doskonała Pięknie napisana. Jest w niej melodia języka, takiego jakim opowiadało się historie w długie noce. To nie jest fraza, którą się pisz... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

@Orestea@Orestea {}× 8

Baśń o wężowym sercu

{} WYBÓR REDAKCJI
5.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy to słońce zaszło chmurą, jak za drzewo dzięcioł, że tę jasność ode słońca taki czarny cień ciął? Oj, nie obłok to, nie chmura nagłym deszczem szumna, — to ci stoi Jakób Szela na środku gumna. Powiadają, że Jakub Szela był pierwszym świadomym przywódcą chłopskim, bohaterem uciśnionego ludu, chłopskim królem, co postanowił zemścić... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

@monweg@monweg {}× 8

Wspaniała baśń dla dorosłych pełna magii i ludowej mądrości - polecam każdemu!

{} WYBÓR REDAKCJI
23.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Galicja - porzucona, pół-dzika kraina zamieszkiwana w większości przez chłopów, pilnowanych przez właścicieli dużych majątków ziemskich. Wykorzystywani do przymusowej pracy, oddawania daniny, poddani często surowym karom bata od swego pana, chłopi nie mieli łatwego życia, a ich szara rzeczywistość była niezwykle smutna i przygnębiająca. Czy biorąc... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

@ilona_m2@ilona_m2 {}× 6

Nie tylko baśń, ale i poezja.

{} WYBÓR REDAKCJI
1.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakże piękną lekturę dostałam do przeczytania! Mowa o książce Radka Raka „Baśń o wężowym sercu”, którą smakuję od kilku dni i nie mogę się nacieszyć bogactwem językowym, tajemniczością, złowrogością postaci, plastyczną fabułą i niezwykłą wyobraźnią autora. Książka odnosi się do rabacji galicyjskiej, czyli powstania chłopskiego z 1846 roku, którzy ... {} Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

@LiterAnka@LiterAnka {}× 2
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl